Iran financiert en bewapent de volgende oorlog van Hamas tegen Israël [Aviel Schneider]

PIJ-tunnels3Gewapende en met gasmaskers uitgeruste jihadisten van de Al Quds Brigades, het doodseskader van de Gazaanse Islamitische Jihad (PIJ), staan klaar om Israël aan te vallen.

Het radicale Hamas-regime in de Gazastrook bereidt zich voor op een volgende oorlog tegen Israël. Volgens de Britse krant “The Telegraph” is Iran de bewapening van de Gazastook sinds de laatste operatie “Protective Edge” afgelopen zomer financieel blijven ondersteunen. De krant meldde dat Iran meerdere miljoenen Amerikaanse dollars aan Hamas zou hebben doorgegeven voor de bouw van ondergrondse terreurtunnels. Bovendien zou Teheran ook het rakettenarsenaal in de Gazastrook weer aanvullen.

Twee weken klaagden talrijke Israëlische families, die heel dicht in de buurt van de Gazastrook wonen, dat ze dezelfde geluiden als voor de jongste operatie zouden horen. “Het zijn dezelfde rommelende en krassende geluiden uit de diepte waar we bang voor zijn”, klaagde een moeder uit de kibboets Nahal Oz, die 700 meter verwijderd ligt van het grenshek met Gaza.

De Israëlische regeringschef Benjamin Netanyahu benadrukte in het kader van de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma dat de sjiitische regering in Teheran verwikkeld is in talrijke conflicten en terreur bevordert: de sjiitische Hezbollah-militie bepaalt in Libanon de politieke toon en ondersteunt in Syrië de strijd van de Syrische president Assad tegen de soennitische rebellen. In Irak bestrijden de sjiitische milities de soennitische Jihadisten van de “Islamitische Staat” en in Jemen brachten de sjiitische Houthi-rebellen onlangs de soennitische regering ten val.

In de Gazastrook bewapent Iran de radicale Hamas-regering voor een nieuwe oorlog tegen Israël. “De sjiitische regering in Iran probeert koste wat het kost haar macht tegenover de soennitische islam te versterken”, deelde een westerse veiligheidsdeskundige aan “The Telegraph” mee. “Maar in de regio is men het er in toenemende mate over eens dat Iran overdreven heeft en dit zal gevolgen hebben.”

Israël heeft de afgelopen jaren al meermaals gewaarschuwd dat Iran geen echte vredesbedoelingen heeft, maar de strategische heerschappij over de soennitische meerderheid wil krijgen en daarvoor atoombommen nodig heeft. Deze waarschuwingen zijn eveneens te horen uit Saoedi-Arabië en andere soennitische staten aan de Perzische Golf. De bewapening van de Gazastrook houdt Israël bezig en mat het land af. Deze afmattingtactiek vindt Iran belangrijk en is overal in het Midden-Oosten voelbaar. Het Westen onderhandelt ondertussen met dezelfde sjiitische regering over het atoomprogramma en de opheffing van de sancties, zonder daarbij de sjiitisch-soennitische conflicten, opstanden of de bevordering van terreur in het Midden-Oosten te betrekken.

door Aviel Schneider


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 7 april 2015.
bron-logo