Persagentschap Reuters corrigeert eigen leugenachtige berichtgeving over Palestijnse gevangenen

media-lies

Zowat dagelijks verspreiden onze media, televisiezenders (VRT/Canvas, NPO enz), kranten en weekbladen de grootste halve waarheden en hele leugens over Israël en ’s lands conflict met de Palestijnen en andere Arabieren in het Midden-Oosten.

Wie zich afvraagt waar al die leugens vandaan komen, waar uw radio- en televisiejournaals en andere reguliere mediakanalen die anti-Israël troep onder het voorwendsel van pro-Palestinisme vandaan halen, moet niet ver zoeken: de persagentschappen, die wereldwijd het nieuws leveren aan diegene die ervoor betaalt.

Betalen voor leugens? Ja dus, die de schijn van waarachtigheid krijgen doordat elke gerenommeerde nieuwsleverancier aangesloten is bij tenminste één maar (in feite bij de meeste persagentschappen) en klakkeloos overneemt en publiceert wat het wil naar eigen keuze, meestal nog wat aangedikt met een eigen (lees: bevooroordeelde) politieke duiding gebaseerd op eerdere hele leugens en halve waarheden.

Uit Wikipedia: “Een persagentschap, nieuwsagentschap, persbureau of persdienst is een organisatie die dagbladen, radio- en televisiezenders en andere media (meestal) dagelijks van nationaal en internationaal nieuws voorziet. Omdat het voor de meeste mediaorganisaties financieel onhaalbaar is om in elk land een correspondent te plaatsen, maken zij gebruik van persbureaus. Als een krant lid wordt, levert een persbureau het nieuws van over de hele wereld in een constante stroom aan. Grote persbureaus werken internationaal, hieronder vallen Agence France Presse (AFP) en de Associated Press (AP) en Reuters. In België is Belga het bekendste persbureau. In Nederland zijn drie persdiensten actief: Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), Nieuwsbank (Interactief Nederlands Persbureau INP) en Novum Nieuws – zag het levenslicht in 1999.”

Reuters liegt
Een markante voorbeeld van hoe een bekend persagentschap leugens uitspuit naar miljoenen gebruikers over de hele wereld, speelde zich enkele dagen geleden af. Het persagentschap REUTERS verspreidde een bericht onder zijn abonnees omtrent de situatie van Palestijnen in Israëlische gevangenschap. Volgens REUTERS bevonden zich in juni 2015 zowat “5.442 Palestijnen in [Israëlische] detentie zonder proces“: 

reuters-palest

Andermaal een reusachtige kwakkel waarvoor Reuters terecht door Camera.org op de vingers werd getikt. Reuters haalde uiteindelijk bakzeil en plaatste achteraf een correctie. Echter de leugens waren reeds de deur uit en raasden in sneltreinvaart de wereld rond. Wie in de hele wereld zal nog de moeite nemen om kennis te nemen van de toegevoegde correctie, temeer als het over de Joden en of Israël gaat? Juist, geen kat dus.

370 ipv 5442
In feite, volgens de website van B’Tselem, tonen de laatste gegevens van 5.442 gevangenen naar het totale aantal van Palestijnen die in Israëlische gevangenen zitten opgesloten, waarvan de overgrote meerderheid een proces heeft gehad en veroordeeld werd. Het aantal gevangenen dat nog geen proces heeft gehad staat volgens B’Tselem, stond per 31 juni 2015 op 370 gevangenen, minder dan 10 procent dus van het cijfer dat door Reuters de wereld in werd gezonden (zie tabel van B’Tselem hieronder.)

detainees

door Brabosh.com