Premier Netanjahoe is klaar voor een Palestijnse Staat

mogh-bibiOntmoeting van Federica Mogherini, chef buitenlands beleid voor de Europese Unie, met Israël ’s premier Benjamin Netanjahoe [beeldbron: Israel Heute]

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu heeft in duidelijke bewoordingen verklaard dat hij de oprichting van een Palestijnse staat, in het kader van een vredesverdrag, ondersteunt en hij verklaarde:

“Ik ondersteun geen een-staat-oplossing, ik geloof überhaupt niet in een oplossing. Ik ondersteun de visie van twee staten voor twee volkeren, een gedemilitariseerde Palestijnse staat, die de joodse staat erkent”.

De minister-president deed deze uitspraken vorige week vlak voor het bezoek van Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, met wie hij over de toekomst van het Midden-Oosten discussieerde.

Na de verkiezingen hadden Europese en Amerikaanse politici hun bezorgdheid uitgesproken over Netanyahu´s uitspraken, waarin hij niet veel sympathie voor een Palestijnse staat had geuit.

Mogherini had ook een ontmoeting met president Rivlin, die er nogmaals op wees dat “de hele wereld gehoord heeft hoe Netanyahu zich heeft uitgesproken voor een twee-staten-oplossing.” Daarover zouden de twijfels nu uit de weg geruimd moeten zijn, voegde hij er aan toe.

Het coalitieverdrag van de nieuwe regering roept ook op tot het voortzetten van de vredesinspanningen met de Palestijnen en alle Israëlische buurlanden.

Het gevaar bestaat dat westerse machten zullen proberen het vredesproces weer op gang te brengen, zonder rekening te houden met de Palestijnse onbuigzaamheid op vele terreinen en hun openlijke hetze tegen de joodse staat, wat zou leiden tot een nieuw debacle in de vredesonderhandelingen.

Franse media berichtten dat de regering in Parijs binnenkort een nieuw vredesvoorstel zou voorstellen en de partijen 18 maanden de tijd zou geven om een oplossing te vinden. Daarna zou men een “Palestijnse staat” eenzijdig erkennen, zei men.

door NAI Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 25 mei 2015.
bron-logo

Een gedachte over “Premier Netanjahoe is klaar voor een Palestijnse Staat

  1. Toch slim van Netanyahu, om voor een ontwapende Palestijnse staat te pleiten, want wie zegt dat hij hier niet gewoon Jordanië bedoelde? Dat ‘open laten’ is diplomatiek en geen kiezersbedrog waar het gaat om het blijvende streven naar Israel inclusief Samaria en Judea.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.