Hamas wint verkiezingen Studentenraad aan Birzeit Universiteit in Ramallah (Westbank)

student-hamasHet “Islamitische Wafaa Blok” (Hamas) heeft 26 op de 51 zetels binnengehaald tijdens de verkiezingen voor de studentenraad die op 22 april 2015 werden gehouden aan de Birzeit Universiteit nabij Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Rivaal het “Martelaar Yasser Arafat Blok” (Al Fatah) van PA-president Mahmoud Abbas behaalde slechts 19 zetels. Tijdens de verkiezingen van 2014 behaalde Al Fatah 23 zetels en Hamas 20 zetels [beeldbron: Alray]

De verpletterende overwinning van Hamas bij de verkiezingen voor de studentenraad van de Universiteit Bir Zeit op 22 april toont aan dat de radicaalislamitische beweging nog steeds sterk vertegenwoordigd is op de “Westelijke Jordaanoever”. Aanhangers van Hamas op de campus wonnen 26 zetels; hun rivalen van de door de Palestijnse president Mahmoud Abbas aangevoerde fractie van Fatah behaalden slechts 16 zetels.

De verkiezingsuitslag betekent dat Bilal Barghouti, die vanwege zijn rol bij een serie zelfmoordaanslagen in Israël een gevangenisstraf van zesmaal levenslang uitzit, de “erevoorzitter van de studentenraad van de Universiteit Bir Zeit” geworden is.

De overwinning van Hamas kwam minder dan 48 uur nadat haar aanhangers op een andere campus een belangrijk succes boekten: de Polytechnische Universiteit Palestina in Hebron. Daar behaalden Hamas-aanhangers net zoveel zetels als hun rivalen van Fatah – een stap, die door leiders van de radicaalislamitische beweging als “enorm succes” werd bejubeld.

Behalve de politieke en morele overwinning van Hamas is het een keuze die min of meer het vertrouwen in Abbas en Fatah opzegt.

Het verkiezingsresultaat op beide universiteiten toont aan dat veel Palestijnen niet in Abbas´ politieke programma geloven, in het bijzonder het vredesproces met Israël. Bovendien laten de resultaten zien dat veel Palestijnen Fatah nog steeds niet als beter alternatief tegenover Hamas beschouwen.

In 2006 verloor Fatah de verkiezingen voor de Palestijnse legislatieve raad van Hamas, hoofdzakelijk vanwege haar falen bij hervormingen en de bestrijding van financiële en administratieve corruptie. Sindsdien heeft Fatah bijna niets gedaan om conclusies uit de nederlaag te trekken. Dezelfde leiders die Fatah naar de nederlaag in 2006 leidden, bezetten nog steeds de belangrijkste posten in Fatah en negeren eisen naar hervorming en transparantie.

De op een aardverschuiving lijkende overwinning van Hamas op de Universiteit Bir Zeit vond plaats ondanks het voortdurende rigoureuze ingrijpen van de veiligheidstroepen van Abbas en Fatah tegen aanhangers van de radicaalislamitische beweging op de “Westelijke Jordaanoever”. De afgelopen maanden bereikte het harde optreden universiteiten en hogescholen, waar tientallen tot Hamas behorende studenten door Palestijnse veiligheidstroepen gearresteerd of voor verhoor meegenomen werden. De resultaten van de verkiezingen op de Universiteit Bir Zeit tonen aan dat het harde optreden de Hamas-aanhangers op de “Westelijke Jordaanoever” noch verzwakt noch afgeschrikt hebben.

Het is inderdaad duidelijk dat Abbas´ campagne tegen Hamas een boemerangeffect heeft, die resulteert in toenemende ondersteuning bij de Palestijnen voor de radicaalislamitische beweging, vooral bij diegenen die op de “Westelijke Jordaanoever” leven. Wie zijn volk vertelt dat de Joden verschrikkelijk zijn, geen vrede willen en alleen maar Arabieren willen doden en hun huizen en heilige plaatsen willen vernietigen, dan zeggen de mensen: “Dat betekent dat Hamas gelijk heeft. We zouden de joden moeten doden en geen vrede met hen moeten sluiten.”

Hamas ziet in het verkiezingssucces een “zege van het verzetsproject” tegen Israël. “Het is een referendum dat de kracht van Hamas (op de “Westelijke Jordaanoever”) aantoont”, zei Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri. “Het is ook een zege voor ons verzetsproject”.

Hussam Badran, een andere official van Hamas, zei dat het resultaat van de verkiezingen voor de studentenraad van de universiteit “bewijst dat het Palestijnse volk in het algemeen en de jeugd in het bijzonder achter ons verzetsprogramma staat.” Hij zei dat de resultaten ook zouden laten zien dat Hamas nog steeds grote steun bij de Palestijnen geniet.

Wat de officials van Hamas zeggen, is: veel Palestijnen geven nog steeds de voorkeur aan de optie van gewapende strijd in plaats van vredesonderhandelingen met Israël.

Korte tijd na de verkondiging van de resultaten op de Universiteit Bir Zeit gingen Hamas-aanhangers in verschillende delen op de “Westelijke Jordaanoever” en in de Gazastrook de straat op om hun overwinning te vieren.

De overwinning van Hamas op de universiteit laat zien dat het op dit moment geen goed idee is om in de Palestijnse gebieden parlements- of presidentsverkiezingen te houden. Abbas was zich er al lange tijd van bewust dat een vrije en democratische verkiezing nog een overwinning van Hamas tot resultaat zou hebben. Dat is de reden dat hij geen haast heeft gehad de Palestijnen ertoe op te roepen naar de stembus te gaan.

Maar Abbas is niet de enige die zich vanwege de verkiezingsoverwinning van Hamas zorgen zou moeten maken. Deze is ook slecht nieuws voor het doen herleven van de vastgelopen vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Als gevolg van de overwinning van Hamas is nauwelijks duidelijk hoe Abbas of een of andere leider van de Palestijnen een vredesovereenkomst met Israël zou kunnen ondertekenen.

Hamas heeft blijkbaar opnieuw een bondgenootschap met Iran gesloten, dat “de betrekkingen met de militaire vleugel van Hamas weer opbouwt”. Iran, zo lijkt het, heeft Hamas in het verloop van de afgelopen maanden ook meerdere miljoen dollar gestuurd. Hamas deelt “dezelfde lange termijn doelen als de ayatollah´s: de volledige vernietiging van de staat Israël”; en hiertoe wil ze iedereen ondermijnen en vernietigen die Israël erkent.

Om dat voor zichzelf te voorkomen, moet de Palestijnse Autoriteit eerst een einde maken aan haar campagne van delegitimering en isolering van Israël. Deze campagne wordt gevoerd via de media, moskeeën en openbare toespraken.

De Palestijnse Autoreit moet bovendien de veiligheidssamenwerking met Israël handhaven. De coördinatie is niet alleen voor Israël, maar ook voor de Palestijnse Autoriteit zelf onontbeerlijk. Zonder Israël´s hulp zal de Palestijnse Autoriteit niet in staat zijn de overname van de “Westelijke Jordaanoever” door Hamas te stoppen.

En tenslotte moet de Palestijnse Autoriteit in het algemeen – en Fatah in het bijzonder – verregaande hervormingen invoeren, opdat zij de Palestijnen er van kan afhouden zich rondom Hamas te scharen. Ze moet er vooral mee ophouden de opkomst van een nieuwe leiding te blokkeren en al die iconen van corruptie en slechte regering zien kwijt te raken.

Als de Palestijnse Autoriteit niet deze drie dingen onderneemt, zal de populariteit van Hamas bij de Palestijnen verder toenemen en de radicaalislamitische beweging dichter bij de overname van de “Westelijke Jordaanoever” brengen.

De Palestijnse Autoriteit schiet zichzelf in de knie.

door Khaled Abu Toameh


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel van Khaled Abu Toameh op The Gatestone Institute van 24 april 2015.

bron-logo