Israël blijft massaal bouwmaterialen uitvoeren naar Gaza ondanks Hamas er tunnels mee bouwt

kerem

Israëlische autoriteiten hebben op donderdag 30 april 2015 de grensovergang van Kerem Shalom naar de Gazastrook geopend om 700 truckladingen goederen het gebied binnen te laten rijden, berichtte aldus het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency.

Egypte handhaaft blokkade
Dit in tegenstelling tot Egypte dat al meer dan vier maanden de grensovergang in Rafah permanent gesloten houdt, hoewel niemand in het Westen dit feit vermeldt. Hamas heeft de Egyptische autoriteiten gevraagd de blokkade van de Gaza op te heffen en “het lijden te verlichten van de inwoners.”

Naar verluidt hebben zich ca. 60.000 Gazaanse Palestijnen bij de grenspolitie geregistreerd om  Egypte binnen te kunnen reizen, maar de poort blijft potdicht. En de vredesactivisten, NGO’s en andere hulporganisaties en mensenrechten bewegingen? Die geeuwen verveeld en kijken liever de andere kant op naar… Israël.

Bouwmaterialen
Het hoofd van de Commissie voor de Coördinatie van Goederen naar Gaza, Raed Fattouh, vertelde aan het nieuwsagentschap dat onder de goederen die Gaza werden binnen gelaten zich ook constructiematerialen bevonden voor internationaal gefinancierde projecten, brandstof en materialen om om de infrastructuur in de Strook te verbeteren in het bijzonder de wegen.

De aankomst in Gaza van diesel, bouwmaterialen, hulp en voorraden via de grensovergang van Kerem Shalom kwam er na een reeks sluitingen als gevolg van de Joodse feestdagen aldus het rapport. De grensovergang wordt gewoonlijk vrijdag en zaterdag gesloten voor het weekeinde. Het terreurregime van Hamas in Gaza beweert voortdurend dat Israël Gaza in ‘beleg’ houdt ondanks het feit dat Israël doorgaat met het leveren van humanitaire hulp, goederen en constructiematerialen in het gebied.

Israël is daar tevens mee blijven doorgaan terwijl intussen de terroristen het gebied in zuidelijk Israël bestookten met raketten en mortiergranaten. De overdracht van goederen aan Gaza kwam enkele uren vooraleer de nieuwe gezant van de Verenigde Naties aan het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, de schuld legde bij de Israëlische ‘blokkade’ van Gaza voor de trage gang van zaken bij de wederopbouw van het gebied sinds het einde van Operation Protective Edge van afgelopen zomer. Bovendien klaagde hij aanhoudende ruzie aan tussen Al Fatah in Oost-Palestina (West Bank) en Hamas in West-Palestina (Gaza) die blijkbaar nog steeds niet samen door dezelfde deur kunnen stappen.

“Ik ben ervan overtuigd dat dit de zaak van het Palestijnse volk pijn zal indien verdeeldheid, indien het het gebrek aan eenheid, niet zo snel mogelijk wordt aangepakt,” vertelde Mladenov tegenover verslaggevers in Gaza-stad. “Ik hoop dat de Verenigde Naties in staat zullen zijn om deze inspanningen te steunen om de eenheid te versterken,” voegde hij eraan toe. Hamas heeft al gedreigd een andere oorlog als Gaza is niet ‘gerehabiliteerd’ uit de oorlog tegen Israël, waar zij zelf begonnen zowel civiele gebieden gebruikt als een basis voor conflict.

Een dag eerder had Israël op woensdag 29 april  14.000 ton bouwmaterialen in de Gaza toegelaten, volgens het ministerie van Defensie de grootste levering in één keer sinds de terreuroorlog van Hamas jegens de Joodse staat van afgelopen zomer, ondanks het feit dat Hamas dergelijke materialen blijft aanwenden voor de herstelling en uitbreiding van haar tunnelnetwerk met het doel Israël aan te vallen en terreuraanslagen uit te voeren op de burgerbevolking.

COGAT, de Coördinatie van Regeringsactiviteiten in de Gebieden van het IDF, vertelde tegenover het persagentschap AFP dat zowat 354 vrachtwagens passeerden doorheen de grenspost voor overgang van goederen (Erez is de grenspost voor personen) in het zuiden van Gaza die ‘constructiematerialen’ vervoerden zonder details te geven wat die goederen precies inhouden. Dit nieuws kwam toen bekend raakte dat Hamas de tunnels naar Israël heropbouwt die werden gebruikt om Israëliërs met dodelijk effect aan te vallen tijdens Operation Protective Edge.

Hamas werkt intensief aan de heropbouw van haar terreurtunnel infrastructuur, met graafwerken die zes dag dagen op zeven aan de gang zijn waaraan elke dag drie opeenvolgende ploegen aan werken. Meer dan 1.000 gravers werden door Hamas ingeschakeld om de tunnels te bouwen en de huidige inschatting is dat de de tunnels naar Israëlische gebied leiden, waarvan Hamas pas op het laatste ogenblik door feitelijke doorsteek naar Israël zal voltooien wanneer het de tijd rijp acht om toe te slaan.

Het werd op woensdag 29 april ’15 vrijgegeven door publicatie dat Hamas het plan had opgevat om zijn tunnels te gebruiken voor een massieve ontvoeringsoperatie tijdens de laatste zomeroorlog. Ondanks het overweldigende bewijsmateriaal dat Hamas zich klaarmaakt voor een volgende terreuraanval tegen Israël nadat de derde poging werd afgeslagen door het IDF afgelopen zomer, blijft Israël toch bouwmaterialen toelaten die worden gebruikt om de tunnels weer op te bouwen.

Vorige maand heeft Israël een ban opgeheven op de invoer van Portland cement voor dubbel gebruik in Gaza, die kan gebruikt worden voor civiele projecten dan wel voor militaire constructie zoals de bouw van aanvalstunnels.

door Brabosh.com