Verenigde Staten kunnen op één nacht Iran’s nucleaire capaciteit compleet wegvagen

syria-nuclearBeelden van de Syrische nucleaire reactor in het gebied van Deir ez-Zor (Deir al-Zour) voor en na het Israëlische bombardement. Bij de aanval vonden een tiental Noord-Koreaanse nucleaire experts de dood. Israël ’s militaire Operation Orchard, uitgevoerd op 6 september 2007, werd een volledig succes voor de Israëlische Luchtmacht (IAF).

Israëls gematigde voormalige premier Ehud Barak, een oud-generaal van het IDF en minister van Defensie,  zei op woensdag 8 april 2015 dat een militaire operatie om Iran’s nucleaire wapenprogramma te elimineren meer vergelijkbaar is met de haarfijne missie om Osama bin Laden te doden dan tot een grootschalige oorlog. Barak zei in een interview op CNBC, dat de operatie slechts in “een fractie van één nacht” kan uitgevoerd worden en voegde eraan toe dat “de Iraniërs daar helemaal niets tegen beginnen, tenzij dan Israël aanvallen.

Ehud Barak“De regering gebruikt de term ‘oorlog’,” zei Barak “en mensen denken dat het waarschijnlijk zoiets is als een oorlog tegen Irak of een oorlog tegen Afghanistan is, [maar] dat is niet het geval.”

“Technisch gezien, kunnen het Pentagon en de Amerikaanse strijdkrachten met de steun en waarschijnlijk volgens de intructies van de [Amerikaanse] president een zeer effectief middel maken om het Iraanse nucleaire militaire programma te vernietigen in een fractie van één nacht,” voegde hij eraan toe.

Barak, die ook diende als Israël ’s minister van defensie, zei dat op een “spectrum tussen de oorlog tegen Irak en het doden van Osama bin Laden het veel dichterbij ligt met het uitschakelen van Osama bin Laden. Dit is iets dat goed moet worden begrepen. De Iraniërs kunnen daar niets tegen doen, behalve dan Israël aanvallen.”

Barak van beoordeling van hoe een militaire interventie tegen Iran’s nucleaire programma eruit zou kunnen zien, volgde op het advies dat Iran een duidelijk ultimatum moet gegeven worden dat het moet afzien van nucleaire project “of anders…” Hij bekritiseerde scherp de onderhandelingsstrategie van het Witte Huis en zei dat de Amerikaanse concessies veel meer verankerd zijn dan die van Iran, omdat de Verenigde Staten als een democratie haar posities niet zomaar op een bevlieging kan schuiven.

Hij zei: “Ieder van ons geeft de voorkeur aan een oplossing die kan worden bereikt door middel van onderhandelingen, maar om te onderhandelen, moet de andere kant begrijpen en geloven… dat als ze zich niet houden aan de gestelde termijnen met de echte eisen, om al het verrijkte nucleaire materiaal uit Iran te verwijderen, Fordo te sluiten, en op te houden zich te bewapenen.  Als zij zich niet met dit alles kunnen akkoord verklaren, zullen ze te maken krijgen met de alternatieven.”

iran-strikeEén van de mogelijke scenarios, daterend van 2010

in een vertaling van Brabosh.com naar een artikel in The Algemeiner van 8 april 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.