Jordanië en Palestina eisen in UNESCO ont-Joodsing van de Tempelberg en Jeruzalem

herodes-tempelbergReconstructie van de Tempelberg in Jeruzalem ten tijde van de vazalkoning Herodes de Grote, de Tweede Tempel periode, gebaseerd op de opgravingen uitgevoerd door wijlen Prof. Benjamin Mazar van 1968-’78. Op de Westelijke Muur zijn de vier toenmalige toegangspoorten te zien en in de Zuidelijke Muur twee poorten. Bovenop het plateau stond de (2de) Joodse Tempel. Helemaal links, in de noordwestelijke hoek bevond zich de Antonia Burcht.  Rechts, het gebouw met het  met rode dak, was de Koninklijke Stoa, een overdekte zuilengalerij in Griekse stijl gebouwd door Herodes en vernietigd door de Romeinen in 70 na Chr. [beeldbron: Ritmeyer Archaeological Design]

De Jordaanse krant The Jordan Times bericht dat het comité voor buitenlandse zaken van UNESCO ’s bestuursraad op maandag 20 april ’15 een resolutie heeft aangenomen waarin een reeks antisemitische eisen worden geopperd met het doel de Joodse rechten in de Oude Stad van Jeruzalem te elimineren.

De resolutie die bij Unesco werd ingediend door Jordanië en Palestina en brede steun geniet van de Arabische en de Moslimwereld, herbevestigt de definitie “dat de Al Aqsa Moskee tevens het gehele omringende heilige complex omvat”. Tevens wordt de Bab Al Magharbeh, de grootste ingang voor niet-moslimbezoekers, beschouwd als een integraal deel van het Al Aqsa Complex.

Van de Bab Al Magharbeh, de vroegere Marokkaanse Poort (plaatje onderaan), beweert Jordanië dat zij, naast de controle over het Al Aqsa Complex, tevens ook de controle moeten uitoefenen over deze Poort. De bedoeling hiervan is duidelijk met name om te verhinderen dat de Joden nog langer de Tempelberg zouden betreden via de Klaagmuur Plaza (Kotel).

De resolutie roept Israël tevens op “om in de Oude Stad te stoppen met alle graafwerken en huizensloop” en maant de Joodse staat aan om “een einde te maken aan alle schendingen die de  spanningen en conflicten doen oplopen onder de aanhangers van verschillende religies.”

De UNESCO-Commissie heeft ook aangedrongen op een “onmiddellijke alle activiteiten stil te leggen die de uitvoering verhinderen van 19 aan de gang zijnde projecten die deel uitmaken van Hasjemitische (Jordaanse) rehabilitatieprojecten van de Al Aqsa Moskee.” Met andere woorden, Arabische opgravingen die het Joodse erfgoed vernietigen zijn OK, maar zorgvuldig uitgevoerde Israëlische archeologie in de regio is verboden.

Reconstructie van de Stad van David, koning van Judea in ca. 1000 v. Chr., gelegen tegen de Zuidelijke Tempelmuur

Van Israël wordt ook geëist dat het de Bab Al Rahma Poort van de moskee heropent (de verzegelde dubbele Gouden Poort aan de zuidkant) maar een “einde maakt aan acties die de werken van de wederopbouw op de site ontregelen en de nodige maatregelen neemt om de uitvoering te implementeren van het Jordaanse ontwerp voor de wederopbouw van de weg naar Bab Al Magharbeh” (de houten brug die aan de Westelijke Muur toegang verschaft tot het Al Aqsa Complex voor niet-moslims).

De resolutie maant Israël tevens aan om de “geforceerde entree van Joodse extremisten en gewapende militairen te beëindigen” op de binnenplaatsen van de Al Aqsa en hun aanvallen te staken op personeel Jordaanse waqf op de Al Haram Al-Sharif (Tempelberg). Bovendien eist zij het stopzetten van de “omvorming van verschillende gebouwen op de site tot synagogen” en bekritiseerde besluiten om de “historische namen van tientallen straten en archeologische sites te veranderen in Joodse namen” (dwz, de oorspronkelijke Joodse naam weder in te voeren.)

De Commissie ëiste dat Israël zou “afzien van het hinderen van de toegang voor moslims en christenen tot hun plaatsen van aanbidding” en drong er bij Tel Aviv op aan om “de werkzaamheden stil te leggen op meer dan 100 sites” door de kolonisten met het doel van het “opleggen van een joodse identiteit op opgegraven islamitische of christelijke artefacten“. Anders gezegd: herstel van de authentieke Joodse identiteit mag niet gebeuren.

Zelfs de overwegend normaal anti-Israël verslaggever Karl Vick erkende dat het belangrijkste doel van de toetreding van de PLO tot UNESCO het bannen van de Joden was uit hun heilige plaatsen, lees: de ont-Joodsing van Jeruzalem in de steigers met de volle steun van UNESCO.

door Brabosh.com

bab-el2Bovenaanzicht van een deel van het Al Aqsa Complex met links de Klaagmuur (Kotel), daaronder de Bab Al Magharbeh” (de houten brug die aan de Westelijke Muur toegang verschaft tot het Al Aqsa Complex).

bab-el4De Marokkaanse Poort (Bab Al Magharbeh) is van latere datum (omstreeks de 12de eeuw na Chr.) De oorspronkelijke toegang ging via de Barclay Poort, één van de vier poorten in de Westelijke Muur van Jeruzalem, die later dichtgemaakt werd en zich deels onder de grond bevindt. Door de eeuwen heen had het zand zich zodanig tegen de muur opgehoopt dat de poort verdween en hogerop een nieuwe werd gemaakt. Hetzelfde gebeurde bv. met de Damascuspoort, waar zich ondergronds eveneens een eerste oudere versie bevindt.

2 gedachtes over “Jordanië en Palestina eisen in UNESCO ont-Joodsing van de Tempelberg en Jeruzalem

  1. De aanhangers van de PLO – de zogenaamde Palestijnen – zijn niet een volk van een land, maar slechts een anti-Israël organisatie. Zij hadden in het verleden niet de bedoeling om met Joden samen te leven, en hebben die intentie ook nu niet. Je hoort ze er tenminste niet over spreken – absoluut totaal geen enkele keer. Zij worden gelukkig keurig op hun wenken bediend.

    Like

  2. Dit artikel van de Hr Brabosh is duidelijk verwoord. Aan de Islamisten kan geen enkel historisch recht verleend worden .Dus Jeruzalem is de stad van de Joden.Er kunnen nog wel meer landen en groepen gaan roepen dat iets van hen is. Laster en kwaad zaaien is verworden tot een gemeen woord in de Arabische wereld en onbegrijpelijk dat ze ,,gehoor ,, krijgen in raporten van de Unesco Bestuursraad en volgelingen.

    Like

Reacties zijn gesloten.