Jemenitische Joden: vertrekken of bekeren tot de islam [Ruthie Blum]

ff8 april 2009, Kharif in Jemen. Joods Jemenitisch meisje tracht een kip te pakken om te slachten. De Joodse gemeenschap van Jemen, van wie de wortels meer dan 3000 jaren teruggaan naar de tijd van Koning Solomon, telde ooit meer dan 60.000 zielen. Thans zijn nog een handvol van hen overgebleven. (Fotobron: AP/Hamza Hendawi)

De regering van Jemen gaf onlangs een verklaring uit waarin stond dat alle Joden in het land moeten vertrekken of zich moeten bekeren tot de islam, aldus de Israëlische viceminister van Regionale Samenwerking, Ayoob Kara, lid van Likoed en een Druze, zondag tegenover “The Algemeiner”.

Volgens Kara zou het niet voldoen aan een van deze twee eisen grote gevaren opleveren voor de 80 nog resterende Joden in het land. De regering van Jemen zei “niet in staat te zijn hen te beschermen”.

Kara, lid van de Druzische gemeenschap in Israël, zei dat hij deze informatie had gekregen tijdens een ontmoeting met een Jemenitische Jood, die het gelukt was om naar Israël te komen door zichzelf uit te geven als moslim. Volgens Kara verliet de man Jemen enkele dagen geleden om via Saoedi-Arabië en Jordanië naar Israël te gaan.

Kara zei dat de man contact met hem had opgenomen wegens zijn bekendheid in de Arabische media en zijn inspanningen om minderheden te helpen – inclusief Joden, christenen, Druzen en anderen – die in islamitische landen in angst leven.

Kara zei dat hij vandaag een ontmoeting zou hebben met minister-president Benjamin Netanyahu, en daarna met de voorzitter van de Jewish Agency Natan Sharansky en de minister van Immigratie Sofa Landver, om te praten over de redding van de Joden in Jemen.

Toen de “Jerusalem Post” contact met hen opnam over de zaak weigerden zowel de Jewish Agency als het ministerie van Immigratie commentaar te geven, gezien de gevoeligheid van de kwestie.

De Joodse gemeenschap in Jemen bestond in de jaren-40 uit ongeveer 50.000 mensen. Kort na de stichting van de Joodse staat in 1948 vluchtte het grootste deel van hen echter naar Israël.

door Ruthie Blum


In een vertaling uit het Engels door E.J. Bron van een artikel van 11 oktober 2015 in The Algemeiner.

bron-logo