Netanjahoe verwerpt EU-besluit om Joodse producten apart te etiketteren

Video-toespraak van Israël’s premier Benjamin Netanjahoe omtrent de beslissing van de 28 lidstaten van de Europese Unie om voortaan bepaalde Joodse producten apart te etiketteren die werden geproduceerd voorbij de Groene Lijn.

Dat wil zeggen enkel die producten die werden gefabriceerd in Oud ‘Oost’-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever (Judea & Samaria) en de Golanhoogte in het noord-oosten. M.a.w.: al het grondgebied voorbij de staakt-het-vurenlijn van april 1949 dat nadien onder de controle van Israël kwam als gevolg van opeenvolgende Arabische aanvalsoorlogen tegen de Joodse staat die de Arabieren telkens verloren (1948/49 -1956 – 1967 – 1973) – zie kaartje onder. Opmerking: Gaza werd in augustus 2005 definitief verlaten door Israël.

israel-pre-1967-borders-1949-armistice-day-six-day-war

Hoe het tot die Europese economische boycot is kunnen komen? Mede als gevolg van een reeks fenomenale politieke blunders van Israël’s leiders van  het moment.

Blunder 1: In juni 1967 werd de Zesdaagse Oorlog gestreden en gewonnen door Israël waardoor Gaza werd veroverd op Egypte, de Westbank en ‘Oost’-Jeruzalem werd veroverd op Jordanië dat in 1949 dat het hele gebied had geannexeerd en last but not least de verovering van de Golan Hoogtes op Syrië. Israël annexeerde Oud-Jeruzalem bij ‘West’-Jeruzalem  en herenigde en restaureerde aldus de oude hoofstad van het Joodse volk.

! Echter, in plaats van het hele gebied van de Westelijke Jordaanoever – hét kerngebied van de aloude Joodse staat –  te annexeren, besloten opeenvolgende Israëlische regeringen dat ‘omstreden’ gebied – aka de Westbank – sluiks en in fases gestaag te annexeren bij Israël door middel van het braakliggend land (97% in het C-Gebied) te ontginnen en te bebouwen, sindsdien beter bekend als de ontwikkeling en vestiging van de “nederzettingen”. De “nederzettingenbeweging” was geboren in een doorzichtige poging om de blunder van niet-annexatie van 1967 alsnog te compenseren.

Blunder 2. De Oslo-Akkoorden van 1993 verdeelde het gebied op de Westelijke Jordaanoever in drie zones: Gebied A (onder Palestijns-Arabische controle – zelfbestuur); Gebied B (gedeelde Palestijns-Israëlische controle; Gebied C: volledige Israëlische controle. Later in 1995 volgde nog Oslo II Akkoorden dat aan de Palestijnen zelfbestuur gaf in Bethlehem, Hebron, Jenin, Nabloes, Qalqilya, Ramallah, Tulkarim en ongeveer 450 dorpen.

Blunder 3. Het Disengament Plan van premier Ariel Sharon in 2005 dat voorzag in de terugtrekking van het Israëlische Leger uit Gaza en de ontmanteling van de 21 florerende Israëlische nederzettingen (Gush Katif) in de Gazastrook. Daarnaast werden ook nog vier kleinere nederzettingen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever geëvacueerd met name Kadim, Ganim, Homesh en Sa-Nur.

door Brabosh.com

2 gedachtes over “Netanjahoe verwerpt EU-besluit om Joodse producten apart te etiketteren

 1. fijn dat je weer online bent, Hugo. Jammer genoeg niet meer zo actief als voorheen, maar toch in elk geval nog ‘in de lucht’. Er is behoorlijk negatief ove je geschreven, door sommige op internet. Vreemd, maar misschien juist omdat je ‘de goede zaak dient’

  Hartelijke groet van een Israelvriend,

  Peter van der Ros

  Like

  1. Van zolang ik op het internet actief ben – sinds dec 1995, volgende maand 20 jaar – wordt er “negatief” over mij geschreven. Mensen in het algemeen zijn per definitie kl**tzakken – rot tot op het bot – tot het tegendeel bewezen is. Het duurt wel even vooraleer je dat door hebt. Internet is een goeie barometer om de ware aard van de homo sapiens sapiens te meten. De schil van ‘beschaving’ en goed fatsoen blijkt meestal erg dunnetjes te zijn. Erg ontnuchterend soms. 😉

   Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.