VN-rapport over Gaza oorlog: Onderaardse tunnels van Hamas waren legitiem

tunnels2

De actuele VN-onderzoekscommissie is tot de slotsom gekomen dat tijdens de laatste Gaza-oorlog in de zomer van 2014 zowel Israël als de Palestijnen ettelijke oorlogsmisdaden hebben gepleegd. De VN mag dan wel in haar rapport voor het eerst de Palestijnse terreurorganisaties in de Gazastrook bekritiseerd hebben voor de aanvallen op Israël, maar de hoofdschuldige in het 183 pagina´s tellende VN-rapport blijft Israël: “De slachtoffers aan beide kanten hebben het recht gehoord te worden”, verklaarde de voorzitter van de door Israël heftig bekritiseerde VN-commissie, Mary McGowan Davis.

Volgens het VN-rapport werden de onderaardse terreurtunnels alleen maar gebruikt voor aanvallen op Israëlische soldaten aan het grenshek, en volgens de VN is dat legitiem. Het rapport zegt dat de Palestijnse terreurgroepen gewaarschuwd hebben voor hun raketbeschieting. Bovendien wordt beweerd dat Hamas de Palestijnse bevolking niet als menselijk schild heeft misbruikt, maar het Israëlische leger.

Daarom heeft de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu dit VN-rapport een “verdraaid rapport” genoemd. “De onderzoekscommissie, die dit rapport schreef, noemt zich mensenrechtenraad. Gezien dit feit doet de VN-mensenrechtenraad alles, behalve zich bezighouden met de rechten van de mensen”, aldus Netanyahu.

Het VN-rapport noemt nergens dat de ontvoering van en de moord op drie jonge Israëli´s voor de oorlog, evenals de raketaanvallen vanuit de Gazastrook, leidden tot de operatie in de Gazastrook. In plaats daarvan wordt de Israëlische verovering van de “bezette gebieden” inclusief Oost-Jeruzalem als de reden voor het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook genoemd. Terloops wordt de toenemende raketbeschieting op Israël als minder belangrijke reden genoemd. In de Hebreeuwse versie van het VN-rapport wordt de terechtstelling van 21 Palestijnen in de Gazastrook, die ervan werden verdacht te collaboreren met Israël, gethematiseerd en heftig bekritiseerd, niet echter in de Engelse en Arabische versie van het VN-rapport. Daarin wordt het aantal terecht gestelden en het feit van hun dood zonder enige vorm van kritiek genoemd.

De blokkade rondom de Gazastrook, die door Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, als collectieve straf voor de Palestijnen wordt voorgesteld, zou de Palestijnse economie wurgen en de Palestijnen van hun rechten hebben bestolen, staat er in het rapport. En alleen Israëls blokkade wordt bekritiseerd, niet echter de Egyptische aan Sinaï-grens naar Egypte.

Het VN-rapport bekritiseert Israël vanwege het grote aantal luchtaanvallen, 6000 in totaal, en 50.000 artillerie- en tankkanonnen in de 51 dagen durende oorlog. De Palestijnse terreurgroepen hebben 4.881 raketten en 1.753 mortiergranaten op Israël afgevuurd.

Op de Israëlische radio werd het VN-rapport door alle kanten en partijen in het politieke spectrum heftig bekritiseerd. Steeds opnieuw werd herhaald dat Israël van de VN niets kan verwachten en dat dit “vredeslichaam” en politiek lichaam tegen Israël is. “Deze VN-mensenrechtenraad bekritiseert Israël meer dan Iran, Syrië en Noord-Korea samen. Deze raad heeft in het begin iemand (William Schabes) als voorzitter van de commissie aangesteld die zich constant uitsprak tegen Israël en geld heeft gekregen van de Palestijnen.”

Israël heeft geen vertrouwen in de VN-mensenrechtenraad. Daarom publiceerde Israël parallel zijn eigen onderzoek over de jongste Gaza-oorlog.

door Aviel Schneider


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 23 juni 2015.
bron-logo