Nederland, België en 14 andere EU-lidstaten eisen etikettering producten West Bank

EU-Boycott-of-Settlements4

Laatst bijgewerkt: vrijdag, 17 april 2015 om 17u28'

De ministers van Buitenlandse Zaken van 16 van de 28 lidstaten van de Europese Unie hebben een brief gezonden naar de Italiaanse diplomate Federica Mogherini, die voor de EU verantwoordelijk is voor het buitenlandse beleid.

Boycot Israël
In dat document vragen de 16 EU-landen haar om werk te maken van de etikettering van producten die worden gemaakt in de gebieden voorbij de Groene Lijn, aka de West Bank, Oost-Jeruzalem en de Golan, en die over het hele Europese continent worden verkocht. In feite eisen de 16 landen een economische boycot van Israël op Europees niveau hoewel zij zich vooralsnog hoeden het woord boycot te gebruiken om hun economische sancties jegens Israël als dusdanig uit te drukken.

Yair Lapid, die voor zijn partij Yesh Atid minister van Financiën is in het ontslagnemende kabinet, sprak over de telefoon met Federica Mogherini, chef buitenlands beleid van de EU en vertelde haar:

Dit is een de facto oproep tot een boycot van Israël. Er is geen verschil tussen producten die werden geproduceerd voorbij de Groene Lijn en diegenen die worden geproduceerd binnen de Groene Lijn. Dit is een onverantwoordelijke oproep die grote schade kan aanrichten aan de Israëlische economie. Dit soort oproep is een smet op de Europese Unie en de staat Israël moet terugvechten om dit soort initiatieven te voorkomen.

kauft02De brief werd ondertekend door de minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, door de Benelux-landen (België, Nederland en Luxemburg), door Frankrijk, Italië, Ierland, Portugal, Spanje, Malta, Slovenië, Kroatië,  en het Scandinavische blok Denemarken, Finland en Zweden. De brief werd tevens ondertekend door de Oostenrijkse diplomaat Sebastian Kurz, Federaal minister voor Europa, Integratie en Buitenlandse Zaken.

Twaalf andere EU-lidstaten hebben dus blijkbaar niet getekend met als meest opvallende afwezige Duitsland, nochtans de motor van de EU met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walther Steinmeier die verstek liet gaan.

Symbolisch
Terwijl de brief eerder een symbolische betekenis heeft en de nadruk wil leggen op het ongenoegen dat leeft binnen de Europese landen omtrent het Israëlische nederzettingenbeleid, valt het werkelijke economische effect nog te bezien. Israëlische groenten worden vaak prominent aangeduid als ‘Made in Israel‘ en veelal tegen hogere prijzen aangeboden op de Europese markten vanwege hun superieure kwaliteit. Enkele jaren geleden drongen Chinese boeren aan op Israëlische etikettering, maar dan wel om de verkoop te stimuleren [..].

Bovendien richt Israël zich, als gevolg van het Europese beleid ten aanzien van Israël en het conflict met de Arabieren, steeds meer op de Aziatische markt, Afrika en Zuid-Amerika. In het slechtste geval worden er minder Israëlische producten verkocht in Europa maar de kans dat de Europese boycotacties jegens de Joodse staat ooit effect zullen hebben op het Israëlische beleid is nagenoeg nulkommanul.

‘Oost’-Jeruzalem
In een rapport van vorige maand hekelde de Europese Unie Israël ’s nederzettingenbeleid, in het bijzonder in oostelijk Jeruzalem (Jeruzalem dus) dat door de EU reeds beschouwd wordt als de toekomstige hoofdstad van ‘Palestina’ en als een onlosmakelijk deel van de West Bank conform de zienswijze van de Arabische Liga.

Echter, na de Zesdaagse Oorlog van 1967 en de herovering op de Arabieren van de Oude Stad, werd Jeruzalem door Israël geannexeerd en herenigd. De oude stadskern werd voordien tijdens de Arabische bezetting 19 jaar lang verwaarloosd en werd systematisch maar tevergeefs gepoogd om de millenia oude Joodse identiteit uit te wissen.

hurva33Hurva synagoge in ‘Oost’-Jeruzalem, gedynamiteerd door Jordanië in 1948, wederop gebouwd en ingehuldigd in maart 2010

Van die verwoestingen die door de Arabische bezetter gepleegd, tegenwoordig nog nauwelijks sporen te vinden nadat Jeruzalem de voorbije decennia prachtig werd heropgebouwd en gerestaureerd door Israël.

Dat zint de landen van de Europese Unie niet die zich altijd hebben verzet tegen de bouw, reconstructies en renovaties in wat zij nog steeds ‘Oost’-Jeruzalem heten.

De ‘West Bank’ of ‘Westelijke Jordaanoever’ is in feite de benaming die door de toenmalige Jordaanse bezetter in 1949 aan de Oude Stad en aan de gebieden ten westen van de Jordaan werden gegeven en die bestond tot 1967, maar die desondanks bijna vijftig jaar later door de EU om politieke en pro-Arabische motieven nog steeds wordt gehandhaafd.

Ook in dat rapport van vorige maand klonk dezelfde teneur en blijft de EU wars van de gewijzigde situatie aan de grond zich desondanks hardnekkig vastklampen aan de tweestatenoplossing die door de Arabieren nooit werd aanvaard en blijven zich verzetten tegen de ontwikkeling van de hoofdstad als die door Israël gebeurt:

De spanningen, het wantrouwen en geweld die de ontwikkelingen in de stad hebben begeleid het afgelopen jaar heeft een extreem hoog peil bereikt. Deze ontwikkelingen  bedreigen in toenemende mate de leefbaarheid van de tweestatenoplossing en, op hun beurt, riskeren versneld te leiden tot nog meer polarisatie en geweld.

door Brabosh.com

3 gedachtes over “Nederland, België en 14 andere EU-lidstaten eisen etikettering producten West Bank

 1. Er is maar één oplossing in dit conflict, uit te voeren door één staat, de joodse: zelfde werkwijze als het toen net kunstmatig gecreëerde koninkrijk Jordanië toepaste in 1949, maar dan andersom. Dus alle Arabieren die geen Israëliër willen zijn, het land uit. Niet vermoorden, zoals zij met de joden deden bij hun bezetting van Judea en Samaria, maar domweg het land uit zetten met een terugkeerverbod voor altijd.
  Wat de produkten betreft: allemaal labelen als ‘Made in Israel’ en wie ze dan niet wil, koopt ze gewoon niet. Die BDS- en andere boycotacties van de schijnheilige landen zoals NL en B, doen me denken aan een uitspraak van mijn moeder zaliger: “Ik zal je wel krijgen, zei de weesjongen, ik eet de hele dag niet!”
  Israel is de lachende derde. Haalde onlangs nog een miljardencontract met China binnen, voor de levering van zuivelprodukten. Komt natuurlijk niet in de krant in Europa, het veeltalige zooitje jodenhaters.

  Like

 2. Dan ga ik zoveel mogelijk Israëlische Westbanprodukten kopen.
  Hoe durven die, door antisemitisme geleide griezels, dit te doen.

  Like

Reacties zijn gesloten.