Obama blijft zich tegen beter weten in vastpinnen aan de tweestatenoplossing

obama-wink

Op donderdag 14 mei 2015 ontving president Barack Obama in Camp David een aantal vertegenwoordigers uit de Golfstaten. De emirs van Qatar en Koeweit en enkele hooggeplaatste vertegenwoordigers uit Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Oman en Bahrein bespraken er de toenemende dreiging van Iran en ’s lands ambities om atoomwapens te verwerven, de strijd tegen Islamitische Staat (ISIS/ISIL) in Syrië en Irak en – wat natuurlijk nooit op een dergelijke top met de Arabieren mag ontbreken: het Palestijns-Israëlisch conflict.

Obama verzekerde de Arabische leiders in Camp David dat de Verenigde Staten Israël en de Palestijnen onder druk zullen blijven zetten om willens nillens de tweestatenoplossing te accepteren hoewel hij toegaf dat het met dit nieuwe Israëlische kabinet niet zo eenvoudig zal zijn:

“Ik blijf ervan overtuigd dat een tweestatenoplossing absoluut noodzakelijk is, niet alleen voor vrede tussen Israëliërs en Palestijnen, maar voor de veiligheid van Israël op lange termijn als een democratische en Joodse staat. Ik weet dat een regering werd gevormd waarin sommige mensen [‘some folks’] zetelen die niet noodzakelijkerwijze geloven in dit uitgangspunt, maar dat is nog steeds mijn uitgangspunt.”
[President Barack Obama in Camp David, 14 mei 2015 – bron]

De belangrijkste afwezige op deze bijeenkomst was de Saoedische koning Salman bin Abdul-Aziz al-Saud, die twee dagen vooraleer hij beloofd had te komen, zijn bezoek aan Camp David annuleerde. In zijn plaats daagden twee minder belangrijke kroonprinsen op met name Mohammed bin Nayef en Mohammed bin Salman. Voor de Saoedi’s is momenteel het conflict in Jemen aan de zuidelijke grens en de strijd tegen de Houthi ’s die worden gesteund door Iran van groter belang.

Nog maar een paar dagen geleden waarschuwde de Iraanse Brigade-Generaal Massoud Jazzayeri mbt. een Iraans schip dat zogenaamd op weg is naar Jemen om ‘hulpgoederen’ te leveren voor de Houthi ’s dat “om het even welke aanval op het Iraanse Rode Kruis hulpschip de lont aan het vuur van oorlog zal ontsteken en het zal geen vuur zijn dat makkelijk onder controle te brengen zal zijn. De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië zouden moeten beseffen dat Iran’s terughoudendheid zijn grenzen heeft.”

door Brabosh.com