Het Midden-Oosten heeft bijna geen water meer [Daniel Pipes]

zandstormGeen water meer in het Midden-Oosten maar wel steeds meer zandstormen… [beeldbron]

Een vooraanstaande Iraanse politieke figuur, Issa Kalantari, waarschuwde onlangs dat door fouten uit het verleden Iran werd overgelaten met een watervoorziening die voor 70 procent ontoereikend is, waardoor 55 miljoen van de 78 miljoen Iraniërs zouden gedwongen worden om hun geboorteland te verlaten naar onbekende oorden.

Vele feiten ondersteunen Kalantari ’s apocalyptische voorspelling: Het eens in de poëzie zo opgehemelde Urmia Meer, het grootste meer in het Midden-Oosten, heeft sinds 1996 meer dan 95 procent van haar water verloren en is van 31 miljard kubieke meter gedaald tot 1,5 miljard. Wat de Seine is voor Parijs, was de Zayanderud voor Isfahan – behalve dat de laatste sinds 2010 kurkdroog staat. Meer dan tweederde van Irans steden en dorpen staan “op de rand van een watercrisis” die kan leiden tot drinkwater tekorten; duizenden dorpen zijn afhankelijk van de levering van water met tankwagens. Ongekende zandstormen verstoren de economische activiteit en beschadigen de gezondheid.

Niet enkel de Iraniërs verkeren in gevaar; vele anderen in het uitgedroogde Midden-Oosten kunnen eveneens worden gedwongen om in een ongewenste, armoedige en uitzichtloze ballingschap te leven. Op één enkele unieke en prachtige uitzondering na (Israël), komt een groot deel van het Midden-Oosten zonder water te zitten als gevolg van dergelijke kwalen zoals bevolkingsgroei, kortzichtige dictators, verwrongen economische stimulansen en het vernietigen van de infrastructuur door oorlogvoering.

[..]

door Daniel Pipes

in een vertaling van Brabosh.com


Klik hier om het artikel verder te lezen op de website van Daniel Pipes Middle East Forum