Voormalige door Hamas gegijzelde soldaat Gilad Shalit verloofd – Mazzeltov Gilad!!

gilad-shallitJeruzalem, 18 juli 2015. Gilad Shalit (28 jr.) heeft zich officieel verloofd met Adi Siegler. Mazzeltov Gilad en Adi!! [beeldbron: Simchas.com en tweet van Simcha Spot]

Voor wie het mocht vergeten zijn: Gilad Shalit is de Israëlische soldaat die 5 ½ jaar lang gegijzeld werd door Hamas ergens in de Gazastrook en in ruil voor een grote groep gevangen Palestijnen werd vrijgelaten.

Gilad Shalit werd op 28 augustus 1986 geboren in Nahariya. In juli 2005 werd de toen 18-jarige Gilad opgeroepen om zijn 3 jaar durende verplichte militaire dienst te vervullen. Elf maanden later werd hij gestationeerd kort bij de Gazagrens tot op een nacht, 25 juni 2006, een groepje terroristen via tunnels vanuit Gaza Israël binnendrongen met het doel Israëlische burgers en/of soldaten te kidnappen om ze later te kunnen ruilen voor Palestijnse terroristen die in Israëlische gevangenschap leven. De Gazaanse terreurcel overviel de commandopost waar soldaat Gilad was gelegerd, doodden en verwondden enkele soldaten en ontvoerden Gilad naar Gaza.

Daarna bleef het meer dan drie jaren stil rond Gilad, compleet afgezonderd van de wereld. Zelfs het Rode Kruis werd niet toegelaten bij de soldaat. Achter de schermen werd er wel onderhandeld voor zijn vrijlating. Een eerste echt levensteken dateert van vrijdag 2 oktober 2009 toen de Hamasterroristen een video van soldaat Gilad Shalit van 2min. 42sec. vrijgaven, dwz. de videobeelden werden vrijgegeven in ruil voor 20 Palestijnse vrouwelijke terroristen. Maar de prijs voor zijn vrijlating zal nog vele malen hoger zijn. Intussen bleef het opnieuw twee jaren stil rond Gilad.

Uiteindelijk, na jarenlange onderhandelingen en onder grote druk van de publieke opinie, liet de Israëlische regering zich verleiden tot een akkoord met Hamas en werd soldaat Gilad Shalit ingeruild voor 1.027 Palestijnse gevangen terroristen en moordenaars waarvan 27 vrouwen. Een eerste groep kwam vrij op 18 oktober 2011 en twee maanden later, 18 december 2011, werd conform het akkoord een tweede groep van ca. 550 terroristen vrijgelaten. Allen werden op gejuich onthaald door Hamas in Gaza en een massa PA-Palestijnen op de Westbank. Meer dan de helft van de vrijgelaten Palestijnen zal zich weldra terug op het pad van de terreur tegen Joden en Israël begeven.

Plaatje hieronder: Een uitgemergelde en zichtbaar uitgeputte Gilad Shalit bij zijn vrijlating op 18 oktober 2011. Hier in het gezelschap van zijn vader (r.) en toenmalig minister van Defensie Ehud Barak en premier Benjamin Netanjahoe.

gilad-free