UNESCO veroordeelt Israël voor ‘illegale opgravingen’ in de Oude Stad van Jeruzalem

solomon-wall-2Muren opgetrokken in ca. 950 v. Chr. door koning Salomon die het noorden van de Stad van David afbakenden op de Tempelberg [beeldbron: King Solomon’s Walls]

Decennialang hebben de Verenigde Naties een onsmakelijke reputatie opgebouwd als een beerput van haat voor Israël die vaak de lijn overschreed en ronduit resulteerde in zuiver antisemitisme.

Maar wie denkt dit probleem beperkt blijft tot toespraken tijdens de algemene vergadering of zelfs in de hyper-politieke Mensenrechtenraad, die bijna al haar aandacht richt op vermeende overtredingen door het democratische Israël, terwijl het tezelfdertijd de grootschalige slachtingen blijft negeren door Arabische en islamitische tirannieën.

De UNESCO (voluit: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) wordt dikwijls beschouwd als een a-politiek agentschap maar haar onvermoeide inspanningen om Israël te delegitimeren zijn al even gemeen als de acties van om het even welke andere groep van de Verenigde Naties.

De laatste uitspatting deed zich deze week voor toen het Comité voor het Werelderfgoed van de VN een resolutie heeft aangenomen waarin Israël wordt beschuldigd van het uitvoeren van “illegale opgravingen” in de Oude Stad; schade zou berokkenen aan de structuren van de Tempelberg; restauratiewerken op de Tempelberg (uitgevoerd door de Palestijnen) zou belemmeren;  en de “visuele integriteit” van de Oude Stad zou beschadigen door de aanleg van een tramlijn (light rail system) doorheen Jeruzalem.

Deze beschuldigingen zijn een perversie van de waarheid. Maar door voor een resolutie te stemmen die Jeruzalem behandelt als een islamitisch schrijn, alsof de Joodse geschiedenis, uit antieke en of moderne tijden, niet meer bestaat, neemt UNESCO  het voortouw in de algemeen heersende Jodenhaat onder Palestijnen en andere Arabieren, en negeert bovendien tevens de christelijke banden met de heilige stad.

is-palmyraVlag van Islamitische Staat (ISIS) wappert op de ruïnes van het 2000 jaar oude Palmyra in Syrië, die met afbraak worden bedreigd door de terreurgroep (bron)

Interessant is dat de actie van UNESCO slechts een week volgt nadat CNN een artikel publiceerde op haar website waarin Jeruzalem bovenaan een lijst prijkt van 25 meest bedreigde historische sites in de wereld.

Dat de lijst angstvallig vermijd om de actuele vernietiging te vermelden van oude gebouwen en artefacten door terroristen van Islamitische Staat (ISIS) in Palmyra (Syrië) bewijst hoe ridicuul deze lijst van CNN wel is.

Maar het besluit van CNN om het voortouw te nemen in het verspreiden van valse informatie omtrent Jeruzalem, toont de invloed aan van UNESCO, die Israël’s hoofdstad sinds 1982 op een lijst van dergelijke bedreigde steden houdt.

Maar de reden voor de opneming op een dergelijke lijst is louter politiek. Zoals ik eerder deze week bij het schrijven omtrent het artikel over CNN, is dit enkel te wijten aan Israëls inspanningen sinds de hereniging van de stad tijdens de Zesdaagse oorlog, dat veel van de oude en Heilige sites van de stad bewaard zijn gebleven en opgeruimd.

Na 19 jaar van vandalisme door Jordanië, dat illegaal delen van de stad tot 1967 bezette, heeft Israël de wallen van de oude stadsmuren hersteld met inbegrip van het oude Joodse Kwartier alsmede de Klaagmuur, die tot dan door de Jordaniërs werd gebruikt om oude autowrakken te dumpen.

Alleen onder Israëlische bestuur bestaat er vrije toegang voor alle religies naar de Heilige sites na vele eeuwen waarin zowel christenen en Joden onder de beperkingen hebben geleden. De enige uitzondering op die regel is op de Tempelberg, die onder het gezag staat van een moslim Wakf en waar het voor Joden verboden blijft om te bidden.

door Jonathan Tobin


samenvatting door Brabosh.com

lees hier verder het hele artikel van 9 juli 2015 op Commentary Magazine

unesco2

Een gedachte over “UNESCO veroordeelt Israël voor ‘illegale opgravingen’ in de Oude Stad van Jeruzalem

  1. “UNESCO veroordeelt Israël” Niet te verwonderen hé? Stel u eens voor dat Israël een onweerlegbaar bewijs zou vinden in Jerusalem, dat ze daar al woonden sinds mensenheugenis? Dan zijn al die leugens openbaar en zijn ze niet meer te geloven.! (zijn ze toch al niet meer) maar ja. Doch “wie zijn hart verhard”. en die hun harten zijn net Vlaamse kasseistenen geworden. kei en kei hard. horende doof en ziende steke blind.

    Like

Reacties zijn gesloten.