10 jaar later wordt Gush Katif door Hamas gebruikt als opleidingskamp voor terroristen

prc01Militanten van de Volksverzet Comitées [PRC] op training in de duinen van Gush Katif, Gaza. Het nederzettingenblok werd tien jaar geleden door Israël manu militari ontruimd in ruil voor vrede met de Palestijnen. Sindsdien wonen er geen Joden meer in Gaza. De voomalige Joodse site wordt thans door de Palestijnse terreurorganisaties Hamas, Islamitische Jihad, PRC enz. gebruikt als opleidingskamp en als uitvalsbasis voor de toekomstige oorlog tegen Israël [beeldbron: The Palestine Times]

Onder de vele attracties die beschikbaar zijn voor Palestijnse kinderen in het gebied dat vroeger bekend was als Gush Katif bevinden zich een thema park, water glijbanen, een dierentuin en… een trainingskamp voor de terroristen van Hamas en Co.

Hier worden honderden Palestijnse tieners vanaf 12 jaar door Hamas opgeleid als de toekomstige strijders van haar militaire vleugel, de beruchte [Izz ad-Din al-] Qassam Brigades. De tieners leren er met scherp schieten, leren hoe kaart te lezen en eerste hulp te verstrekken en leren er tevens hoe ze soldaten van het Israëlische leger (IDF) kunnen ontvoeren.

Wat eens Gush Katif was is ver van Gaza’s Disneyland. Nadat Hamas de Gazastrook overnam, twee jaar later na de Israëlische terugtrekking, heeft Hamas er drie grote trainingskampen gebouwd in de geëvacueerde gebieden. Het eerste kamp bevindt zich in de Hof Aza Regional Council, waar zich eens de bloeiende Joodse gemeenten Elei Sinai, Dugit en Nisanit bevonden.

reuzeradHet tweede trainingskamp bevindt zich in de Netzarim corridor. Het derde kamp, en het belangrijkste van de drie, werd gebouwd op de ruïnes van Gush Katif. Dit complex heeft zelfs een bijnaam gekregen “Hamas’ Tze’elim“, een Hamas versie van de grote opleidingsbasis van het IDF in het zuiden van Israël.

Niet ver van het reuzenrad (plaatje rechts in Netzarim), stoomt Hamas haar militanten klaar voor de volgende confrontatie met Israël.

Dit is tevens de plaats waar Hamas haar lange-afstandsraketten uittest en waar de tunnelbouwactiviteiten gecentreerd zijn, met vrachtwagens en cementfabrieken bij de hand. Dit complex – omgeven door een hek, staat onder zware beveiliging en verboden gebied voor journalisten – is waar de organisatie haar activiteiten voor onderzoek en ontwikkeling uitvoert.

Het belang van dit complex is in het afgelopen jaar toegenomen sinds de bijna volledige sluiting door de Egyptische autoriteiten van de grensovergang ter hoogte van Rafah, waardoor de aanvoer van wapens, munitie en granaten naar de Gazastrook nagenoeg volledig werd stilgelegd [door Egypte].

In plaats daarvan produceert Hamas zelf de raketten in een faciliteit die gevestigd is in het voormalige Gush Katif voert van daaruit ook experimenten in de lancering van raketten richting Middellandse Zee.

iron3Deze experimenten zijn het afgelopen jaar nog toegenomen, zowel in een poging om het bereik van de raketten te verhogen en om manieren te zoeken om Israël’s befaamde raket-afweersysteem Iron Dome (plaatje rechts) te omzeilen, die een slagingspercentage heeft van 89 procent in het onderscheppen van raketten die door Hamas en Co werden – en nog steeds worden – afgevuurd op bebouwde gebieden.

Hamas bouwde er tevens een site compleet met een grenshek en uitgegraven tunnels bij wijze van oefenterrein waar haar militanten aldus praktijk kunnen opdoen hoe Israël via de ondergrond te infiltreren.

Terwijl Hamas lijkt geïnteresseerd te zijn in een langdurige wapenstilstand en Israëlische hulp accepteert in de sanering van de Gazastrook, heeft het niet opgegeven om haar macht vergroten. Het is daar, op de ruïnes van de nederzettingen van Gush Katif dat zij zich opmaken voor de volgende confrontatie met de Joodse staat.

door Yossi Yehoshua

Gush Katif, Gaza (1968-2005), in betere tijden….

gush3


In een vrije vertaling door Brabosh.com van een artikel op Ynet News van 12 juni 2015