Soldaten spreken: ‘Mijn waarheid’ tegenover ‘Breaking the Silence’ [Aviel Schneider]

soldiers_050615
Honderden Israëlische reserveofficieren en –soldaten hebben voor het eerst hun zwijgen tegen de links-liberale beweging Breaking the Silence gebroken, die Israël in het buitenland niets anders dan slechte publiciteit bezorgt.

“Ik en mijn kameraden hebben als reserveofficieren bij de infanterie gediend, daarom hebben we besloten onze mond open te doen. De onderneming van de 60 soldaten die deelnamen aan de jongste oorlog in de Gazastrook en nu hun politieke agenda tegen Israël verbreiden, is fout. Hun getuigenissen zijn anoniem en worden voorgesteld als een soort openbare discussie. Dat gaat ten koste van duizenden soldaten die aan hun zijde hebben gevochten. Die willen nu hun waarheid uit de oorlogsdagen aan het licht brengen. Wat bij Facebook met de campagne “Mijn Waarheid” tegen de actuele fototentoonstelling van de omstreden beweging Breaking the Silence in Zürich begonnen is, zorgt nu voor veel aandacht in het land. In Jeruzalem werd het gedrag van de Zwitserse regering overigens heftig bekritiseerd.

Het Israëlische soldatenprotest op Facebook tegen de Israëlische beweging Breaking the Silence, die Israël in de hele wereld in een kwaad daglicht plaatst, is intussen in volle gang. In hun uitspraken, die niet anoniem zijn, vertellen de soldaten over hun oorlogsdagen in de Gazastrook. Eentje vertelt hoe hij en twee andere soldaten een gewond Palestijns meisje eerste hulp hebben gegeven.

Israëlische reservesoldaten verdedigen Israël in het buitenland en voor de camera´s van buitenlandse nieuwszenders in Israël. Steeds meer jonge Israëli´s zetten zich in voor de staat in de media of op de campussen van wereldberoemde universiteiten, waar Israël rondom de klok slecht wordt gemaakt.

“Meer dan een maand geleden ben ik uit de VS teruggekomen. Daar heb ik gezien hoe Breaking the Silence in de universiteiten optreedt”, zei Matan Katzmann, die zijn nieuwe waarheid verkondigt. “Hoe kan Breaking the Silence beweren dat zij alleen maar een openbaar debat in Israël wil voeren? Waarom werden twee weken geleden bewijzen van Breaking the Silence in de Britse ´Guardian´ gepubliceerd, in het Franse ´Le Monde´ of in de Duitse ´Spiegel´? Of in de Londense ´Times´, bij CNN, ´Newsweek´ of in de Amerikaanse krant ´Washington Post´? Wat hebben medewerkers van Breaking the Silence op de universiteiten te zoeken? Waarom moet een fototentoonstelling in Zürich met Zwitsers regeringsgeld geopend worden? Wordt daarmee werkelijk een openbaar debat in Israël gevoerd, zoals de Israëlische beweging van zichzelf beweert?”

Katzmann maakte duidelijk dat het uiteindelijk zijn woord tegen dat van Breaking the Silence is. Het is hem helaas ook duidelijk dat de mensen in het buitenland datgene uitzoeken wat ze willen horen en willen geloven. Daarom richt zijn kritiek zich tegen zijn broeders en zusters, die met Breaking the Silence het imago van Israël nog meer ruïneren.

door Aviel Schneider


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 5 juni 2015.
bron-logo