Experts: Israël begaat geen oorlogsmisdaden

protective-edge2

Twee van de wereldwijd leidende experts op het gebied van wetgeving over gewapende conflicten hebben na de Gaza-oorlog verleden jaar onderzoek gedaan naar het gedrag van het Israëlische leger. Ze zijn tot het resultaat gekomen dat Israël geen systematische oorlogsmisdaden beging.

Traditioneel staat het Israëlische leger geen onderzoek toe naar haar operatieve procedures, uit angst dat zulke informatie tegen de joodse staat gebruikt zou kunnen worden. Maar de immense beschuldigingen na operatie “Protective Edge” hebben ertoe geleid dat het leger de Amerikaanse militaire experts Michael Schmitt en John Merriam heeft uitgenodigd een onderzoek uit te voeren.

Schmitt en Merriam doceren militair recht aan het Amerikaanse Marine-College en Schmitt adviseert de NAVO en de universiteiten van Harvard en Exeter over deze thema´s. De hoge posities van de beide experts en het aanzien dat zij wereldwijd genieten, zal hun resultaten ook voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag relevant maken. De resultaten van hun onderzoek hebben ze op het blog “Just Security” gepubliceerd. En deze zullen waarschijnlijk positief voor Israël zijn.

Het onderzoek keek met een kritische blik naar Israëls “belegeringsmentaliteit” en andere factoren die de “bijzondere operationele en strategische omgeving creëren, waarin Israël moet vechten”. Ook al heeft Israëls agressiviteit in enkele scenario´s tot bijkomende schade geleid en wordt dit door critici overdreven en omstreden genoemd, deze bevindt zich echter binnen de juridische grenzen, schrijven de auteurs.

“Ook al bestaan er zeker omstreden juridische posities betreffende het Israëlische optreden, wij vinden dat haar beginsel om een doel te bereiken verenigbaar is met de wet en in veel gevallen zelfs nagedaan zou moeten worden”, staat er in het onderzoek.

door NAI Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 28 april 2015.

bron-logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.