Vaticaan heeft op vrijdag een ‘historisch’ akkoord ondertekend met Palestina

paus-muur2Bethlehem in Judea, 25 mei 2014. Paus Franciscus hield tijdens zijn bezoek aan de Palestijnse Gebieden even halt bij Israël ’s Veiligheidsmuur. Op de betonnen muurplaten kan je niet naast de slogans kijken zoals ‘Free Palestine‘ (Arabisch eufemisme voor ‘Vernietig Israël’) met daaronder ‘BDS‘, de gekende antisemitische boycot-Israëlbeweging (Boycot, Desinvestering, Sancties) die ijvert voor een totale boycot van de Joodse staat. Links daarvan, waar de Paus even een moment nam voor bezinning en gebed, lees je ‘Pope we need to see someone to speak about justice. Bethlehem look like Warsaw ghetto‘. Nee beste Francis I, Bethlehem is een vakantiedorp vergeleken met het Warschau Getto in 1943.

Het Vaticaan heeft op vrijdag een ‘historisch’ akkoord ondertekend met Palestina, twee jaar nadat de Heilige Stoel dit onbestaande land zonder officiële grenzen, als ‘staat’ erkende. Deze Arabische ‘staat’ bevindt zich geografisch voor het grootste deel op Israëlisch grondgebied en wordt bevolkt door een volk, dat pas in de late jaren 1960 werd uitgevonden en sindsdien bekend is als ‘de Palestijnen’.

Eerder, op woensdag 13 mei ’15, maakte het Vaticaan dit nieuwe Verdrag bekend, maar het moest nog wel ondertekend worden en dat gebeurde dus op vrijdag jl. Het akkoord, een Verdrag dat het leven en activiteit van de Kerk in Palestina regelt, was het eerste in wat vermoedelijk een reeks verdragen moet worden, dat het Vaticaan afsloot met ‘Palestina’ sinds het deze ‘staat’ erkende in februari 2013. Hoewel Israël reeds in mei toen dit verdrag bekend raakte deze geste van het Vaticaan schep afkeurde en het vredesproces de facto achteruit draait, mocht niets nog baten.

Reactie Israël
Het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op vrijdag jl. in antwoord op het besluit van het Vaticaan om deze ‘eenzijdige’ tekst te ondertekenen, dat het dit Pauselijk manoeuver ‘betreurt‘ en zei verder:

“Dit overhaaste besluit beschadigt de verwachtingen om een vredesakkoord vooruit te sturen en beschadigt de internationale inspanningen om de Palestijnse Autoriteit te overtuigen weer plaats te nemen aan de tafel voor directe onderhandelingen met Israël. 

Wij betreuren tevens de eenzijdige tekst in het akkoord die de historische rechten van het Joodse volk in het Land van Israël negeert en de plaatsen die heilig zijn voor het Judaïsme in Jeruzalem.

Israël kan deze unilaterale bepalingen in de overeenkomst niet aanvaarden die geen rekening houden met Israëls wezenlijke belangen noch met de bijzondere historische status van het Joodse volk in Jeruzalem.”

Tzipi Hotovely, Israël ’s vice-minister van Buitenlandse Zaken reageerde:

“De Palestijnen blijven doorgaan met het nemen van eenzijdige acties die ons verder verwijderen van enige kans van het voeren van een rechtstreekse dialoog [met de PA].

Ik betreur het dat het Vaticaan heeft besloten deel te nemen in een stap waarin de geschiedenis van het Joodse volk in Israël en Jeruzalem schaamteloos worden genegeerd.

Iedere poging van de Palestijnen, of elke andere actor, om ons historische recht op Jeruzalem en op ons land te ondermijnen zal op onze fervente oppositie stuiten.” 

Het Verdrag dat op vrijdag officieel werd ondertekend, maakt tevens duidelijk dat de Heilige Stoel haar diplomatieke status met de Palestijnen heeft gewijzigd van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) naar de Staat Palestina. Het Vaticaan verwelkomde het besluit van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) in 2012 om een Palestijnse staat te erkennen. Maar dit Verdrag is het eerste wettige document dat werd onderhandeld tussen de Heilige Stoel en de Palestijnse staat en impliceert een feitelijke officiële erkenning.

Dat die ‘staat Palestina’ volgens de meerderheid onder Palestijnen, in het bijzonder in Gaza, het hele grondgebied van Israël omvat, kan het Vaticaan allemaal geen barst schelen of… misschien juist wel […]? Wat er ook van zij, sinds de Katholieke Kerk tijdens het Eerste Vaticaans Concilie in 1870 het dogma van de onfeilbaarheid van de Paus instelde, weten zijn ca. 1,2 miljard katholieke volgelingen dat er zoiets als een ‘staat Palestina’ bestaat, want… de Paus heeft altijd gelijk. Amen en uit… 😦

Een doordenkertje…
De Joden hebben doorheen de geschiedenis kunnen ervaren wat christenleiders voor hen hebben ‘verwezenlijkt’ en hoe ze over de Joden denken, zoals bijvoorbeeld dit van de christen aartsvader van de Reformatie, Maarten Luther, in 1543:

“Een christen heeft naast de duivel geen giftiger, bitterder vijand dan een Jood, terwijl wij toch niemand zo goed bejegenen en tegelijk van niemand zoveel te lijden hebben als juist van die slechte duivelskinderen en dat slangengebroed.”

door Brabosh.com

2 gedachtes over “Vaticaan heeft op vrijdag een ‘historisch’ akkoord ondertekend met Palestina

  1. De Bijbel voorzegde deze geniepige vijandschap al zo’n dertig eeuwen geleden: “Talrijker dan de haren op mijn hoofd zijn zij die mij haten zonder reden, met velen zijn mijn belagers, mijn vijanden die mij bedriegen: teruggeven moet ik wat ik niet heb geroofd.” [Psalm 69:5]

    Like

  2. de pausen hebben altijd al geheuld met de vijand dus niets nieuws onder de zon ,ze tarten de GOD van israel en daar zullen ze zich voor moeten verantwoorden

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.