Een jaar waarin het aliyah record verbroken werd: 50.000 Franse Joden willen weg

Aliyah“Free at last !!!”

“In 2014 hebben ongeveer 50.000 Franse Joden aan het Jewish Agency informatie gevraagd over immigratie naar Israël. Het Jewish Agency houdt nu twee informatiebijeenkomsten per dag in Frankrijk. Vorig jaar was dat slechts een keer per maand.”

Dit vertelde Natan Sharansky (plaatje rechts) aan The Jerusalem Post. Vanuit zijn kantoor in Jeruzalem, vertelde de voorzitter van het Jewish Agency dat dit het eerste jaar is dat er meer immigranten uit het vrije westen zijn. Nauwelijks te geloven voor Israëli’s.

Natan SharanskyMensen met kritiek werpen tegen dat er geen reden is om trots te zijn op de recente toename van immigratie. “In de gevallen van de grootste bronnen van immigranten – Frankrijk en Oekraïne – komt de immigratie voort uit een combinatie van antisemitisme en economische factoren,” zei Sharansky. “Maar Franse Joden kunnen zelf kiezen waarheen ze willen verhuizen en ze hebben met grote meerderheid ervoor gekozen naar hier te komen.”

Antisemitisme geeft aanleiding tot immigratie uit Europa, maar degenen die weggaan om naar hier te komen, worden daar door andere factoren toe aangezet. “Zij hebben de keuze om in Frankrijk te blijven, waar ze het (:S grootste sociale verzekeringspakket ooit kunnen krijgen. Ze kunnen ook naar andere landen van de Europese Unie vertrekken of immigreren naar Montreal, waar ze maar weinig culturele aanpassingen hoeven te maken en dat tot voor kort hun eerste bestemming was,” zo zei hij. Volgens Sharansky heeft de overweldigende meerderheid van Joodse immigranten, mogelijk tot 70%, gekozen voor Israël. “Dus Theodor Herzl had gelijk: Israël zal een magneet zijn.”

“Wanneer de afgezanten van het Jewish Agency aan hen vragen waarom zij naar Israël willen, zeggen ze dat ze in een Joodse staat willen wonen. Mensen begrijpen niet hoe in het denken van mensen de status van Israël aan het veranderen is,” zei Sharansky. Hij voegde eraan toe dat voorheen – als Joden de keuze hadden – “zij bijna allemaal niet naar Israël gingen. Bij de tweede en derde Aliyah uit Rusland gingen voor elke Jood die naar dit land kwam, er 20 naar Amerika.”

“Het is voor het eerst heel helder,” zei hij. “Er is een massieve uittocht gaande van een gemeenschap mensen in het vrije westen voor wie alle deuren openstaan, maar die voor Israël kiest. De meesten die uit Frankrijk gekomen zijn, hebben wel enige binding gehad met de Joodse gemeenschap en tradities. Hoe echter ook het Jood zijn omschreven wordt, over de hele linie gaat het Jewish Agency om het promoten van de Joodse identiteit door middel van het vergemakkelijken van immigratie naar Israël,” zo gaf Sharansky aan. “Van de ongeveer 600.000 Franse Joden, zijn honderdduizenden van hen nu aan het overwegen het land te verlaten,” voegde hij eraan toe.

“Precies op dit moment houdt het Jewish Agency twee avond bijeenkomsten voor 200 mensen waar zij basisinformatie over Aliyah krijgen. Een jaar geleden was er één bijeenkomst per maand, toen hadden we er één per week en nu elke dag twee avondbijeenkomsten. Vijftigduizend mensen hebben in 2014 informatie aangevraagd en dan heb ik het over mensen uit de regio rond Parijs.”

Een jaar waarin het Aliyah record verbroken werd
Volgens een studie over het Europese Jodendom door de Fundamental Rights Agency van de EU uit 2013 denkt een derde van de Joden in verschillende landen serieus na over emigratie. Het Jewish Agency meldde eind december dat Frankrijk voorop liep als het gaat om het aantal immigranten naar Israël in 2014, gevolgd door Oekraïne. De algehele immigratie steeg met 32%, zei de groep van Jewish Agency medewerkers, in wat Sharansky omschreef als “een jaar waarin het Aliyah record verbroken werd.”

Gedurende het afgelopen jaar heeft Israël verschillende maatregelen genomen in een poging Israël aantrekkelijker te maken voor immigranten en om het immigratieproces te vergemakkelijken. Vorig jaar april kondigde het Jewish Agency aan dat het aantal Franssprekende werknemers verdubbeld zou worden in de Israëlische telefonische informatiecentra. Ook zou het aantal afgezanten in Frankrijk zou toenemen. De regering heeft onlangs geplande hervormingen bekendgemaakt die tot doel hebben de gecompliceerde bureaucratie te vereenvoudigen. Hierdoor kunnen officieel erkende beroepskrachten met een hogere opleiding gemakkelijker instromen in het arbeidsproces.

Ondertussen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken verschillende bureaucratische eisen versoepeld in het Aliyah proces voor inwoners van steden in Oekraïne die door de aan Moskou gelieerde separatisten bezet zijn.

Sinds de Russische annexatie van de Krim en het begin van de burgeroorlog in Oost-Oekraïne waar steden als Donetsk, de geboortestad van Sharansky, in wrede gevechten zijn ondergedompeld, is de emigratie uit Oekraïne aanmerkelijk gestegen. Vanuit de steden Donetsk en Loehansk, de belangrijke bevolkingscentra van het gebied dat onder bezetting van de rebellen staat, zijn zo’n 1.310 Joden tussen januari en november 2014 naar Israël vertrokken. Dit is een toename van 1000 % vergeleken met dezelfde periode in 2013, volgens cijfers van het Jewish Agency.

JA_mei_LR-1door Sam Sokol en Herb Keinon

in een vertaling van Evelien van Dis, Cvl.nl, van een artikel verschenen op 6 januari 2015 op de website van The Jerusalem Post en werd gepubliceerd in Joods Actueel Magazine, in het nummer 100  van juni 2015; blz. 34/35.

2 gedachtes over “Een jaar waarin het aliyah record verbroken werd: 50.000 Franse Joden willen weg

 1. Tientallen keren voorzegden zo’n vijfentwintig eeuwen geleden de profeten van Israël de terugkeer van het Joodse volk uit de ballingschap.

  “Dit zegt God, de HEER: Ik zal het volk van Israël bijeenbrengen vanuit de landen waarheen het is verstrooid – zo zal Ik alle volken laten zien dat Ik heilig ben. De Israëlieten zullen weer wonen in hun eigen land, het land dat Ik aan Mijn dienaar Jakob heb gegeven.” (Ezechiël 28:25)

  “Ik zal je bijeenbrengen, Jakob, je in je geheel bijeenbrengen. Ik zal verzamelen wat er van Israël over is, Ik zal het verzamelen. Ik zal ze samenbrengen als schapen en geiten binnen de omheining, als een kudde in de wei; het zal daar gonzen van de mensen.” (Micha 2:12)

  “Ik zal het lot van Mijn volk Israël ten goede keren. Zij zullen hun verwoeste steden herbouwen en erin wonen, ze zullen wijngaarden planten en de wijn ervan drinken, ze zullen tuinen aanleggen en de vruchten ervan eten. Ik zal hen terugplanten in hun grond, en zij zullen niet meer worden weggerukt uit het land dat Ik hun heb gegeven – zegt de HEER, jullie God.” (Amos 9:14-15)

  En ga zo maar door.

  Wij mogen van de vervulling van deze beloften vandaag getuigen zijn!

  Like

  1. Sjalom Bas 09:46;
   Hier heb ik niets aan toe te voegen.
   Vooral uw slotzin bracht mij de tranen in de ogen. Daarom ook omdat ik nog aarzel. Zoveel familie die er niets voor voelt. Zoveel mensen die mijn broer en zus in Ha Shem zijn. Dat maakt het nog moeilijk.
   Shavuah Tov. (goede week).

   Like

Reacties zijn gesloten.