Nieuwe Israëlische regering wil Joodse huizen en gebouwen in Judea en Samaria legaliseren

judea-and-samaria-belongs-to-israel

Woensdagavond laat, 6 mei 2015, is uittredend premier Benjamin Netanjahoe (Likoed) erin geslaagd om de Joods Huispartij (Habayit Hayehudi) van boegbeeld Naftali Bennett over de streep te krijgen en deel uit te maken van het nieuwe kabinet, aka Netanjahoe IV. Joods Huis beschikt thans over 8 zetels in de nieuwe Knesset.

Eerder sloot de premier reeds een akkoord met de partij Kulanu van Moshe Kahlon (ex-Likoed) die tien zetels behaalde tijdens de recente parlementsverkiezingen van 17 maart 2015 en met de de twee ultra-orthodoxe partijen erbij, Verenigd Thora Judaïsme (UTJ – 6 zetels) geleid door Aryeh Deri, en Shas (7 zetels) geleid door Yaakov Litzman, beschikt het kabinet thans over een nipte meerderheid van 61 zetels op 120.

Na afloop van het akkoord met Bennett zei Netanjahoe: “Een coalitie hebben met 61 parlementsleden is goed, maar meer partijen die bij de coalitie zouden willen aansluiten zou zelfs beter zijn.” Het zou dus best kunnen dat er de volgende dagen en weken nog een andere politieke partij bijkomt. Volgende week woensdag 13 mei ’15 wordt normaal gezien het nieuwe kabinet van premier Netanjahoe ingezworen.

Judea en Samaria
Al bij al een uitgesproken conservatief en nationalistisch kabinet en dat is een goede zaak voor Israël dat midden het tumult in het Midden-Oosten zich dapper staande weet te houden en de enige democratie is in dat Arabisch conflictgebied die naam waardig. Joods Huis krijgt een aantal belangrijke ministerposten toegewezen waarbij de klemtoon vooral ligt op de toekomstige legalisering en betonnering van de situatie van de Israëlische bewoners in de ‘nederzettingen’ in Judea en Samaria.

Zo wordt voorzitter van de partij Joods Huis Naftali Bennett minister van Opvoeding en minister van Diaspora Zaken en hij zal tevens zetelen in het veiligheidskabinet van Netanjahoe. Netanjahoe heeft Bennett toegezegd dat het budget voor het ministerie voor Opvoeding onder zal worden opgetrokken tot ca. 630 miljoen sjekels.

Ayelet ShakedParlementslid Ayelet Shaked (Joods Huis – plaatje rechts) wordt de nieuwe minister voor Justitie en zal in de Knesset het Comité voor Wet en Justitie leiden. Zij zal tevens zetelen in het veiligheidskabinet van Netanjahoe. Naar verluidt krijgt een parlementslid van Joods Huis ook nog een post als vice-minister van Defensie die verantwoordelijk zal zijn voor de Burgerlijke Administratie.

Parlementslid Uri Ariel (Joods Huis) wordt minister van Landbouw en krijgt de verantwoordelijkheid over de Wereld Zionist Organisatie Nederzettingen Divisie, waarmee dus effectief de band tussen de regering en de Joodse inwoners van Judea en Samaria wordt bezegeld.

Volgens het uiteindelijke akkoord dat donderdag bekend raakte, lijkt Joods Huis hier een goede zaak te doen. Naast het ministerie van Opvoeding worden tevens de lonen van de IDF soldaten opgetrokken tijdens hun derde militaire dienstjaar. Ook het budget van de Universiteit van Ariel in Samaria voorbij de Groene Lijn (pre-1967 lijn) wordt merkelijk verhoogd.

Tevens werd een akkoord bereikt om de status van Joodse gebouwen in Judea en Samaria te legaliseren waarvan beweerd werd dat zij privé eigendom waren van Arabieren. Het gaat hier om zo’n 20 Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria, die wonen in 2.026 woningen die bedreigt worden met afbraak. In het nieuwe kabinet zou die scheve situatie worden recht getrokken.

Avichai MandelblitKabinetssecretaris Avichai Mandelblit (plaatje rechts) zal een speciaal team voorzitten dat een plan zal ontwerpen om de gebouwen en wijken in Judea en Samaria te legaliseren die werden gevestigd met behulp van de (vorige) regeringen en mits het akkoord van de staat. Het team zal worden opgericht binnen de maand nadat het nieuwe kabinet werd ingezworen en moet binnen de 60 daaropvolgende dagen verslag en beleidslijnen rapporteren.

900 huizen in Ramat Shlomo
Niet toevallig raakte op donderdag bekend dat het plancomité van Jeruzalem de bouw van 900 nieuwe woningen heeft goedgekeurd die voornamelijk zullen gebouw worden in de overwegend ultra-Orthodoxe wijk van Ramat Shlomo. In feite gebeurde dit al veel eerder, een eerste keer tijdens het bezoek van Joe Biden aan Israël in 2010, later in 2013 nog een keer maar omdat er nog geen wegen waren gepland en aangelegd naar de nieuw te bouwen wijk, werd de uitvoering van de bouwplannen telkens opgeschort. Dat laatste obstakel werd dus opgeruimd.

Een reactie vanuit het buitenland liet niet lang op zich wachten. Nadat eerder de Palestijnse Autoriteit de bouwplannen veroordeeld en hierin snel werd gevolgd door de Amerikaanse regering van Barack Obama, heeft ook de Europese Unie een verklaring uitgegeven waarin zij de aangekondigde bouw in ‘Oost’-Jeruzalem afkeuren en als een bedreiging zien voor de tweestatenoplossing: “Israel’s determination to continue its settlement policy despite the urging of the international community, not only threatens the viability of the two state solution but also seriously calls into question its commitment to a negotiated agreement with the Palestinians. Settlements are illegal under international law.”

Israël wacht al 67 jaar op een vredesakkoord met de Palestijnen maar hoeft daarom ook geen 67 jaar te wachten om huizen te bouwen voor zijn burgers. Indien de Palestijnen in november 1947 het eerste verdeelplan voor ‘Palestina’ (Resolutie 181 van de Verenigde Naties) hadden geaccepteerd, dan hadden zij toen al een eigen staat gehad. Helaas, pindakaas.

Tot slot en bij wijze van besluit nog even dit:
Israël’s nieuw verkozen parlementslid Miki ‘Mickey’ Zohar (Likoed), was op vrijdag 8 mei 2015 op rondreis doorheen het gebied van Samaria en bezocht onder meer het gebied van Ariel met inbegrip van het industriegebied Barkan, een wijnfabriek in Rehelim, de gemeenschap van Einav en de heuvels van Itamar. Zohar acht het hoog tijd om de Oslo Akkoorden definitief te begraven en hij zei hierover het volgende:

Miki 'Mickey' Zohar“Ik heb tijdens deze legislatuur werkelijk het gevoel dat het mogelijk zal zijn een regeling te vinden omtrent Judea & Samaria (aka de West Bank). Dat het mogelijk zal zijn om de hallucinante Oslo Akkoorden te annuleren en voor het Volk van Israël en voor de Thora van Israël één simpele daad te stellen: het aantal Joden in Judea & Samaria gevoelig uit te breiden. Dit gebied is voor ons Joden van het grootste belang in een Joodse en democratische staat.”

Zowaar een verstandig man aan het woord. Amen.

door Brabosh.com

ariel-universiteit

Ook het budget van de Universiteit van Ariel in Samaria voorbij de Groene Lijn (pre-1967 lijn) wordt door de nieuwe regering merkelijk verhoogd.

4 gedachtes over “Nieuwe Israëlische regering wil Joodse huizen en gebouwen in Judea en Samaria legaliseren

 1. Het zou voor heel Israël en in het bijzonder voor de settlers heel mooi zijn en een grote stap vooruit als de politieke voornemens werkelijkheid zouden worden. De geschiedenis leert evenwel dat politieke voornemens niet zelden sneuvelen onder internationale druk, zeker als het het Hartland van Israël betreft. Maar ik ben heel blij met deze nieuwe regering en verwacht er veel van.

  AM YISRAEL CHAI!

  Like

 2. Wordt het eens langzaam tijd, dat de staat Israël, Judea en Samaria gaan annexeren.De daar levenden Jordaanse Arabieren moeten maar terug gaan naar Jordanië. Jordanië had na1948, de Joden er uit gegooid en hiervoor in de plaats hun eigen mensen gestuurd.

  Like

 3. Judea en Samaria annexeren? Dat is mij niet duidelijk. Judea en Samaria behoren gewoon bij Israël. De VN ten spijt.

  Like

 4. In 1948 is Israel akkoord ggegaan met die groene lijn. Net als Jefta dient Israel zich formeel te houden aan die afspraak. Dat wil niet zeggen, dat een 2 statenoplossing het probleem zal oplossen. Maar toeigenen tegen afspraken in zal oook niet gezegend worden.

  Like

Reacties zijn gesloten.