Westerse hulp aan Gaza loyaal en totaal, beloofde hulp van rijke Golfstaten ondermaats

bufferzone2Nee, op dit plaatje geen puinhopen in Gaza veroorzaakt door Israëlische bombardementen maar het Egyptische leger dat ter hoogte van Rafah aan de zuiderse grens begonnen is met de sloop van meer dan 2000 huizen om een bufferzone aan te leggen van 500 meter breedte tussen Egypte en Gaza om de terroristen van Hamas en Co buiten te houden. Egypte overweegt thans om die bufferzone nog uit te breiden tot 1500 à 2000 meters breedte!

Op woensdag 27 mei 2015 presenteerde de Wereldbank haar rapport aan het AHLC te Brussel omtrent de stand van zaken in verband met de beloofde hulpfondsen om de heropbouw van de Gazastrook te financieren, die zwaar geteisterd werd tijdens de oorlog van Hamas tegen Israël van afgelopen zomer.

Zoals in het verleden ook regelmatig bleek, zijn de westerse landen nagenoeg hun beloften om financiële bijstand aan Gaza bijna helemaal nagekomen maar van Arabische kant lijken beloftes net zoveel waard te zijn als het papier waarop ze werden betekend. Tot op heden blijkt dat de rijke Golfstaten samen met Turkije slechts 12% van de beloofde 156 miljoen dollars hebben uitbetaald, volgens de cijfers van de Wereldbank.

De 50 dagen durende zomeroorlog tussen Israël en Hamas en het dozijn gelieerde en door haar gecontroleerde overige terreurgroepen, resulteerde in een grote destructie van de Gazaanse infrastructuur en de reconstructie kosten worden geraamd tussen de 8 miljard en 10 miljard dollars. Op een internationale donorconferentie die in Caïro in oktober 2014 werd gehouden, werd door de internationale gemeenschap 3,5 miljard dollars beloofd om Gaza weder op te bouwen gespreid over een periode van drie jaren.

Rijke Golfstaten: veel beloven, weinig geven
De olierijke Golfstaten (niet inbegrepen de Verenigde Arabische Emiraten – VAE) samen met Turkije hebben tot nog toe slechts 12 procent van het beloofde geld gedoneerd dat geraamd werd op 156 miljoen dollars. De cijfers van de Wereldbank tonen aan dat hoewel Saoedi-Arabië bijvoorbeeld op de internationale conferentie te Caïro een half miljard dollars financiële hulp had beloofd aan Gaza het land in werkelijkheid slechts 48,5 miljoen dollars uitbetaalde.

Qatar, dat vele notoire internationale terroristen herbergt waaronder Hamasleider Khaled Meshaal, had ruim 1 miljard dollars aan Gaza beloofd maar betaalde slechts 102 miljoen dollars. Een andere oliestaat Koeweit, die op de conferentie 200 miljoen dollars hulp beloofde heeft tot op heden helemaal niet gegeven. Een andere met Gaza erg bevriende natie met name Turkije dat eveneens 200 miljoen dollars aan financiële hulp beloofde heeft tot dusverre slechts een kwart of 500.000 dollars uitbetaald.

De gulle gevers aan de Palestijnen zijn zoals steeds in het Westen te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten dat van de beloofde 277 miljoen dollars reeds 84 procent van het bedrag heeft overgemaakt en Canada heeft zelfs de door haar beloofde hulp van 14,5 miljoen dollars volledig uitbetaald aan het Gazaanse leiderschap. Het 28 landen blok van de Europese Unie doe het iets minder – maar nog altijd stukken beter dan de Arabische wereld – en heeft van de door haar beloofde 349 miljoen dollars slechts 40 procent doorgestort, echter Groot-Brittannië bijvoorbeeld heeft reeds 80 procent van de door haar beloofde 32 miljoen dollars overgemaakt.

In het totaal, aldus het rapport van de Wereldbank, werd van de 3,5 miljard beloofde hulp door de internationale gemeenschap voor de heropbouw van Gaza precies 27,5 procent effectief overgemaakt zijnde bijna 1 miljard dollars. Maar het gebrek aan donorfondsen is volgens het rapport niet de enige oorzaak van de stagnatie in de wederopbouw van Gaza maar veeleer “de beperkingen op de invoer van bouwmaterialen in Gaza. Vandaar dat, in rekening genomen de legitieme veiligheidsoverwegingen van de naburige landen, nieuwe wegen moeten gevonden worden om de toegang van constructiematerialen aan Gaza drastisch te verhogen,” aldus het rapport.

Helaas negeert de Wereldbank de aanhoudende berichten uit Gaza waar Hamas en Islamitische Jihad voluit aan de heropbouw en betonnering van het terroristisch tunnelnetwerk werken en een nieuwe oorlog tegen Israël voorbereiden waarvoor kosten noch moeite worden gespaard. Zo bleek afgelopen week dat Hamas thans werkt aan een nieuwe weg in Gaza langsheen de grens met Israël bedoeld “om de Zionisten aan te vallen.” Al die bouwmaterialen voor tunnels een aanleggen van aanvalsroutes tegen Israël zouden beslist beter kunnen benut worden.

Eenheidskabinet Fatah/Hamas
Begin oktober 2014 vroeg de Palestijnse eenheidsregering Fatah/Hamas aan de internationale gemeenschap om ruim 4 miljard dollars te doneren om de zwaar getroffen Strook weer op te bouwen, volgend op de oorlog van Hamas tegen Israël. Ook de UNRWA lanceerde toen een dringende oproep om 1,6 miljard dollars te doneren, voornamelijk bestemd om duizenden woningen weer op te bouwen, de drinkwatervoorziening te herstellen en de geteisterde infrastructuur en het wegennet te herstellen, alsmede onderdak te bieden aan de ca. 100.000 Gazaanse daklozen.

Kort nadien volgde op 12 oktober 2014 een internationale conferentie in de Egyptische hoofdstad Caïro waaraan werd deelgenomen door een 50-tal landen en een 20-tal niet-gouvermentele organisaties die kwistig met miljarden dollars strooiden, echter noch Israël werd hierop uitgenodigd en al evenmin de Gazaanse terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad, nochtans de hoofdrolspelers en belangrijkste aanstichters van het recente 50-dagen durende conflict.

De deelnemers aan de conferentie gaven ruiterlijk toe dat al hun financiële inspanningen erg futiel zouden zijn zolang er geen permanent vredesakkoord bestaat tussen Israël en de Palestijnen. Bovendien kwam de eis van Israël om Gaza eerst te demilitariseren vooraleer massa’s dollars en euros te doneren aan de regering van de Palestijnse Autoriteit waarin sinds 2 juni ’14 officieel ook Hamas zetelt, niet eens ter sprake.

Rafah, grens met Egypte
Israël controleert twee van de drie grensovergangen naar Gaza en onderhoudt een volledige blokkade over het luchtruim en de zee, en kijkt nauwgezet toe op de levering van bouwmaterialen aan het Palestijnse gebied uit vrees dat ze zouden gebruikt worden voor de aanleg van aanvalstunnels en de aankoop van wapens, raketten en mortiergranaten.

Echter de derde grensovergang waarnaar door het Westen nauwelijks of niet wordt verwezen, is deze ter hoogte van Rafah aan de grens met Egypte. Die grensovergang wordt sinds oktober 2014 nagenoeg continu potdicht gehouden door Egyptische soldaten op bevel van Caïro. Het Egyptische leger heeft sindsdien meer dan 1500 smokkeltunnels van Hamas verwoest en dichtgegooid en heeft een nieuwe bufferzone langsheen de grens bijna voltooid om te verhinderen dat Hamas nog andere tunnels zou kunnen uitbaten of nieuwe zou kunnen uitgraven, om de wapenhandel te beteugelen en het in- en uitreizen van terroristen te verhinderen.

bufferzone3Zicht anno 2015 op Egypte vanuit de Gazastrook. Aan de overkant aan Egyptische zijde werden duizenden huizen gesloopt om een brede bufferzone aan te leggen en al de bewoners werden manu militari door het Egyptische leger verdreven. Geen betogingen van mensenrechtenactivisten, geen “boycot Egypte” oproepen, niks, nada, zero, nulkommanul protest. Die hebben het allemaal te druk met Israël te demoniseren en stigmatiseren.

door Brabosh.com

Een gedachte over “Westerse hulp aan Gaza loyaal en totaal, beloofde hulp van rijke Golfstaten ondermaats

  1. Europa’s mantra: “Israel’s vijand is onze vriend”.

    Zelfs de Arabieren denken niet meer zo, , maar die hebben dan ook direct te maken met deze terreurgroepen uit Gaza en voor hen is het geen exotische ‘ver van mijn bed show’ zoals voor de naieve & antisemitische EU.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.