Salafistische Palestijnen ondermijnen de macht van Hamas in de Gazastrook

Salafi-PalestiniansSalafistische Palestijnen ondermijnen de macht van Hamas in de Gazastrook. Straks van kwaad naar erger?

Laatst bijgewerkt: woensdag, 17 juni 2015 om 17u05': De Palestijnse eenheidsregering Fatah/Hamas heeft heden ontslag genomen waarna PA-president Mahmoud Abbas ontslagnemend premier Rami Hamdallah belast heeft om een nieuwe regering te vormen zonder Hamas erbij. Naar verluidt is de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen, het feit dat Hamasleiders in het geheim indirecte besprekingen voeren met Israël zonder de instemming of het medeweten van de Palestijnse regering [lezen].

De voorbije dagen lijken zich nieuwe ontwikkelingen voor te doen in de Gazastrook, maar of dat in het voordeel van Israël zal uitwerken is natuurlijk de hamvraag. Hamas, dat sinds de zomer van 2007 heel alleen de Strook controleert, lijkt haar grip over het dozijn andere Palestijnse terreurorganisaties te verliezen. Vooral de overloop van honderden van haar militanten naar Salafistische groepen en zelfs naar Islamitische Staat (IS/ISIS) nopen Hamas en kompaan Islamitische Jihad (PIJ) naar andere wegen te zoeken om de macht te consolideren.

Bovendien is er de druk van Egypte dat het tunnelnetwerk onder haar grens met Gaza heeft ontmanteld en de grenspost in Rafah al zes maanden potdicht houdt voor Palestijnen, en aan de andere kant de Verenigde Naties en de Europese Unie die bij Hamas aandringen om het staakt-het-vuren akkoord van 26 augustus 2014, dat een einde maakte aan haar 50-dagen durende (mislukte) offensief tegen Israël, te betonneren voor een langere periode.

Ook is er het feit dat de beloofde hulpgelden voor de heropbouw van Gaza slechts voor 10% daadwerkelijk werden gedoneerd (vooral de Arabische landen komen maar niet over de brug met fondsen) en de gelden voor het overgrote deel haar doel niet bereiken maar de facto verdwijnen in de zakken van PA-president Mahmoud Abbas in Ramallah.

Ook de eenheidsregering tussen Al Fatah en Hamas die op 2 juli 2014 werd opgericht stevent af op een compleet débacle. PA-president Mahmoud Abbas heeft er gisteren mee gedreigd om de eenheidsregering Fatah-Hamas binnen de 24 uren te ontbinden. “De regering zal ontslag nemen de volgende 24 uren omdat deze zwak is en er geen kans bestaat dat Hamas deze zal toelaten om Gaza te besturen,” zei Amin Maqbul, de secretaris-generaal van de Revolutionaire Raad van Al Fatah op dinsdag 16 juni 2014.

Vandaar dat Hamas ernstig overweegt om een door bondgenoot Qatar voorgesteld staakt-het-vuren met Israël voor een periode van vijf jaren te accepteren. Hamasleider Moussa Abu Marzuk, is afgelopen zaterdag 13 juni in alle haast naar Qatar vertrokken om in Doha te overleggen met Hamasleider Khaled Meshaal omtrent het Qataarse voorstel. Aan deze vergadering werd tevens deelgenomen door de Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Nickolay Mladenov, die door de Verenigde Naties werd afgevaardigd als topvertegenwoordiger in het Midden-Oosten.

Met de dreigende split tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit en Salafistische pogingen om een nieuwe oorlog tussen Gaza en Israël uit te lokken, is ook Israël de voorbije dagen geïnteresseerd geraakt en betrokken in de onderhandelingen. Reeds de vorige maand werd in het geheim door Israël indirect met Hamas gepraat en deze diplomatieke inspanningen werden de afgelopen week nog opgedreven.

Israël heeft intussen bevestigd dat er indirecte contacten met Hamas plaatshebben maar onthoudt zich angstvallig van commentaar. Hamas in het verleden altijd een onbetrouwbare partner gebleken en dat werd nog maar eens duidelijk tijdens het 50-daagse offensief toen Hamas tot vijf maal toe een staakt-het-vuren aanging met Israël om het meteen of de dag erna reeds te schenden.

Nu, zolang er gepraat wordt, wordt er niet geschoten en worden er ook geen raketten afgevuurd, tenzij dan door de Salafisten en het zijn net die spelbrekers die iedereen op dit ogenblik parten spelen, de macht van Hamas ernstig dreigen te ondermijnen en tevens verhinderen dat ernstig werk kan gemaakt worden van de wederopbouw van Gaza. Tenslotte is niemand geïnteresseerd indien de Salafisten en IS Hamas opzij zouden schuiven en allerminst Israël.

door Brabosh.com