Oud-president Carter in Ramallah: ‘Hamas geen terreurgroep, maar volwaardige vredespartner’

carter-abbasRamallah, West Bank, zaterdag 2 mei 2015. De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas schudt hartelijk de handen van de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter [beeldbron: AFP/Pool/Abbas Momani]

Dit weekeinde was de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter van de Democraten, een partijgenoot van de huidige president Barack Obama, op bezoek in de Palestijnse gebieden. In Ramallah had hij een ontmoeting met PA-president Mahmoud Abbas. Een bezoek aan de Gazastrook werd om onduidelijke redenen op de valreep geannuleerd. Nochtans is wat Carter betreft Hamas geen terreurorganisatie” maar een “gewone verzetsgroep” met wie kan en moét onderhandeld worden.

Zowel premier Netanjahoe als president Reuven Rivlin hadden Carter op voorhand laten weten dat zij Carter niet wilden ontmoeten wegens zijn gekende “anti-Israël posities” en noemden oud-president Jimmy Carter “een ramp voor Israël.

Zaterdag vertelde Carter in een interview met Channel 2 dat hij inderdaad met Rivlin wilde spreken maar dat de Israëlische president zijn verzoek had afgewimpeld. Geen erg voor Carter die een onderhoud met de Israëlische leiders en parlement even later afdeed als maar “veel verloren tijd” en dat premier Netanjahoe toch “geen voorstander is van een tweestatenoplossing“.

“Ik zie niet die diepe betrokkenheid aan de kant van Netanjahoe om concessies te doen zoals [de voormalige premier] Menachem Begin deed om vrede te sluiten met zijn potentiële vijanden,” vertelde Carter op zaterdag op de Israëlische TV-zender Kanaal-2. Hiermee verwees hij naar het vredesakkoord tussen Egypte en Israël.

carter-beginJimmy Carter en Menachem Begin in 1979

Zoals bekend orkestreerde oud-president Carter in 1979 de vredesakkoorden tussen Egypte en Israël, zes jaar na de laatste Arabische aanvalsoorlog tegen de Joodse staat (Jom Kippoer Oorlog). Uit het vredesakkoord van toen volgde de officiële Egyptische erkenning van het bestaansrecht van Israël. In ruil voor vrede en erkenning gaf Israël de in 1973 op Egypte veroverde Sinaï terug.

Normalisering van de relaties tussen Israël en Egypte werden van kracht in januari 1980 en anderhalf jaar later werd het Egyptische deel van de Sinaï gedemilitariseerd. Egypte was hiermee het eerste Arabische land dat vrede sloot met Israël. Enkel Jordanië zal hetzelfde doen tijdens de Oslo Akkoorden van 1993-1994.

‘Hamas geen terreurgroep’
Carter, die een gepland bezoek aan de Gazastrook annuleerde, vertelde op zaterdag dat hij de criminele daden van leden van Hamas “betreurde” maar zei dat hij steun zoekt bij meer gematigde leden van de groep waarvan hij zei dat ze geen terreurorganisatie is.

Dat is in feite in tegenspraak met het huidige Amerikaanse beleid die Hamas nog steeds opgelijst hebben als een terreurgroep, net zoals overigens Israël en vele andere landen in de wereld dat ook doen, in het bijzonder omdat Hamas haar bestaansreden ligt in het uitgesproken doel om Israël van de kaart te vegen.

Niet voor Carter dus die over Khaled Meshaal op zaterdag zei:

“Ik geloof niet dat hij een terrorist is. Hij is een sterke voorstander van het vredesproces. Meshaal heeft zijn interesse uitgesproken dat de Saoedi ’s een ‘vredesontmoeting’ zouden organiseren en dat de [in Doha Qatar gevestigde] Hamasleider het bestaansrecht van Israël wilde erkennen gebaseerd op het Arabische Vredes Initiatief van 2002.”

Terwijl Jimmy Carter naar Hamas verwijst als een ‘verzetsgroep’ en ervan overtuigd is dat het Westen de terreurgroep moet betrekken in het vredesproces met Israël, denkt bijvoorbeeld Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, er wel helemaal anders over.

Al  in juni 2007, in volle Gaza crisis toen Hamas met geweld de Strook overnam en de politieke factie Al Fatah van Abbas uit de Gaza schopte, noemde Abbas rivaal Hamas een bende “moordzuchtige terroristen” en benadrukte dat er “met Hamas nooit of te nimmer een dialoog mag gevoerd worden“.

Het lijkt er op dat Jimmy Carter zich blijkbaar meer Palestijn voelt dan bijvoorbeeld de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas zelves.

Palestijnse verkiezingen
Tijdens zijn bezoek aan Ramallah maande Carter de Palestijnen eveneens aan om verkiezingen te organiseren in al de Palestijnse gebieden om een einde te maken aan de feitelijke scheiding tussen Al Fatah dat Oost-Palestina (West Bank) bestuurt en het islamistische Hamas dat West-Palestina (Gaza) controleert.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met PA-president Mahmoud Abbas zei Carter: “Wij hopen dat er weldra verkiezingen worden gehouden in het hele Palestijnse gebied, in Oost-Jeruzalem en Gaza en eveneens in de West Bank”. Carter noemde dit “erg belangrijk” voor de “volledige implementatie van het akkoord dat werd bereikt tussen Hamas en Al Fatah.”

De laatste parlementaire verkiezingen in de Palestijnse Autoriteit vonden plaats op 25 januari 2006 en werden toen gewonnen door Hamas, zowel op de West Bank [!] als in de Gazastrook. Hamas behaalde 44,45% van de stemmen, wat hen 74 op de 132 zetels in het PA-parlement opleverde en de partij van Mahmoud Abbas’ Al Fatah behaalde 41,43% van de stemmen die hen slechts 45 zetels bracht.

Aldus werd Hamasleider Ismail Haniyeh de nieuwe premier van ‘Palestina’ (PA) en Mahmoud Abbas bleef president in afwachting van nieuwe presidentsverkiezingen. PA-President Abbas ging echter niet akkoord met de democratisch verlopen verkiezingsuitslag en ontbond het Palestijnse parlement in afwachting van nieuwe verkiezingen die er echter tot op vandaag nooit zijn gekomen. Ook het Palestijnse parlement is nooit meer samengekomen en sindsdien beheerst de zogeheten “inqissam” of scheiding de Palestijnse politieke sien.

PA-president Abbas ontsloeg Hamaspremier Haniyeh en stelde op 15 juni 2007 Salam Fayyat aan als zijn opvolger. Daarop brak in de Gazastrook een regelrechte burgeroorlog uit tussen Al-Fatah getrouwen en Hamas, die aan meer dan 600 Gazaanse Palestijnen het leven kostten en duizenden anderen op de vlucht dreven, voornamelijk naar de Westbank.

Op 13 april 2013 nam PA-premier Salam Fayyat ontslag en werd op 2 juni 2013 opgevolgd door de huidige Dr. Rami Hamdallah. Een jaar later, 23 april 2014 verzoenden Hamas en Al Fatah zich weer en werd Hamas per 1 juni 2014 officieel met vijf ministers opgenomen in het kabinet van premier Hamdallah. Desondanks, loopt de ruzie en interne verdeeldheid tot op vandaag onverminderd verder.

door Brabosh.com

carter-khaledDamascus, Syrië, 19 oktober 2010. Voormalig Amerikaanse president Jimmy Carter poseert hier voor de camera’s met zijn goede vriend Hamasleider Khaled Meshaal, toen hij op rondreis was door het Midden-Oosten om steun te vinden voor een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. Een paar maanden later brak de burgeroorlog uit in Syrië en werden Meshaal en zijn politburo door president Bashar Al Assad uit het land verjaagd en het HQ van Hamas in Damascus opgedoekt wegens hun steun aan de rebellen. [beeldbron: Reuters/Khaled al-Hariri]

Een gedachte over “Oud-president Carter in Ramallah: ‘Hamas geen terreurgroep, maar volwaardige vredespartner’

  1. Als pindaboer met haat tegen Israël moet ontdekken dat vrede tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit niet lukt hoe kun je dan geloven in een 2 staten oplossing.
    Dan kan je meer beter geloven in dast oude boek de bijbel !!

    Like

Reacties zijn gesloten.