Amnesty International: Hamas pleegde oorlogsmisdaden tijdens laatste zomeroffensief

hamas-executions

In Gaza City in Hamastan, een gruwelijk tafereel kort na het vrijdaggebed van 22 augustus 2014 tijdens het zomeroffensief van Hamas tegen Israël. Mannen èn kinderen kijken nieuwsgierig toe hoe gemaskerde boeven van Hamas in klaarlichte dag op straat enkele Palestijnen executeren. Geen vervelende pottenkijkers noch journalisten aanwezig want in het Westen interesseert niemand zich voor de naleving van mensenrechten onder Palestijnen tenzij… er Joden in de buurt waren. [bron]

Volgens een rapport van Amnesty International, gedateerd op 27 mei 2015, gebruikte Hamas de oorlog tegen Israël van afgelopen zomer om intern grote kuis te houden onder Palestijnen in de Strook.

Achter de schermen van het conflict vonden een reeks executies plaats, werden willekeurig Palestijnen gearresteerd, gefolterd en geliquideerd zonder vorm van proces of recht op zelfverdediging.  De Israëlische kranten zoals The Jerusalem Post, The Times of Israël, Arutz Sheva en anderen berichten vandaag uitgebreid over deze kwestie.

De Palestijnse terreurorganisatie Hamas, die sinds de zomer van 2007 de Gazastrook heel alleen controleert, heeft volgens het rapport minstens 23 Palestijnen geëxecuteerd en dozijnen anderen gemarteld, feiten die door A.I. oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid worden genoemd. Het spreekt van een “brutale campagne van ontvoeringen, marteling en onwettige executies van Palestijnen” onder het mom van “collaboratie” met Israël.

Philip Luther (plaatje rechts), directeur van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International inzake het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maakte in zijn rapport brandhout van Hamas:

Het is absoluut ontstellend dat, terwijl de Israëlische strijdkrachten massaal dood en verderf zaaiden onder het volk in de Gazastrook, tezelfdertijd Hamas strijders van de gelegenheid gebruik maakten om onderling rekeningen te vereffenen door het uitvoeren van een reeks onrechtmatige moorden en andere ernstige schendingen.  

Philip LutherHamas strijders ontvoerden, martelden of vielen tevens leden en aanhangers aan van Al Fatah, een politieke organisatie in Gaza en hun belangrijkste rivaal, met inbegrip van voormalige leden van de veiligheidsmacht van de Palestijnse Autoriteit.

Niet een enkele persoon werd verantwoordelijk gehouden voor de misdaden die Hamas strijders pleegden jegens Palestijnen tijdens het conflict in 2014.

In plaats van de rechtstaat te handhaven, hebben de Hamas autoriteiten en leiderschap voortdurend deze ontstellende misdaden tegen machteloze individuen aangemoedigd en vergemakkelijkt. Hun falen om deze onrechtmatige moorden, ontvoering en marteling van ogenschijnlijke verdachten zelfs maar te veroordelen, zorgt dat zij effectief bloed aan hun handen hebben.

De Hamasleiders hebben bij herhaling aangedrongen voor rechten en Justitie voor Palestijnen. Maar handelen niet altijd op een wijze die overeenkomt met eerbiediging van de mensenrechten,  justitie en de rechtsstaat. Door het niet te stoppen van dergelijke ernstige schendingen, slepen de Hamas-autoriteiten de naam van Justitie door de modder en vergoelijken deze weerzinwekkende misdaden. 

Luther beschuldigde Hamas van het bedrijven van “weerzinwekkende misdaden tegen machteloze personen” die in sommige gevallen oorlogsmisdaden vormen. Hij zei dat de beweging “een minachting vertoonde voor de meest fundamentele regels van het internationale humanitaire recht”.

Een van deze mannen was Atta Al-Najjar, een voormalige politieman van de Palestijnse Autoriteit die leidde aan mentale ongeschiktheid en een straf van 15 jaar opsluiting uitzat. Hij werd eerder door een militaire rechtbank van Hamas veroordeeld op beschuldiging van “collaboratie met Israël”, zowat het zwaarste misdrijf dat waarvan je in Gaza kan beschuldigd worden. Op 22 augustus 2014 werd Najjar uit zijn cel gehaald en geëxecuteerd.

De broer van Najjar wordt in het rapport van A.I. geciteerd en getuigde dat:

“Er werden tekenen van marteling en schotwonden op zijn lichaam vastgesteld. Zijn armen en benen waren gebroken en zijn lichaam zag eruit alsof het in een zak was gestopt en vervolgens platgeslagen. Zijn lichaam werd doorzeefd met 30 kogels. Hij had wurgsporen rondom zijn nek en verwondingen met messen. En via de achterkant van zijn hoofd… waren er geen hersenen meer te zien. Het [hoofd] was leeg.”

Amnesty International heeft de Palestijnse Autoriteit in Ramallah en Hamas in Gaza opgeroepen tot “samenwerking met onafhankelijke en onpartijdige internationale onderzoeksmechanismen” en de “vermoedelijke daders” voor Justitie te brengen.

De Palestijnse Autoriteit (PA) veroordeelde de executies die werden uitgevoerd zonder vorm van proces te midden de speculatie dat Hamas gebruik maakte van de oorlogssituatie om sleutelfiguren van Al Fatah uit te roeien, de politieke factie die zoals bekend wordt voorgezeten door Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit.

Hamas is ISIS en ISIS is Hamas
Naar aanleiding van deze willekeurige executies van rivaliserende Palestijnse terreurgroepen en politieke facties in de Gazastrook, had eerder premier Benjamin Netanjahoe in een toespraak in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) op 29 september 2014 scherp uitgehaald naar de leugenachtige speech van Mahmoud Abbas die hij eerder op de dag in diezelfde vergadering van de VN in New York had afgelegd.  Netanjahoe zei hierover dit:

“Hamas is ISIS en ISIS is Hamas. Zij delen allen dezelfde ideologie. Zij willen allen een globale militante islam oprichten, waar geen plaats voor vrijheid is. Dat is waarom de strijd van Israël tegen Hamas niet [enkel] onze strijd is: het is jullie strijd. Onze strijd tegen Hamas vandaag kan morgen jullie strijd worden.”

Benjamin-UNGA

Premier Netanjahoe haalde ook scherp uit naar de vermeende beschuldiging van Israël’s oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid en het citaat van Mahmoud Abbas dat Israël een genocide bedreef in de Gazastrook tijdens het recente 50-daagse verdedigingsoffensief van het IDF. Netanjoe verwees naar de dozijnen executies door Hamas van leden van Al Fatah en dissidenten, evenals het willekeurig gebruik van kinderen als menselijke schilden, waarbij hij als bewijs een foto toonde die werd genomen door France 24 (plaatje bovenaan.)

“Dit is een oorlogsmisdaad,” zei hij. “Ik zeg tegen Abbas: daar zijn de oorlogsmisdaden bedreven door Hamas, onder uw leiderschap, onder de eenheidsregering die u voorzit en dit zijn de oorlogsmisdaden waarvoor u verleden week had moeten oproepen om deze te onderzoeken,” en hij vervolgde “Het grote morele verschil tussen Israël en Hamas kon niet duidelijker zijn geweest. Israël gebruikte raketten om zijn kinderen te beschermen, Hamas gebruikte kinderen om zijn raketten te beschermen.”

door Brabosh.com

2 gedachtes over “Amnesty International: Hamas pleegde oorlogsmisdaden tijdens laatste zomeroffensief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.