Israël geschokt door vrijlating van meesterbrein achter aanslagen in Moembai van 2008

PAKISTAN-INDIA-ATTACKS-LAKHVITerroristenleider en Jodendoder Zaki-ur-Rehman Lakhvi, een Pakistaan uit Kasjmier en het meesterbrein achter de aanslagen in Moembai van 26 november van 2008, werd op 10 april 2015 door het islamistische Pakistan weer op vrije voeten gesteld. (beeldbron: AFP/Aamir Qureshi)

Israël, Frankrijk en de Verenigde Staten hebben Pakistans verrassende vrijlating scherp veroordeeld van het meesterbrein achter de terroristische aanslagen in 2008 een hotel in Mumbai en het Chabad Center, waar rabbijn Gavriel Holtzberg en zijn vrouw zich onder de zes Amerikanen bevonden naast 160 anderen die werden gedood.

Israël’s ambassadeur aan Indië Daniel Carmon zei:

Israël is verrast en teleurgesteld door de vrijlating van Zakiur Rehman Lakhvi, het meesterbrein achter de aanslag in Moembai waarbij, als onderdeel van de verschrikkelijke aanslag, tevens Israëlische burgers evenals een Joods centrum werden geviseerd, met name het Nariman [Chabad] House. Deze vrijlating is een stap achteruit voor de internationale inspanningen in de oorlog tegen de terreur waarin Indië en Israël nauwe partners zijn.

De Verenigde Staten zeiden dat ze zich “ernstig zorgen maakten” nadat Lakhvi eerder op vrijdag weer als vrij man uit de gevangenis liep. De Franse President Francois Hollande die gastheer was voor de Indische premier Narendra Modi, noemde de vrijlating “schokkend.” Lakhvi werd vrijgelaten nadat een Pakistaanse rechtbank zijn detentie had opgeschort.

Premier Narendra Modi zei: “Er is een noodzaak aan wereldwijde actie om met het terrorisme om te gaan. Alle naties moeten zich ertoe verbinden om geen onderdak te bieden aan terroristen maar  ze integendeel zwaar bestraffen.”

Jeff Rathke, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei op de dagelijkse persbriefing:

“Pakistan heeft haar samenwerking beloofd om de uitvoerders en sponsors van de terreuraanslag in Moembai voor de rechter te brengen en wij manen Pakistan aan om zich aan deze belofte te houden en recht te zoeken voor de 166 mensen die zijn omgekomen waaronder ook zes Amerikanen.”

Islamistisch antisemitisch Pakistan ‘Judenrein’
Tegenwoordig is meer dan 99 procent van de bevolking van Peshawar moslim, voor het merendeel soennieten, net zoals overigens ook de Palestijnen dat zijn. Omwille van de Palestijnse kwestie onderhoudt Pakistan, net zoals zoveel andere moslimlanden, geen diplomatieke relaties met Israël en weigert het Israël te erkennen als een onafhankelijke staat.

Tot Pakistan op 14 augustus 1947 zich afscheidde van Indië, leefden in dat gebied ca. 2000 Joden, overwegend in Lahore, in Karachi en in Peshawar. Ondanks de huidige islamitische aard, was Peshawar voorheen een bont gekleurde gemeenschap waar Joden leefden naast andere minderheden zoals Zorostrianen en leden van het Bahá’í geloof. Echter, tegenwoordig leven er geen Joden meer in Pakistan en wordt hun eeuwenoude erfgoed aan synagogen, begraafplaatsen en heiligdommen voortdurend bedreigd.

Na 1947 was het antisemitisme in Pakistan dermate toegenomen dat de Joden hun biezen pakten en zich voor het merendeel vestigden in Israël. In april 1948 veroverde Jordanië de West Bank en ‘Oost’-Jeruzalem en annexeerde op 24 april 1950 het gebied illegaal bij het hasjemitische koninkrijk. Behalve door Groot-Brittannië werd die Jordaanse annexatie enkel erkend door… Pakistan.

Moembai, 26 november 2008. Tien Pakistaanse islamistische terroristen belegeren drie dagen de stad. Balans: 170 doden en 300 gewonden

Aanslag in Moembai 2008
Op 26 november 2008 werd in Moembai (Bombay/India) een bloedige terroristische aanslag gepleegd door tien leden van de Pakistaanse islamistische terreurorganisatie Lashkar-e-Taiba (Leger der Rechtvaardigen). Het doel van deze terreurgroep is om met geweld in Zuid-Azië een islamitische staat op te richten, net zoals IS/ISIS dat wil in Syrië/Irak.

Vier dagen lang belegerden de zwaar bewapende terroristen Moembai, lieten bommen exploderen en beschoten twee luxe-hotels, een treinstation, een café en… het Joodse Chabad Centrum! De terreur eindigde op 29 november 2008 toen een speciaal politiecommando het hotel bestormde waar de overgebleven terroristen zich hadden verschanst. De balans van vier dagen islamistische terreur was verschrikkelijk: ca. 170 mensen werden vermoord en 300 andere werden gewond.

Vooral het Chabad centrum in Moembai werd zwaar getroffen. Hier vermoordden de terroristen zes Joodse mensen waaronder de directeur van het centrum rabbijn Gavriel Holtzberg en zijn zwangere vrouw, Rivka Holtzberg (plaatje rechts).

Gavriel en Rivka HoltzbergSandra Samuel, de kokkin van het centrum, kon op de tweede dag van de belegering ternauwernood ontkomen en gristte Moshe, het 2-jarig zoontje van de Holtzbergs, met zich mee dat aldus de aanslag overleefde.

Daarnaast werden nog vier andere Joodse mensen in het centrum vermoord: rabbijn Leibish Teitelbaum, Bentzion Chroman, Yocheved Orpaz en Norma Shvarzblat Rabinovich.

Het Mumbai Chabad House [Chabad-Lubavitch of Mumbai] was – en is dat nog steeds! – een populaire halte voor Israëlische toeristen. De Holtzbergs boden de bezoekers verschillende programma’s aan en voorzagen ook in kosjere maaltijden. Chabad is een religieuze beweging die wereldwijd Joodse gemeenschappen bedient via een verscheidenheid aan programma’s, diensten en instellingen. Meer dan 4.000 voltijdse zendelingen gezinnen zijn aan de slag in meer dan 3.300 Chabad instellingen die verspreid zijn over de hele wereld.

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.