Israëlisch-Arabische partij Hadash dreigt dotatie te verspelen ingevolge boycot-Israël oproep

BDS-cartoonAanhangers in Israël van antisemitische BDS beweging in de ban geslagen
[cartoon van de Israëlische tekenaar Ronny Gordon in Arutz Sheva]

De radicale communistische Israëlisch-Arabische partij Hadash dreigt haar partijdotatie te verspelen ingevolge een wetsvoorstel dat donderdag 18 juni 2015 werd ingediend door partijvoorzitter van Yisrael Beiteinu, Avigdor Lieberman.

Dit wetsvoorstel wil die partijen de regeringsdotaties ontnemen indien zij de boycot van Israëlische producten ondersteunen met inbegrip van deze die worden geproduceerd in Judea en Samaria (op de Westelijke Jordaanoever) en Jeruzalem (‘oostelijk’ Jeruzalem).

De regering lijkt hiermee de strijd tegen de internationale antisemitische BDS-beweging (Boycot, Desinvestering en Sancties) te hebben ingezet die ook in Israël actief is en onder meer wordt gesteund door Hadash.

De communistische partij Hadash had onlangs een persbericht uitgegeven getiteld ‘Boycot – Gewettigd Burgerlijk Verzet‘:

“Hadash verwelkomt de internationale boycot van bedrijven die opereren in de nederzettingen in de bezette gebieden en beschouwt het bannen ervan als een legitieme vorm van burgerlijk verzet. [Hadash] verwelkomt alle uitdrukkingen van solidariteit met het Palestijnse volk en haar gerechtvaardigde strijd – met inbegrip van een ban op commerciële bedrijven die betrokken zijn bij de bezetting en de rechten van het Palestijnse volk schenden, die een vorm is van legitiem burgerlijk verzet.”

Hadash roept ook “alle naties van de wereld, vakbonden en handelsverbonden op om hun strijd voor een rechtvaardige vrede in het gebied te intensifiëren, gebaseerd op respect voor het volkerenrecht en elk onrecht, onderdrukking en racisme neer te slaan.”

De doelstellingen van Hadash gaan duidelijk veel verder dan die van de linkse Meretz partij die – zij het ogenschijnlijk – vindt dat de boycot meer overgelaten zou moeten worden aan de macht van de consument om beslissingen te nemen over de oorsprong van Israëlische producten.

Hadash, in contrast, relateert tot de boycotbeweging als een middel om “niet enkel producten die werden geproduceerd in de nederzettingen” te affecteren, maar “het hele economische systeem […] in Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem te ontwrichten.

Het extreemlinkse Meretz raakte tijdens de laatste verkiezingen amper over de verkiezingsdrempel en strandde op 4 zetels (3,89%). Voorzitster van Meretz Zehava Gal-on trad omwille van het povere resultaat van haar partij reeds de dag nadien af en gaf de sjerp door aan parlementslid Tamar Zandberg.

Hadash en de Joint Arab List
Het communistische Hadash is een deel van de Joint Arab List, samen met United Arab List (UAL – Ra’am-Ta’al) en Balad. Tijdens de recente parlementsverkiezingen van 17 maart 2015 kreeg de Joint Arab List 438.251 stemmers achter zich.

Avraham BurgDe Joodse Avraham Burg van Hadash

Het communistische Hadash, kreeg tevens een onbekend aantal Joodse stemmen achter zich. Die partij is namelijk een Joods-Arabisch gemengde lijst met o.a. de Joodse kandidaten Dov Khenin (8ste pl.), Leah Zemel Warshawski (20ste pl.), Noah Levy (21ste pl.) en uittredend parlementslid de 74-jarige Tamar Gozansky op de Joint Arab List. Die lijst werd getrokken door de Israëlische Arabier Ayman Odeh [zie hier volledige lijst kandidaten van de Joint Arab List 2015].

In het totaal steeg het aantal Israëlisch-Arabische parlementsleden van 12 naar 17 leden, waarvan 13 via de Joint Arab List werden verkozen, echter ook Likoed en de Zionistische Unie hebben elk een Arabische verkozene op hun lijsten.

door Brabosh.com

Een gedachte over “Israëlisch-Arabische partij Hadash dreigt dotatie te verspelen ingevolge boycot-Israël oproep

Reacties zijn gesloten.