Golf van terreur: Netanyahu kondigt harde tegenmaatregelen aan

menhierDuizenden Israëli´s bewezen de militaire rabbi Nehemia Lavie (rechts) op de begraafplaats Har HaMenuchot in Jeruzalem de laatste eer. Hij werd doodgestoken, toen hij een jong joods echtpaar wilde helpen dat in de Oude Stad van Jeruzalem door een Palestijn met een mes werd aangevallen.

Na een serie terreuraanslagen is de veiligheidssituatie in Jeruzalem en in de Palestijnse gebieden gespannen als sinds jaren niet meer. Zaterdagavond 3 oktober 2015 viel een 19-jarige Palestijn in de Oude Stad van Jeruzalem met een mes een joods gezin aan dat wilde gaan bidden aan de Klaagmuur.

De vader (Aharon Benita, 24, links) en een te hulp snellende rabbi van het leger (Nehemia Lavie, 41, rechts) stierven, de moeder en haar kleine kind raakten gewond. Enkele uren later trok een jonge Palestijn bij een benzinepomp in de buurt van de Damascuspoort een mes en stak op een 15-jarige Jood in, die de aanval overleefde. Beide aanvallers werden door de politie doodgeschoten.

De jongste terreuraanvallen hebben Israël geschokt. Ze vonden slechts een dag na de begrafenis van een joods echtpaar plaats, dat voor de ogen van zijn kinderen werd doodgeschoten. De terreurbeweging “Islamitische Jihad” eiste de verantwoordelijkheid op voor de moord. De radicaalislamitische Hamas bejubelde de “martelaren” en riep tot nog meer aanvallen op.

Het bloedvergieten ging zondag dan ook verder. Bij botsingen met de Israëlische politie kwam in Tulkarem een 18-jarige Palestijn om het leven. De Israëlische politie trad met traangas en rubberkogels op tegen gemaskerde Arabische jongeren, die haar met stenen en Molotovcocktails bekogelde. De “Rode Halvemaan” berichtte van minstens 77 gewonden.

netanyahu1Na een crisisberaad van zijn veiligheidskabinet kondigde minister-president Benjamin Netanyahu nu harde maatregelen aan om de terreur te bestrijden. Omdat de Palestijnse Autoriteit de familie van de daders financieel beloont, dien hun huizen in het vervolg nog consequenter dan tot nu toe vernietigd te worden, opdat terrorisme geen winstgevende zaak is. Aanvallers moeten ook zonder proces achter de tralies verdwijnen. Deze zogenaamde “administratieve hechtenis” zou worden uitgebreid.

De regering stationeert bovendien nog meer veiligheidstroepen op de knooppunten van het gebeuren en beperkt de toegang van Palestijnen tot de Oude Stad van Jeruzalem en de Tempelberg.

Vooral de laatste maatregel leidde tot heftige reacties. Na de aanslag van zaterdag had de politie zondag alleen nog aan die moslims de toegang tot de Oude Stad toegestaan die daar wonen. De Palestijnse Autoriteit, die tot nu toe zweeg over de moorden, maakte daarop Israël verantwoordelijk voor de escalatie van het geweld. Ze bekritiseerde het doden van twee jonge mannen in Jeruzalem en verzocht de internationale gemeenschap om hulp. Dat de twee gedode jonge mannen terroristen waren, noemde de Palestijnse Autoriteit in haar groteske commentaar niet.

In de afgelopen zes maanden werden acht Joden door Palestijnse terroristen vermoord. Drie Palestijnen stierven bij een brandaanslag, die zogenaamd door joodse terroristen werd gepleegd.

Op 15 april werd Schalom Jochai in Jeruzalem overreden en dodelijk verwond. Op 19 juni werd Danny Gonen in Samaria (de “Westelijke Jordaanoever”) doodgeschoten en tien dagen later Malachi Rosenfeld vlakbij de joodse “nederzetting” Schwut Rachel. Op 31 juli stond het huis van de Palestijnse familie Dabvasha in brand, drie mensen kwamen om het leven. Ali, Saad en Riham. Op 13 september kwam Alexander Levlovitz om het leven, toen zijn auto in Jeruzalem met stenen werd bekogeld. Op 1 oktober werden rabbi Eitam Henkin en zijn vrouw Naama in Samaria voor de ogen van hun vier kinderen in de auto doodgeschoten. Zaterdag werden Nehemia Lavie en Aharon Bennett in de Oude Stad van Jeruzalem doodgestoken. De 19-jarige terrorist had de dag daarvoor op zijn Facebook-site geschreven: “De Derde Intifada is uitgebroken!”

door NAI-Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 5 oktober 2015.
bron-logo

Advertenties