Palestijnen in Irak, uitgekotst door de Arabieren, overleven temidden opeenvolgende conflicten

baharkaIrbil, 4 maart 2015. Erbarmelijke leefomstandigheden in het tentenkamp Baharka waar ca. 18 Palestijnse gezinnen leven. Het kamp werd door de UNHCR opgezet aan de rand van Irbil in Irak [beeldbron: screenshot van CNN video reportage – onderaan]

Awad Hamad is een opgewekte 8-jarige jongen. Zijn te grote plastieken sandalen kunnen hem niet beletten om met zijn maatjes te voetballen in het vuil van het vluchtelingenkamp Baharka net even buiten Irbil in Irak. Awad is geen Irakees en ook geen Syriër. Hij is een Palestijnse vluchteling van een familie die al generaties thuisloos is.

“Onze grootouders komen uit Palestina,” zei Awad Hamad in een interview met CNN journalist Ben Wedeman (video onderaan). Vandaar trokken ze naar Bagdad, dan Rutbeh, dan Fallujah, dan Anbar, dan Sulaimaniya, dan Irbil. Nu wonen ze in een tentenkamp samen met 18 Palestijnse families die daar eveneens trachten te overleven. Awad spreekt voor hen allen. “Wij willen emigreren,” zei Awad Hamad. “Om het even naar waar. Ik wil een toekomst hebben.”

Palestijnen in Irak
Enkele duizenden Palestijnen zochten een onderkomen in Irak na de creatie van Israël in 1948. Na de Zesdaagse Oorlog kwam een tweede vluchtelingenstroom op gang. Tot aan het begin van 2003 leefden er ca. 25.000 door de UNRWA geregistreerde Palestijnse vluchtelingen.

In wezen zijn zij voor het merendeel nakomelingen van vluchtelingen, sinds het Palestijnse vluchtelingenschap in 1950 door de VN om politieke motieven erfbaar werd gemaakt. Een noodlottige beslissing zo is gebleken omdat de Palestijnen aldus door de wereld tot het eeuwige vluchtelingenschap werden gedoemd.

Sinds de door de Amerikanen geleide invasie volgend op de 9/11 aanslagen en die begon op 19 maart 2003, blijven er thans nog tussen de 10.000 en 13.000 Palestijnse vluchtelingen meer over. Van in het begin werd zij in het beste geval behandeld als tweederangsburgers.

Al decennialang zitten ze gevangen in een kruisvuur van een bloedige reeks binnen- en buitenlandse oorlogen en conflicten, waarbij recent ook nog de bekeringsoorlog is gekomen van Islamitische Staat (ISIS/ISIL) die grote delen van het land heeft veroverd en in de bezette gebieden de sharia heeft ingevoerd.

‘Ik wil Israëliër worden!’
De vader van Awad, Khaled Hamad, zou graag willen terugkeren naar Israël waar lang geleden zijn voorouders woonden. “Als Israël zou zeggen, kom maar… dan gooi ik onmiddellijk mijn Palestijnse nationaliteit weg en word ik een Israëliër,” zei Khaled Hamad.

“Ik meen het hoor!” echoede de 21-jarige Salma Mohammad de gevoelens van Awad na. “Ons hele leven lang, van onze grootvader tot onze ouders tot aan onze kinderen, werden wij van de ene plaats naar de andere gedreven,” zei Mohammad. “Wij willen een toekomst voor onze kinderen, maar er is geen toekomst in Irak.”

Ibrahim Fahmawi ontvluchtte in 1948 zijn geboortestad Haïfa in Israël toen hij elf jaar oud was. Vorig jaar toen Islamitische Staat (ISIS/ISIL) Mosoel veroverde vluchtte hij met zijn familie de stad uit, uit schrik dat zijn zonen en kleinzonen door de islamistische terreurorganisatie zouden gedwongen gerecruteerd worden.

“De dingen die wij hebben gezien zijn meer dan voldoende om je compleet gek te maken,” vertelde Ibrahim Fahmawi. “Wij zetten het op een lopen,” zei Rami Fahmawi. “Ik wilde niet dat mijn kinderen  nog meer verschrikkelijke dingen zouden zien. In Mosoel, toen we daar door de straten reden, zagen we honden die langsheen de kant van de weg dode lichamen verscheurden.”

Tientallen jaren van onzekerheid hebben hun tot geëist van Ibrahim. “Wat kan ik hier doen?” vroeg Ibrahim Fahmawi vertwijfeld. “Het is een vernederend leven. Wij werden steeds opnieuw vernederd. Dat God dit slechte leven mag vervloeken.” Een slecht leven, dat hier aan een nieuwe generatie vluchtelingen wordt doorgegeven.

Video: Palestinian refugee condemns ‘life of humiliation’

Operatie Babylon
Overigens bestond er in omgekeerde richting een grote immigratiegolf van Joden uit Irak, waar de Joodse gemeenschap al floreerde lang voor het Christendom ontstond. Wellicht één van de grootste drama’s in het Midden-Oosten is de vervolging en verdrijving van de ca. 450.000 Joden[!] van Irak, voor een aanzienlijk deel richting Israël.

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Joden zwaar vervolgd in Irak en in het bijzonder in de aanloop naar de stichting van Israël en de oorlog die daarop volgde. In de eerste jaren die volgden op Israël’s onafhankelijkheidsoorlog, waaraan overigens ook Irak had aan deelgenomen aan de zijde van Egypte, Syrië en Jordanië, werd de situatie van de Iraakse Joden dermate kritiek dat Israël zich genoodzaakt zag om een luchtbrug in te leggen om een laatste groep Joden van de 2.800 jaar[!] oude Joodse gemeenschap van Irak te redden.

babylon-escNa een serie bomaanslagen op Joodse instellingen en personen bekend als de 1950-51 Bagdad bombings, ging in maart 1950 ‘Operatie Babylon’ van start, gekend als Operatie Ezra en Nehemia, om zoveel mogelijk Joden te redden. Tussen 1948 en 1951 vluchten 121. 633 Joden uit het land en bleven er zowat 15.000 achter.

Na de opkomst van de Baathpartij in 1963 kregen de resterende Joden het andermaal zwaar te verduren. In juni 1967 brak de Zesdaagse Oorlog uit en tegen 1968 bleken er nog slechts zo’n 2.000 Joden meer over te zijn in het land.

Toen in 1969 in Bagdad in het openbaar 9 Joden werden opgehangen (plaatje hieronder) werd het schouwspel bijgewoond door een half miljoen dansende en feestende Irakezen. Andermaal vluchtten de Joden in doodsangst het land uit. Tegenwoordig wonen er nog 28 Joden in heel Irak.

door Brabosh.com

De Negen van Bagdad, 27 januari 1969
negen

Een gedachte over “Palestijnen in Irak, uitgekotst door de Arabieren, overleven temidden opeenvolgende conflicten

  1. Wat me altijd opvalt in die vluchtelingenkampen: Het barst er van de kinderen !!
    Als vluchteling is het al geen best leven, maar als je in zo’n situatie ook nog tientalle kinderen verwekt, waar ben je dan mee bezig?
    Daar kan maar m.i. een reden voor zijn: Ze volpompen met haat en zodra ze kunnen lopen op Jihad tegen Israel. Diep triest !

    Like

Reacties zijn gesloten.