Palestijnen vs. Palestijnen: reeks bomaanslagen doen de Gazastrook daveren

Abbas-huis-GazaHet ‘bescheiden’ optrekje van PA-president Mahmoud Abbas in Gaza in de Strook aan de Middellandse Zee, maar waar hij sinds het voorjaar van 2007 geen voet meer heeft gezet. Ondanks het eenheidsakkoord tussen zijn politieke factie Al Fatah en rivaal in de terreur Hamas wordt hem tot op heden de toegang tot Gaza ontzegd. Officieel heet het: ‘Hamas kan de veiligheid van Abbas niet garanderen.’ Lees: niet wil garanderen natuurlijk.

Weer hommeles in Gaza
Het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency berichtte gisteren dat op vrijdagavond 17 april een zware bom explodeerde nabij het hoofdkwartier van de Palestijnse eenheidsregering in het westen van Gaza Stad, aldus getuigen. De explosie werd gehoord nabij de woonplaats van president Mahmoud Abbas die tegenwoordig dienst doet als de hoofdzetel van de regering.

De Palestijnse terreurfacties in Gaza en Westbank ondertekenden op 24 april 2014 een eenheidsakkoord en dromen sindsdien hardop van een gezamenlijke overwinning op Israël. Echter na jarenlange onderlinge verdeling en rivaliteit wil het in de praktijk nog altijd niet vlotten tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit.

De woning van Abbas werd intussen door de Palestijnse Autoriteit overgedragen aan het locale hoofdkwartier van de eenheidsregering in de hoop beide rivalen dichter bij elkaar te brengen. Op dit ogenblik ontbreken nog details en is niet bekend hoeveel schade werd aangericht aan de villa van Abbas. Er zijn ook geen berichten over gewonden of doden. Veiligheidstroepen van Hamas hebben de buurt afgezet en hebben een onderzoek ingesteld.

UNRWA onder vuur
Op zaterdagavond klonken opnieuw twee bomexplosies in Gaza Stad. Deze keer was het doelwit de kantoren van het vluchtelingenagentschap UNRWA van de Verenigde Naties ‘alleen voor Palestijnen’. Volgens ambtenaren van de UNRWA en van de Gazaanse veiligheidsdienst vielen er geen slachtoffers.

“Een bom explodeerde tegen de buitenmuur van het hoofdkwartier van UNRWA in Gaza op zowat 3 meter van de inkomdeur, maar veroorzaakte geen slachtoffers noch schade,” vertelde Adnan Abu Hasna aan het Franse persagentschap AFP.

Arbeidsongeval
Toeval of niet maar de al-Qassam Brigades, het doodseskader van de terreurorganisatie Hamas berichtte dat zaterdag “een strijder werd gedood terwijl hij zijn opdracht vervulde.”

In een verklaring werd gezegd dat Nafeth Said al-Mughni, afkomstig uit Rafah in het zuiden van de Gazastrook ‘per ongeluk’ werd gedood door een kogel, maar het ontbreekt verder aan details over de omstandigheden. De ware toedracht van zijn dood zullen we wellicht nooit vernemen uit de mond van Hamas.

Het feit dat al deze aanslagen plaatsvinden aan de vooravond van een gepland bezoek van een delegatie van de eenheidsregering van de West Bank, zal er ongetwijfeld ook wel mee te maken hebben. Hoewel al deze verdachte explosies en aanslagen reeds worden toegeschreven aan de Israëlische bezetter. ’t Is allemaal de schuld van de nederzettingen, of wat dacht u.

Het geweld in de Gazastrook is zienderogen toegenomen sinds de zomeroorlog van 2014 tussen Hamas en Israël. Regelmatig ontploffen er (kleinere) bommen in de kleine Palestijnse enclave, waarbij vooral politici het doelwit zijn, zowel van de factie Al Fatah van PA-president Mahmoud Abbas, leden van Hamas alsook van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Bovendien zijn veel aanhangers van Hamas en Islamitische Jihad overgelopen naar Islamitische Staat (ISIS/ISIL) uit ontgoocheling en frustratie van de verloren oorlog tegen Israël afgelopen zomer.

Het moet stilaan bij iedereen beginnen dagen dat, zelfs indien de Palestijnen uiteindelijk een vredesakkoord zouden afsluiten met Israël, het moorden in de Palestijnse gebieden ook dan onverminderd zal blijven doorgaan, zei het dan onder rivaliserende Palestijnse facties en afwijkende religieuze sektes en zijscheuten van islam, net zoals dat overigens in heel het hele Midden-Oosten het geval is en het altijd zo is geweest.

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.