Hamas legt weg aan langsheen Gazaanse grens ‘om Zionisten aan te vallen’

gaza-grensAan de grens van Gaza met Israël, woensdag 3 april 2013. Een Israëlische soldaat zit bovenop zijn tank aan de noordelijke grens met Israël. Op de achtergrond de buitenwijken van Gaza Stad. Hamas had zonet twee raketten afgevuurd op Israël, de derde maal dat Hamas het staakt-het-vuren bestand schond sinds de novemberoorlog van 2012.  [beeldbron: Reuters]

Hamas legt een nieuwe weg aan in de buurt van de Israëlische grens met de noordelijke Gazastrook waarvan het zegt dat die zal gebruikt worden om Israël aan te vallen in een toekomstig conflict.

De afgelopen dagen werden aan de Palestijnse kant van de grens zware bouwmachines aangevoerd, enkele honderden meters van het veiligheidshekken. Het nieuws werd ook bevestigd door het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency dat op haar website zelfs foto’s publiceerde van de wegwerken.

De bouwwerkzaamheden vinden plaats op nauwelijks 300 meter verwijderd van de Israëlische gemeenschap van de Nahal Oz, een kibboets gelegen aan de noordelijke grens van Gaza met de Joodse staat en tevens kortbij een militaire basis van het IDF.

Fathi HamadDe voormalige minister van Binnenlandse Zaken van Hamas Fathi Hammad (plaatje rechts) zei zaterdag 30 mei ’15 dat de nieuwe weg bedoeld is “om voor onszelf handige mogelijkheden te creëren om de zionistische vijand aan te vallen.

Israëlische veiligheidsofficieren vertelden aan de Ynet News website dat zij de wegenwerken monitoren maar zeiden dat deze weg tot op dit ogenblik nog geen directe bedreiging voor de veiligheid inhoudt.

Minister van Defensie Moshe Ya’alon waarschuwde Hamas op woensdag om elke poging te beteugelen van terreurgroepen om Israël aan te vallen of anders “een zware prijs te betalen” nadat een raket werd gelanceerd vanuit Gaza die insloeg nabij de gemeente van Gan Yavne, buiten Ashdod, maar die geen schade noch gewonden veroorzaakte.

Hamasleider Ismail Haniyeh verwierp de Israëlische dreigementen, bewerend dat een escalatie van geweld uiteindelijk de Joodse staat meer zal raken dan de bewoners van de Palestijnse enclave. Intussen heeft Hamas drie leden van de Islamitische Jihad gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij de raketaanval, volgens het dagblad Haaretz.

Volgens de nieuwssite van Walla News zei Ismail Haniyeh:

Khaled Meshaal en Ismail Haniyeh“De dreigementen van de vijand maakt de Gazastrook niet bang en maken de kinderen van Gaza niet bang. Gaza is in staat om afschrikking op te bouwen. Een miljoen mensen (over de grens in Israël) slaan in paniek over slechts één raket. Ik geloof dat zij het zijn die leven onder terreur, eerder dan (het volk van) Gaza.”

Gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht reageerden op woensdag op de aanval door bombardementen uit te voeren op vier doelwitten in Gaza. Het leger zei dat de raket was afgevuurd door activisten van de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) als gevolg van een intern geschil binnen de organisatie. Het projectiel — een Grad-raket — werd snel gelokaliseerd nadat de sirenes loeiden in het gebied van Lakhish en Ashdod.

“Israël heeft niet de intentie om aanvallen op haar burgers te negeren”, zei Ya’alon in een verklaring. “Wij zal geen enkele bedreiging uit de weg gaan van de bewoners in het zuiden. Als het in Israël niet stil blijft, zal de Gazastrook een hoge prijs betalen.” Er waren geen meldingen van slachtoffers van de Israëlische bombardementen in de Palestijnse kust enclave.

Premier Benjamin Netanyahu had het op woensdag eveneens over de raket aanslag en benadrukte dat Israël “Hamas verantwoordelijk houdt voor elke raket die wordt afgevuurd vanuit Gaza.” Hij voegde daaraan toe dat het IDF “onmiddellijk de raketaanval erg krachtig beantwoordde,” en dat Israël “alles zal doen wat nodig is om de kalmte te bewaren die werd bereikt na  Operation Protective Edge” van afgelopen zomer.

Die ‘andere’ grens van Gaza waar iedereen in het Westen over zwijgt: de grens in het zuiden van de Strook met Egypte ter hoogte  van Rafah. Een bufferzone wordt aangelegd. Links een wachttoren van waaruit Egyptische soldaten de Gazanen observeren:

egyptgrens

door Brabosh.com

Een gedachte over “Hamas legt weg aan langsheen Gazaanse grens ‘om Zionisten aan te vallen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.