Palestijnse gevangenen dreigen met hongerstaking voor meer TV kanalen in hun cel

prisoner-visit

De Israëlische Dienst voor het Gevangeniswezen (IPS) bereidt zich momenteel voor op de mogelijkheid dat tegen het einde van de Ramadan (de islamitische heilige vastenmaand) in juli, terroristische gevangenen in hongerstaking zullen gaan uit protest tegen de leefomstandigheden in de gevangenissen.

Nochtans, gaan de voordelen waarvoor zij dreigen te zullen staken, opvallend veel verder dan de normale voordelen die nodig zijn voor de fundamentele levensomstandigheden in de gevangenis, aldus een rapport dat woensdag 17 juni werd vrijgegeven. Onder de eisen van de gevangenen zijn meer tv-kanalen en een kantine budget van 200 sjekels (46 euro) per terroristische gevangene, volgens het Palestijnse persagentschap Walla! Nieuws.

Onmiddellijk na de ontvoering op 12 juni 2014 van de drie Israëlische tieners Eyal Yifrah, Gilad Sha’ar en Naftali Frankel en de ontdekking van hun stoffelijke resten 18 dagen later (uit autopsie bleek dat ze op de eerste dag van hun ontvoering reeds waren vermoord), besloot de Israëlische Dienst voor het Gevangeniswezen (IPS) om de levensomstandigheden van de Palestijnen in Israëlische cellen opnieuw te onderzoeken.

PrisonersTVInternet, Facebook, studeren voor diploma, beroep leren, werken, TV kijken op cel, het gaat goed met Palestijnen in Israëlische cel…

Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat de gevangenen levensomstandigheden genoten die ver boven het normale regime was: 17 TV kanalen, een groot kantine budget en vele andere voorzieningen en voordelen die de delinquenten moeten helpen te verhinderen dat ze zouden hervallen in hun oude criminele gewoonten eens ze weer op vrije voeten komen.

De toenmalige directeur van IPS, Aharon Franco, en zijn plaatsvervanger, Eli Gavison, besloten om deze voordelen te verminderen tot slechts drie TV kanalen (met name de belangrijkste Israëlische TV zenders Kanaal 1, 2 en 10). Bovendien werd ook besloten om het kantine budget te verminderen.

Echter, maanden nadat het besluit werd genomen, hebben de IPS en het Israëlische Veiligheids Agentschap (ISA of Shin Bet) ontdekt dat er verschillende pogingen hebben plaatsgevonden van het Palestijnse leiderschap om binnen de gevangenissysteem een massaprotest te organiseren omtrent deze kwestie.

Namen van betrokken gevangen Palestijnse leiders omvatten Ahmed Saadat van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en Abdullah Barghouti, die onlangs de IPS voor schut had gezet toen hij per telefoon werd geïnterviewd door een illegaal radiostation in Gaza. Vertegenwoordigers van de gevangenen hebben van de IPS geëist dat ze hun standaarden zouden versoepelen, zelfs gedeeltelijk, door meer TV kanalen toe te voegen, meer familie bezoeken toe te laten en meer van dattum.

De inlichtingendienst van de IPS en de Shin Bet geloven dat de gevangenen hun hongerstaking zullen lanceren tegen het einde van de maand van de Ramadan, die vandaag donderdag 18 juni begint en vier weken later eindigt met het Suikerfeest (Id-al-Fitr) op 17 juli a.s., om aldus de flexibiliteit uit te testen van de nieuwe minister voor Binnenlandse Veiligheid, Gilad Erdan (Likoed), en eveneens de flexibiliteit van de nieuwe commissaris van de IPS die eerstdaags zal benoemd worden.

4.500 Palestijnen in de cel
Momenteel zitten er ongeveer 4.500 Palestijnen in Israëlische gevangenissen opgesloten. Dat is relatief weinig vergeleken met landen zoals België (11.769 gevangenen – bron) en Nederland (ca. 14.000 – bron) te bedenken dat Palestijnse Arabieren al sinds 1948 tot op vandaag gewapende strijd voeren tegen de Joodse staat.

Gevangenissen in Israël (klik voor groot beeld)

Ongeveer 50 procent van deze Palestijnse gevangenen worden beschouwd als zijnde “met bloed aan hun handen“, onder hen zowel mannen, vrouwen en minderjarigen.

Onder deze groep bevinden zich kopstukken van Palestijnse terreurorganisaties, terroristen die op het pad waren om een zelfmoordaanslag uit te voeren en bijtijds werden opgepakt door de Israëlische veiligheidsdiensten, leger en of ordehandhavers; dispatchers; planners en handlangers van aanslagen; anderen die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken en verspreiden van bommen, wapenhandel enz.

De andere helft van de Palestijnse gevangenen zijn overwegend overtreders van gemeen recht: fraudeurs, dieven, inbrekers, oplichters, pooiers, verkrachters, drugshandelaars enz., kortom de doorsnee criminelen zoals in elke ander land in de wereld. Toch blijft PA-president Mahmoud Abbas de onvoorwaardelijke vrijlating eisen van al deze 4.500 gevangenen ongeacht de aard van hun misdrijf, als één van de kernvoorwaarden voor een vredesakkoord met Israël.

door Brabosh.com

Plaatje hieronder: Nee, geen Palestijnse gevangenen in Israëlische cellen, maar wel gedetineerden in de beruchte gevangenis van Diyarbakir, Turkije…
palest-prison