Turkse premier Ahmet Davutoglu: ‘Jeruzalem is van ons en niet van de Joden!’

isis-tempelbergPalestijnse aanhangers van Islamitische Staat (ISIS/ISIL/Daesh) demonstreren met de gekende zwarte vlag van de terreurorganisatie op de Tempelberg in Jeruzalem, na Mekka en Medina in Saoedi-Arabië, het 3de belangrijkste heiligdom in Islam. Op de achtergrond de Rotskoepel waar de profeet Mohammed 14 eeuwen geleden ten hemel zou zijn gevaren.

Volgens een bericht van de Turkse journalist Rafael Sadi, tracht de Turkse eersteminister Ahmet Davutoglu aan te zetten tot haat jegens het Joodse volk in het midden van zijn verkiezingscampagne.

Selahattin DemirtasDe partijleider van de HDP, Selahattin Demirtas (plaatje rechts), die van Koerdische origine is, zei dat:

“Moslims gaan naar Mekka voor de hajj en de Joden gaan naar Jeruzalem sinds die plaats heilig is voor hen.”

Premier Davutoglu beweerde dat de Koerdische leider geen gevoelens koestert voor Jeruzalem en niets begrepen heeft van het belang van de stad voor Islam en antwoordde hem:

“Deze heilige plaats behoort ons toe. Bent u klaar om aan de persoon die niet op de hoogte is te onderwijzen aan wie Jeruzalem behoort? Gaat u hem vertellen dat Jeruzalem van ons is en niet van de Joden? Diegenen die zeggen dat Jeruzalem van de Joden is moeten goed luisteren: Jeruzalem is van ons! Wij zullen niet toestaan dat het islamitische karakter van deze stad zal worden gewijzigd.’ 

Journalist Rafael Sadi repliceerde:

“Hoe kunnen deze verklaringen nu echt zijn? Als Jeruzalem zo heilig is voor het islamitische geloof, waarom wordt de naam van de stad zelfs niet één keer vermeld in Koran? De naam Jeruzalem wordt niet niet één keer genoemd in de Koran.”

De reis van Mohammed van de meest nabij gelegen tot aan de verste moskee wordt genoemd in de Koran en vandaag beweren vele moslims dat de verste moskee zich in Jeruzalem bevond. Jeruzalem wordt echter in de Koran niet gespeld en sommige geleerden vragen zich af of moslims altijd Jeruzalem hebben geïnterpreteerd als zijnde de plaats waar zich de verst gelegen moskee bevond.

Shimon Peres en de Turkse journalist Rafael SadiIsraël ’s oud-president Shimon Peres en de Turkse journalist Rafael Sadi

Volgens professor Mordechai Kedar, docent in Midden-Oosten wetenschappen, was deze interpretatie niet algemeen in de beginperiode van Islam.

Hij schreef in de Jewish Press dat enkel nadat de Ommayaden Kaliefen door hun mede-moslims werd verboden om nog langer op bedevaart te gaan naar Mekka (de hajj), dat Jeruzalem een islamitisch bedevaartsoord werd en aldus heilig werd in Islam:

“De Koran (hoofdstuk 17; vers 1) vertelt een verhaal dat op een nacht Mohammed een mirakel overkwam; de Schepper nam hem mee naar de verst gelegen moskee om hem zijn mirakels te tonen. De mensen van die generatie begrepen deze passage letterlijk omdat zij wisten dat al-Masjid al-Aqsa was gelegen nabij het het dorp op de weg naar Ta’if.

Daarentegen in contrast, wordt Jeruzalem honderden keren genoemd in de Joodse Bijbel. Jeruzalem heeft vele namen in de Bijbel, waaronder Shalem, Moriah, Jeruzalem en Zion. De meest gebezigde naam voor de stad is Jeruzalem en wordt aldus 349 keer genoemd terwijl de aanduiding Zion 108 keer wordt genoemd in de Joodse Bijbel.

“Jeruzalem is een 3.800 jaar oude stad. 800 jaar lang was het de hoofdstad van het Joodse koninkrijk Israël. Het is nooit een hoofdstad geweest voor om het even welke andere natie. Zelfs tijdens de periode van een van de langste bezettingen door de Ottomanen,  werd de plaats nooit gebruikt als hoofdstad in de loop van de 400-jaar durende Ottomaanse aanwezigheid in Israël van 1517 tot aan 1917.”

Journalist Rafael Sadi schreef verder dat indien de Turkse premier Jeruzalem tracht in te lijven bij Turkije dat hij dan moet verklaren dat hij zowel Moestafa Kemal Ataturk als het Nationale Pact (Misak-ı Millî) niet erkent en dat hij de oorlog moet verklaren tegen een oude vriend van Turkije, de Staat Israël:

“Mustafa Kemal Ataturk verzegelde op 12 januari 1920 de grenzen van Turkije. Hij verklaarde dat dit de grenzen zijn en dat wij geen oorlogen meer wensen. Hij noemde dit besluit het Nationale Pact. Het is onacceptabel om zoiets te zeggen als eersteminister van Turkije. Indien u Jeruzalem wenst te bezoeken zullen de poorten voor u opengaan en niemand zal u verhinderen om daar te bidden. Maar als u blijft benadrukken dat de stad van u is, vergeet dat bezoek dan maar.”

door Rachel Avraham

in een vertaling van Brabosh.com van een artikel in Jerusalem Online van 18 mei 2015

3 gedachtes over “Turkse premier Ahmet Davutoglu: ‘Jeruzalem is van ons en niet van de Joden!’

 1. De valse, provocerende beweringen van de Turkse premier Ahmet Davutoğlu tonen opnieuw aan hoe gevaarlijk de Turkse machthebbers zijn voor de wereldvrede. Ook de huidige, autoritaire president Recep Tayyip Erdoğan hangt precies dezelfde ideologie aan als zijn voormalig adviseur. Beiden komen er steeds openlijker voor uit dat ze streven naar een wereldwijd kalifaat onder Turks gezag, waarbij het Ottomaanse rijk zal verbleken.

  En ondertussen slaapt het Westen rustig verder. Het zal zo’n vaart niet lopen. ZZZzzzzzzz…..

  Like

 2. Een zich onwaardig zijnde en zich noemend ,Ahmet Davutoglu,
  Een vooraanstaand Premier van Turkuije moet zich schamen bij zulke uitlatingen.
  Hem moet persoonlijk geen kans geboden worden om nog ooit Israel te kunnen bezoeken.,
  Dat zijn een van deze politieke geweld predikers ,waar de wereld en ook in bijzonder Israel wel raad mee weet. De Eu begint zich het gevaar van deze,, Turkse ideologie (gele Gevaar),, ook in te zien en gaat maatregelingen treffen

  Like

 3. “Jeruzalem is van ons en niet van de Joden”.

  Jammer dan dat die “de 3e heilige plaats van de Moslims” helemaal niet genoemd wordt in hun heilige Koran wiens woord altijd letterlijk door hen wordt geinterpreteerd………….’wanneer het zo uitkomt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.