Rebellen van Islamitische Staat (ISIS/ISIL) reeds opgerukt tot aan Israël ’s grens in de Golan

isis-jeruzalem

Soldaten van het IDF hebben zondagnacht, 26 op 27 april ’15, een terreurcel uitgeschakeld op het ogenblik dat zij trachten een bom te plaatsen aan de Israëlische-Syrische grens op de Golan Hoogtes. Naar verluidt werden vier terroristen gedood in het incident; geen IDF-soldaten werden gedood of gewond tijdens het treffen.

Een bron bij het IDF vertelde dat een gewapende patrouille de terroristen had gelokaliseerd toen zij opdoken aan de grens met Syrië en hun bewegingen volgden naarmate zij de grens naderden. Toen de terroristen de grens bereikten en een bom legden werden zij terstond onder vuur genomen door een gevechtsvliegtuig van de Israëlische luchtmacht (IAF) die enkele missiles afvuurde waarbij de volledige terreurcel om het leven kwam.

Jaish al-Jihad
Nauwelijks een dag later, dinsdag 28 april ’15, werden tijdens hevige gevechten vanuit Syrië twee rondes mortiergranaten afgevuurd waarvan een aantal over de grens heen vlogen en op Israëlisch gebied insloegen. Achteraf bleek dat de mortiergranaten waren afgevuurd door de brutale terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIL), die tot dusverre op haar dichtste punt ooit is opgedoken aan de Israëlische grens met Syrië.

De met Islamitische Staat (ISIL) verbonden terreurgroep Jaish al-Jihad heeft onlangs het grensstadje Qahtaniya veroverd, gelegen in het zuiden van de provincie Quneitra op de Syrische Golan, waar de rebellengroep in stelling ligt op nauwelijks 2,5 tot 3 kilometers van de grens met Israël, volgens een bericht van Walla!.

Al Nusra Front
Het grensstadje Qahtaniya in de Golan was tot dusverre in handen van het Vrije Syrische Leger en van de met Al Qaeda gelieerde Al Nusra Front die een status quo in acht namen ten aanzien van Israël en hun inspanningen concentreerden tegen het Syrische regime van president Bashar Al Assad. Nu dat de stad in handen is gevallen van Islamitische Staat (ISIS/ISIL) wordt gevreesd dat de stad een uitvalsbasis zal worden voor aanvallen tegen de Joodse staat.

Op dinsdagochtend lanceerde het Al Nusra Front een tegenoffensief tegen ISIS in een poging de stad te heroveren. Zware gevechten volgden toen ISIS en Al Nusra elkaar bestookten met machinegeweren, anti-tank missiles en salvo’s mortiergranaten.

Het is tijdens deze clash dat een aantal mortiergranaten ‘er ongeluk te ver vlogen’ (?) en insloegen nabij de Israëlische kibboets Ein Zivan. Ook afgelopen woensdag 29 april ’15 liepen de gevechten over de grens heen en kogels uit machinegeweren troffen hetzelfde gebied nabij Ein Zivan (plaatje hieronder).

Kibboets Ein Zivan, gekend voor zijn druiven en goede wijn [website]ein-zivan

Syrië, Hezbollah en Iran
De strijd in de Golan is de laatste tijd opgelaaid met vier Arabische terroristen die afgelopen  zondag werden uitgeschakeld door de IDF.  Het IDF sluit niet uit dat de terroristen werden gestuurd door het regime van Assad.

De vader van twee van de vier terroristen was naar verluidt een Israëlische Druus, die werd gearresteerd voor zijn banden met de Syrische spionagedienst en die naar Syrië vluchtte nadat hij in de jaren tachtig in vrijheid werd gesteld.

generaal Fahd al-FreijBovendien is er niets dat erop wijst dat de dingen in de Golan Hoogtes spoedig zullen kalmeren, tenminste toch als het aan Iran ligt. De Syrische minister van Defensie, generaal Fahd al-Freij (plaatje rechts) kwam op dinsdag jl. toe in Iran voor een bijzonder tweedaags bezoek, het eerste bezoek sinds in 2011 de burgeroorlog uitbrak in Syrië. Hem werd door het Iraanse regime naar verluidt verteld om Assad te stutten om Israël aan te vallen samen met Iran ’s proxy terreurgroep Hezbollah in Libanon.

Al-Freij werd verteld om het conflict in de Golan Hoogtes aan te zwengelen in een Iraanse inspanning om haar regionale hegemonie, inspanningen en invloed in het gebied uit te breiden ten allen prijze.

Golan en de VN
De hevige betwiste en strategische gelegen Golan Hoogtes, werden door het IDF op het einde van de Zesdaagse Oorlog van 1967 voor het grootste deel veroverd op Syrië. Israël annexeerde de Syrische Golan officieel in 1981. Een bufferzone werd ingesteld door de Verenigde Naties en wordt sinds 1974 bewaakt door UNDOF, een vredesmacht van de Verenigde Naties.

golan_3Kaartje van de Golan, klik voor groter beeld

In werkelijkheid liepen de VN-helmen er maar voor spek & bonen bij, want het gebied Quneitra waar de huidige gevechten plaatsvinden viel onder haar bevoegdheid.

Echter UNDOF, die als opdracht had om de vrede te bewaken tussen Syrië en Israël, heeft zich na 40 jaren dienst per 15 september 2014 ‘tijdelijk’ teruggetrokken uit de Syrische gebieden. Ze zullen waarschijnlijk terugkeren naar het gebied van zodra het weer ‘veilig’ is….

“Mensen in ons land en in tal van landen vragen zich af: wat is het nut van een VN-leger dat, als het ware in feite zoals een paraplu, wordt weggehaald van zodra het begint te regenen?”
[Abba Eban, VN-Veiligheidsraad 6 juni 1967, de 2de dag van de Zesdaagse Oorlog]

door Brabosh.com

Een gedachte over “Rebellen van Islamitische Staat (ISIS/ISIL) reeds opgerukt tot aan Israël ’s grens in de Golan

  1. Allert moet men blijven. Van arabische zijde is men er bij gebaat om Israel erbij te betrekken in het omringende oorlogsgeweld.Dus op een actie hunnerzijds fel toeslaan en blijvend gedijst houden, zal de lust hun wel vergaan om verder acties te ondernemen op Israel Controlerend en achtzaam zal blijvend nodig zijn. Dat de VN dat verzaakt is te verwachten, De VN ers zijn soldaten van het gebroken geweertje en rapporteren alleen maar,daar kan Israel voor haar bescherming niets of weinig van verwachten

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.