Heropbouw van de Tiferet Yisrael synagoge in Jeruzalem maakt moslims erg boos

tiferet03Augustus 2015. Maquette van de nieuwe Tiferet Yisrael synagoge.
[beeldbron: Yoni Kempinski]

De start van een project om de Tiferet Yisrael synagoge herop te bouwen in het Joodse Kwartier van de Oude Stad van Jeruzalem maakt moslims boos. De synagoge die werd gebouwd in de jaren 1860-er, werd door het Jordaanse leger in 1948 opgeblazen. Moslims zien de heropbouw als deel van een groter plan om de vernietiging van de Al Aqsa moskee op de Tempelberg te bewerkstelligen.

Mohammed Hussein, de imam van de Al Aqsa moskee, heeft het begin van de werkzaamheden op de site sterk afgekeurd en zei dat de synagoge gebouwd werd op grond die eigendom is van de Waqf met het doel om feiten aan de grond te creëren door de Al Aqsa moskee te omringen met synagoges en tegelijk al de islamitische en Arabische overblijfselen in Jeruzalem weg te vagen. Hussein vertelde zijn gelovigen dat Jeruzalem islamitisch en Arabisch van aard is en dat de “bezetting” er niet zal inslagen om dit te veranderen.

Nooit om een boute leugen verlegen beweerde het Al Aqsa Instituut tevens dat de grond de Waqf toebehoort en deel was van de Mughrabim wijk. Hij beweerde dat Israël op de bewuste locatie reeds meer dan zeven jaren opgravingen uitvoert en systematisch islamitische artefacten vernietigde die het had opgegraven. In een interview met Palestime Magazine, zei Dr. Jamal Amru, die in het blad werd opgevoerd als een zogenaamde ‘deskundige’ omtrent Jeruzalem, dat het plan tot de heropbouw van de synagoge één van de gevaarlijkste was sinds 1967 omdat het bedoeld is om de Al Aqsa te isoleren volgend op de hetze van “extremistische groepen” om deze te vernietigen.

Eén van de hoogtepunten van 2014 in Israël’s naoorlogse geschiedenis was ongetwijfeld het begin van de reconstructie van de Tiferet Israël Synagoge in Jeruzalem. Op dinsdag 27 mei 2014 werd tijdens een plechtige ceremonie in het Joodse Kwartier van Jeruzalem’s Oude Stad, de facto het oorspronkelijke Jeruzalem uit de antieke tijd, door Israëlische ambtenaren de eerste steen gelegd voor de heropbouw van de Tiferet Israël Synagoge.

Hurva SynangogeNadat de Hurva Synagoge prachtig werd heropgebouwd en in 2010 ingezegend (plaatje rechts), is het dus thans de beurt aan de Tiferet Ysraël Synagoge om in al haar glorie weer heropgebouwd te worden en wordt alzo hersteld wat voordien reeds lang bestond maar door Islam werd vernietigd.

Aldus wordt wat krom was weerom rechtgetrokken en wordt onrecht ongedaan gemaakt.

door Brabosh.com

tiferet01Jeruzalem, vóór 1948. Naast de verwoesting van een 50-tal synagoges werden tevens de Tiferet Yisrael en Hurva synagoges gedynamiteerd door het Jordaanse leger na de verovering van de Oude Stad in mei 1048 in een poging om de stad te ‘ont-Joodsen‘. De Hurva synagoge werd in 2010 heropgebouwd wat voor de nodige commotie zorgde onder de Palestijnen en andere Arabieren. [beeldbron: My Daily Kvetch]

tiferet02De Tiferet Yisrael synagoge in 1948. links: zwaar beschadigd na de verovering en de synagoge zal enkele dagen later gedynamiteerd worden door het Jordaanse leger; midden: binnenaanzicht; rechts: oorspronkelijke staat. [beeldbron: My Daily Kvetch]

3 gedachtes over “Heropbouw van de Tiferet Yisrael synagoge in Jeruzalem maakt moslims erg boos

 1. Die (***)moslims zullen eens NIET boos worden !

  Wie wel reden hebben om boos te zijn, zijn de Joden zelf. Die Jordaniërs hebben potverdorie 50 synagoges verwoest en hoogstwaarschijnlijk nog veel meer.

  Enfin, de tweede wordt nu gebouwd, nog 48 te gaan.

  Like

  1. Het is inderdaad idioot dat de Palestijnen, terwijl ze in Israël honderden jaren lang het land hebben bezet gehouden, kwaad worden toen Israël vorig jaar honderden huizen plat bombardeerden omdat een paar kinderen een moord zouden hebben gepleegd. Zoiets is het recht van Israël. Bedenk ook hoe vals het was van de VN toen ze in ’48 de helft van Jeruzalem aan de Palestijnen schonken. Het is maar goed dat inmiddels heel Jeruzalem aan de joden behoort.
   3400 jaar geleden hebben ze die stad van God gekregen. Toen woonden er zo’n 100.000 Kanaänieten er. Het was zo goed van god dat hij tegen de joden heeft gezegd en wat te lezen is in Deuteronomium 7:1-2 en 22 Deut: 20:10-14 dat je iedereen moet uitroeien dan wel in slavernij brengen. De mensen weten het vaak niet maar het is gebleken dat de Holocaust ook door de Palestijnen op touw is gezet. Sommigen denken dat het de Duitsers waren, maar dat waren Christenen. Die doen zo iets niet. Die lezen het NT. Joden het OT.

   Like

   1. Met alle respect, Henk, maar je hebt kennelijk een blinde vlek voor het kwaad dat juist in naam van Christus, kruis en kerk het Joodse volk is aangedaan in de afgelopen negentien eeuwen. Wie waren het anders die de inquisitie, de kruistochten en de pogroms op hun geweten hebben, denk je? Nee, vooral het christelijke Europa heeft zich als de beul van het Joodse volk laten zien. De christelijke kerk keek veelal toe en zweeg. Logisch, want die weerzinwekkende vervangingstheologie leerde immers dat de kerk het nieuwe Israël was.

    Vandaag zijn het vooral de islamisten die het Joodse volk als een-volk-te-veel beschouwen en het daarom willen vernietigen. Maar het zijn (opnieuw) de van oorsprong christelijke landen die het laten afweten om voor Gods oogappel daadwerkelijk in de bres te staan. De landen die nog echt hun mond durven open te doen voor Israël, zijn helaas op de vingers van één hand te tellen.

    Als we acht slaan op de houding van het christelijk Europa jegens haar Joodse bevolking de afgelopen twee millennia, dan vrees ik dat er in het christelijk Europa niet veel landen tot de schapen gerekend zullen worden (Mattheüs 25:31-46).

    Like

Reacties zijn gesloten.