ISIS-volgelingen willen de Gazastrook overnemen [Khaled Abu Toameh]

hamas-isisScreenshot uit de recente video, geproduceerd in Gaza door de Palestijnse Islamitische leger (PIA), waarin de PIA-volgelingen trouw aan ISIS “Kalief” Abu Bakr Al-Baghdadi beloven [bron].

Een nieuwe groep, die zichzelf het Palestijnse Islamitische Leger (PIA) noemt, is opgedoken in de Gazastrook, en signaleert ontegenzeglijk een groeiende invloed van de islamitische staat (ISIS) onder de Palestijnen.

De dertig minuten durende video is uitgegeven door de PIA en laat zien hoe zijn volgelingen trouw beloven aan “Kalief” Abu Bakr Al-Baghdadi van ISIS. Ook schildert de video de Hamas-leiders af als “afvalligen” en “ongelovigen” vanwege het niet implementeren van islamitische sharia-wetgeving in de Gazastrook. De video is een nadrukkelijk bewijs dat de ideologie van ISIS in Gaza is geïnfiltreerd – een waarheid die Hamas in het afgelopen jaar tevergeefs probeerde te verbergen.

In de video worden de Hamas-leiders Ismail Haniyeh en Khaled Mashaal aan de kaak gesteld omdat ze zich richten op de gematigde Arabische leiders in de Golf, die worden beschreven als “criminelen en vijanden van de islam”. Blijkbaar is Hamas te vriendelijk geweest voor de christenen in de Gazastrook. De verteller verwijt de Hamas-leiders het aanbieden van groeten aan christenen op hun feestdagen en het tonen van medeleven na de dood van een aantal leden van die gemeenschap. Hamas-leiders bevelen het bezoeken aan van de christelijke “polytheïsten” in de Gazastrook.

De christenen zijn niet de enige partners die voor Hamas verboden zijn door de PIA. De video verwijt de Hamas-leiders ook hun alliantie met de sjiitische moslims van Iran en de Libanese Hezbollah. Voor de PIA is Hezbollah-leider Hassan Nasrallah een “Satan” die in oorlog is met de soennitische moslims. En deze “Satan” is in goed gezelschap, namelijk “de regering van Hamas in de Gazastrook, die een sekte van afvalligheid en godslastering is,” zo verklaart de PIA-video. Moslims worden krachtig aangespoord om afstand te nemen van dit ketterse Hamas.

De PIA heeft Hamas verantwoordelijk gesteld voor de dood van 11 van haar leden in de Gazastrook. “Hamas-leden executeerden hen voor de ogen van hun moeders, en lieten de gewonden sterven door te voorkomen dat ambulances hen bereikten,” zo beschuldigt de video. “Een van de doden in dit bloedbad was de broer van Saeb Abu Obaida, die in koelen bloede werd geëxecuteerd door Hamas.” Volgens de video was Abu Obaida de “emir” van de PIA in de Gazastrook.

Een van de leiders en oprichters van het bij ISIS-aangesloten PIA, Mu’taz Daghmash, bekend onder zijn bijnaam Abu Al-Majd, werd gedood in een Israëlische luchtaanval twee jaar geleden – tot genoegen van Hamas. De video onthult dat deze aarts-terrorist Daghmash in 2006 betrokken was bij de ontvoering van de Israëlische soldaat Gilad Shalit en de moord op twee Palestijnse veiligheidscommandanten in de Gazastrook, Musa Arafat en Jad Tayeh.

Een tweede jihadi die vermeld wordt in de video, is Sultan Al-Harbi, die wordt beschreven als een senior-lid van ISIS die een militaire opleiding ontving in Jemen, Soedan en Libië, voordat hij terugkeerde naar de Gazastrook. Ook hij werd vorig jaar bij een Israëlische luchtaanval gedood.

Nidal Al-Ashi (alias Abu Huraira) is een ander PIA-lid met een goede reputatie, maar hij werd de eerste Palestijn die in Syrië werd gedood tijdens een gevecht voor ISIS. Deze Al-Ashi heeft deelgenomen aan meerdere raketaanvallen op “de vijanden van Allah, de Joden”, en aanslagen op kerken en andere christelijke doelen in Gaza, evenals aanvallen op westerse journalisten en diplomaten.

Egyptische veiligheidsambtenaren hebben herhaaldelijk aangetoond dat de Gazastrook is uitgegroeid tot een belangrijke exporteur van jihadi’s naar de Sinaï. Diverse gebeurtenissen hebben het gelijk van deze ambtenaren bewezen. Het lijkt erop dat er voor Egypte geldige redenen zijn voor terughoudendheid bij het heropenen van de grensovergang Rafah met Gaza, alsook voor Israëls oppositie om de Marine blokkade op Gaza op te heffen, die immers werd gestart om te voorkomen dat wapens naar Hamas en andere extremisten in de Gazastrook konden worden getransporteerd. De PIA-video levert het definitieve bewijs dat de Gazastrook een centrum is voor jihadi-groepen met een dodelijke bedreiging, niet alleen voor Israël en het “Westen”, maar ook voor moslims wanneer de terroristen menen dat het hen aan religieuze normen ontbreekt.

Hamas heeft niets anders dan ravage gebracht voor de bevolking in de Gazastrook. Wat de Palestijnse Autoriteit en haar leider, Mahmoud Abbas, betreft is alles wat hen is overgebleven: dankbaar zijn voor de aanwezigheid van Israël in de Westelijke Jordaanoever. Zonder het Israëlische leger zouden Hamas en ISIS, Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit als een ontbijtje opeten. Men vraagt zich af: Is dit het soort staat dat Palestijnen willen stichten?

door Khaled Abu Toameh


Een artikel in The Gatestone Institute van 12 januari 2016; vertaald door W.J. Jongman en H. Sleijster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.