Egypte zet terreurtunnels van Hamas naar de Gazastrook onder water

terreurtunnel

De Egyptische regering onder president Abd al-Fattah as-Sissi treedt meedogenloos op tegen het radicale Hamas-regime in de Gazastrook. Het Egyptische leger is begonnen met het onder water zetten van de ondergrondse terreurtunnels tussen het Egyptische en Palestijnse deel van de grensstad Rafah. De Egyptenaren pompen gigantische hoeveelheden water uit de Middellandse Zee en leiden dit via kanalen naar de vijf kilometer lange grenszone.

De Hamas-regering in de Gazastrook raakt in paniek en probeert met hulp van bemiddelaars de Egyptische regering in Caïro er van af te houden het grensgebied onder water te zetten. Uit Egyptische evenals uit Palestijnse bronnen blijkt dat enkele tunnels tussen de Gazastrook en Egypte al zijn ingestort. Dit bedreigt het hele tunnelsysteem van de Hamas-regering. De radicale islamieten verdienden daar door smokkel en tolheffingen jaarlijks meer dan honderd miljoen Amerikaanse dollar.

Hamas-woordvoerder Sami Abu Suhri waarschuwde dat woonhuizen aan beide kanten zouden kunnen instorten en dat het zoute water de grond onbruikbaar zou maken voor de landbouw. Omdat de tunnels echter al jarenlang niet alleen voor dagelijkse benodigdheden, maar ook voor wapen- en raketten-smokkel misbruikt werden, willen de Egyptenaren het systeem nu vernietigen.

Hamas-terroristen uit de Gazastrook hebben in de afgelopen jaren de infrastructuur van fanatieke radicale islamieten in de Sinaï mee opgebouwd, die gevaarlijk worden voor het Egyptische leger. Daar wil de Egyptische president nu een einde aan maken. Men zegt dat hij daarbij zelfs samenwerkt met Israëlische veiligheidstroepen. Als de ondergrondse tunnels daadwerkelijk onder water staan of instorten, zou dit een drastisch effect hebben op het Hamas-regime. Zonder wapen- en raketaanvoer zou Hamas zijn bedreigende positie tegenover Israël verliezen.

Acht jaar geleden, in mei 2007, had de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni het onderwater zetten van de tunnels in de grenszone voorgesteld, wat echter niet werd uitgevoerd. Als Jeruzalem destijds gedaan zou hebben wat Cairo nu doet, zou de wereld Israël onmiddellijk veroordeeld hebben voor het verzilten van Palestijnse landbouwgrond. Op dit moment durft niemand dat tegen Egypte te zeggen.

door Aviel Schneider


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 22 september 2015.
bron-logo

Een gedachte over “Egypte zet terreurtunnels van Hamas naar de Gazastrook onder water

  1. Het zou echt niet verkeerd zijn als Israel het voorbeeld van Egypte volgt en ook de tunnels aan hun kant onder water zet. Want volgens mij zijn ze nu al zo ver gevorderd dat ze elk moment uit de gaten tevoorschijn zullen komen met alle gevolgen van dien.
    En natuurlijk zullen ze dan weer de hele wereld over zich heen krijgen, maar daar verander je niets aan zolang men Israel steeds onder een vergrootglas houdt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.