VN baas Ban Ki-moon zoekt dringend geld om de Palestijnse vluchtelingen te ‘helpen’

dollar04
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft op dinsdag 4 augustus 2015 aan de alarmbel getrokken omtrent een tekort van 100 miljoen dollars (ca. 92 miljoen euro) in de kassa van de UNRWA, de hulporganisatie van de VN alléén voor Palestijnen, en hij heeft opgeroepen om dringend donaties over te maken.

Dweilen met de kraan open
Ban zei in een verklaring dat het hulpagentschap UNRWA “een peiler van stabiliteit‘ was voor de vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen in een periode dat het Midden-Oosten in de greep van een crisis is en van lijden. Hij riep “alle donoren op dringend te verzekeren dat de benodigde 100 miljoen dollar bijdrage aan de UNRWA zo vroeg mogelijk wordt gestort zodat de kinderen van Palestina zonder uitstel hun schooljaar 2015-2016 kunnen aanvatten.”

Ban Ki-moon heeft de voorbije weken verscheidene wereldleiders persoonlijk aangesproken omtrent de “nooit geziene financieringscrisis in de UNRWA“, aldus zijn woordvoerder. De Verenigde Naties heeft bijzonder veel moeite om de verschillende humanitaire inspanningen aan de gang te houden die het Midden-Oosten al enkele jaren teisteren, vooral in Syrië, Jemen en Irak, waar donoren onder zware druk staan om bijdragen te leveren.

De burgeroorlog in Syrië, die reeds aan zijn vijfde jaar is, heeft meer dan vier miljoen mensen het land doen uitvluchten naar de buurlanden, in wat de UNHCR, het reguliere agentschap van de Verenigde Naties, heeft omschreven ams als de enige grote exodus in een generatie.

In januari dit jaar hekelde de UNRWA de donoren omdat zij nog steeds niet betalen wat zij de Palestijnen beloofden, waardoor de heropbouw van Gaza maar niet op gang trekt. Een woordvoerder van het agentschap van de Verenigde Naties zei aldus:

“Het agentschap heeft al zijn financiële middelen opgebruikt ter ondersteuning van herstellingen en voorschotten op subsidies. Op de [Hulp] Conferentie van Caïro in oktober werd [door de donoren] ons 5,4 miljard dollars toegezegd maar virtueel niets van al die beloofde hulp heeft Gaza bereikt. Dit is verontrustend en onaanvaardbaar. Het is onduidelijk waarom deze financiering niet werd uitgevoerd.” 

Op die bewuste Caïro Donor Conferentie van 12 oktober 2014 werd er door diverse landen kwistig met beloftes gestrooid en Hamas en de Palestijnse Autoriteit zagen tot hun grote vreugde de kassa aantikken. Qatar beloofde 1 miljard dollars aan Gaza te doneren en zowel de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) als Turkije beloofden elks 200 miljoen dollars te schenken.

Ook het Westen tastte andermaal royaal in zijn geldbeugel met ruim op kop het 28-landenblok van de Europese Unie dat 450 miljoen euros (568 miljoen dollars) beloofde en de Verenigde Staten (212 miljoen dollars). Echter ruim drie maanden later is van die 5,4 miljarden dollars beloofde hulp hooguit 135 miljoen dollars toegekomen, een fractie van het bedrag dus.

UNRWA forever!
De Verenigde Naties houden er twee aparte vluchtelingenorganisaties op na. De ene organisatie helpt de vluchtelingen zich te hervestigen (de UNHCR, bestemd voor alle vluchtelingen van de wereld samen) terwijl de andere organisatie (de UNRWA, enkel en alléén voor Palestijnen) haar vluchtelingen generatieslang in het luchtledige blijft houden. Die zeepbel van de UNRWA, wat is er aan de hand?

De UNRWA, een nevenorganisatie van de Verenigde Naties, werd in 1950 opgericht om zich te ontfermen over het lot van de Palestijnse vluchtelingen die na het einde van Israël ’s Onafhankelijkheidsoorlog 1947-1949 tussen wal en schip kwamen te liggen. De Palestijnen werden door de VN kort na de oprichting bedacht met een eeuwigdurende vluchtelingenstatus, die tot het einde der tijden wordt doorgegeven van vader op zoon.

unrwa uselessDeze merkwaardige VN-organisatie ligt al vele jaren onder vuur voor het indirect verlenen van hand- en spandiensten aan de Palestijnse terreurgroepen en voor het in stand houden van het Palestijnse vluchtelingenprobleem om politieke motieven [lees: Israël vernietigen], in plaats van dit kunstmatig gecreëerde ‘probleem’ op te lossen.

Dat werd onlangs extra in de verf gezet door Bassam Eid toen hij rechtstreeks in aanvaring kwam met Chris Gunness, chef van de UNRWA in Gaza. Hij beschuldigde het VN-vluchtelingenagentschap UNRWA “voor het bestendigen van de benarde situatie van de vluchtelingen alsmede omwille van de politieke banden met de terreurorganisatie Hamas.” Bassam Eid is de directeur van de NGO Palestinian Human Rights Monitoring Group (PHRMG). Hij is een Palestijnse vluchteling en mensenrechtenactivist die geboren en getogen is in het Palestijnse vluchtelingenkamp  Shu’afat, ten oosten van Jeruzalem.

De hele wereld valt op de knieën voor de heilige moskee van de UNRWA, de aparte VN-hulporganisatie voor het uitgevonden Palestijnse volk en al hun nakomelingen tot in der eeuwigheid. In 1948 waren ze nog met ca. 700.000 ‘vluchtelingen’, vandaag al meer dan 5 miljoen, tegen het einde van de eeuw misschien met 150 miljoen?

“… de Arabische landen willen het  Arabische [Palestijnse] vluchtelingenprobleem niet oplossen. Ze willen het bestendigen als een open zweer, als een belediging voor de Verenigde Naties en als een wapen tegen Israël. De Arabische leiders kan het geen barst schelen of deze Arabische [Palestijnse] vluchtelingen leven of sterven.” [Ralph Galloway in augustus 1958, toenmalig UNRWA chef, zoals hij door Terence Prittie werd geciteerd in ‘The Palestinians: People, History, Politics’; pag. 71 bron]