Wie steelt het Palestijnse land? [Khaled Abu Toameh]

ArafatsRoadMap2“De weg die naar de vrede leidt”, volgens de Palestijnen

De aangeslagen Palestijnse radicaalislamitische beweging Hamas heeft een originele manier gevonden om haar financiële crisis op te lossen. De beweging is nu van plan haar niet betaalde openbare ambtenaren met voormalig Israëlisch land in de Gazastrook te betalen.

Door Israël in 2005 als deel van de “afkoppeling” van de Gazastrook opgegeven, zou het land een oplossing voor de ernstige woningnood in het Palestijns gecontroleerde gebied bieden. Destijds werd er veel over gesproken om in de Gazastrook nieuwe woningprojecten voor duizenden Palestijnse gezinnen te bouwen.

De Israëlische “afkoppeling” was aanleiding voor enkele rijke Arabische olielanden om plannen voor te stellen die zouden moeten helpen de ernstige woningnood in de Gazastrook op te lossen. Het land, dat ooit plaats bood aan Joodse nederzettingen, zou van de Gazastrook het Singapore van het Midden-Oosten moeten maken.

In plaats daarvan gingen al die grandioze en ambitieuze plannen onmiddellijk de prullenbak in toen Hamas in de zomer van 2007 de controle over de Gazastrook overnam. Sindsdien werd de hele Gazastrook veranderd in een basis van verschillende radicaalislamitische groeperingen. Bovenop de onderdrukking en intimidatie van de plaatselijke bevolking hebben deze groeperingen, waaronder Hamas, de Islamitische Jihad en andere Jihadisten-milities, de Gazastrook ervoor gebruikt om terreuraanvallen op Israël te starten en de nationale veiligheid van Egypte aan de andere kant van de grens te bedreigen.

Het is de door Hamas uit de Gazastrook verdreven Palestijnse Autoriteit (PA) sindsdien niet gelukt om de daar wonende 1,8 miljoen Palestijnen welke vorm van ondersteuning dan ook te bieden. Nu is het duidelijk dat de kans van de PA om terug te keren in de Gazastrook gelijk is aan nul. Veelmeer heeft de PA geluk dat zij nog aan de macht is op de “Westelijke Jordaanoever”. Zonder de aanwezigheid van de Israëlische strijdkrachten op de “Westelijke Jordaanoever” zou de PA al lang in elkaar zijn gestort en zouden er vandaag Hamas-leiders in het kantoor van de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, in Ramallah zitten.

Meerdere pogingen in de afgelopen jaren om een einde te maken aan de ruzie tussen Abbas´ heersende Fatah-fractie en Hamas hebben de diepe kloof tussen de beide partijen niet kunnen overbruggen. Het lijkt er eerst op dat de Palestijnen nog vele jaren lang met de realiteit moeten leven dat ze twee aparte staten hebben – eentje op de “Westelijke Jordaanoever” en een andere in de Gazastrook.

De “verzoeningsovereenkomst” tussen Fatah en Hamas vorig jaar, die de vorming van een Palestijnse regering “van nationale eenheid” als resultaat had, kwam op een moment toen de radicaalislamitische beweging zich geplaatst zag tegenover haar ergste financiële crisis. Deze was het rechtstreekse resultaat van de onverbiddelijke oorlog van de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi tegen Hamas en andere terreurbewegingen op het Sinaï-schiereiland.

Hamas-leiders hoopten dat de “verzoeningsovereenkomst” met Abbas hen in ieder geval zou helpen het probleem van hun tienduizenden openbare ambtenaren in de Gazastrook op te lossen, die al meer dan een jaar lang geen salaris hadden gekregen. Met andere woorden: de slecht bij kas zittende Hamas hoopte dat de nieuwe, door minister-president Rami Hamdallah geleide regering van “nationale eenheid” de salarissen van tienduizenden Hamas-ambtenaren zou betalen. Het geld zou uiteraard uit de VS en de Europese landen moeten komen, die nog steeds de PA financieren.

Sindsdien heeft Abbas echter geweigerd de Hamas-ambtenaren te betalen. Ten eerste weet hij dat zo´n stap zou oproepen tot Amerikaanse en EU-sancties tegen zijn regering. Ten tweede vreest Abbas, zodra hij eenmaal Hamas-ambtenaren heeft betaald, de radicaalislamitische beweging sterker te maken en haar te helpen haar greep op de Gazastrook te verstevigen.

Na maanden van mislukte onderhandelingen tussen Abbas en Hamas om de crisis betreffende de onbetaalde openbare ambtenaren op te lossen, besloten de Hamas-autoriteiten om de 100 hectare land – dat deels ooit plaats bood aan de joodse nederzettingen in de Gazastrook – te pakken en ze onder haar werknemers te verdelen.

Ziad al-Thatha, een hoge official in de Gazastrook, verklaarde dat het geconfisqueerde land spoedig onder de ambtenaren verdeeld zou worden, die al meer dan een jaar lang geen salaris meer hadden ontvangen. Hij zei dat het in beslag genomen land er eveneens voor gebruikt zou worden om de schuilden van meerdere gemeenten in de Gazastrook te dekken.

Een andere hoge vertegenwoordiger van Hamas, Salah Bardaweel, verdedigde het besluit met het argument dat de PA vroeger 700 hectare voor eigen belangen in beslag zou hebben genomen in de Gazastrook.

Wat Hamas dus in werkelijkheid zegt, is het volgende: Als de PA in het verleden grote stukken land in de Gazastrook kon stelen, dan is er geen reden dat Hamas niet ook een stuk van de taart zou moeten hebben.

De PA en veel Palestijnen waren vanwege de beslissing van Hamas om zijn beambten schadeloos te stellen met stukken land geschokt. Maar behalve de heftige veroordeling van de stap van Hamas weten Abbas en zijn plaatsvervangers in Ramallah dat zij niets kunnen doen om de landroof te verhinderen.

De Palestijnen betalen opnieuw een hoge prijs voor de voortgezette machtsstrijd tussen Fatah en Hamas en de onsuccesvolle regering – zowel op de “Westelijke Jordaanoever” als in de Gazastrook. Door het land van hun volk te stelen en onder hun aanhangers te verdelen, hollen Hamas en Fatah de Palestijnse droom van de oprichting van een echte staat op basis van de principes van democratie, verantwoordelijkheid, transparantie en de rechtsstaat verder uit.

door Khaled Abu Toameh


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel in The Gatestone Institute van 17 december 2015.

bron-logo

Advertenties