Obama’s atoomakkoord met Iran voldoet niet aan zijn eigen doelstellingen [Likoed.nl]

a-good-deal

De hoofdpunten voor een akkoord over het nucleaire programma van Iran die afgelopen donderdag werden vrijgegeven blijven ver achter ten opzichte van de door de regering Obama oorspronkelijk gestelde doelstellingen.

Geen enkele Iraanse nucleaire installatie – inclusief Fordow, een nucleair centrum actief onder een berg – zal worden gesloten. Niet één van de 19.000 centrifuges in het land zal worden ontmanteld. De bestaande voorraad van verrijkt uranium waar Teheran over beschikt zal worden “verminderd”, maar het is niet nodig dat deze voorraad uit het land wordt verplaatst.

In feite zal de Iraanse nucleaire infrastructuur intact blijven, hoewel sommige onderdelen voor tien jaar zullen worden stilgelegd. Wanneer het akkoord vervalt, staat de islamitische republiek meteen op de drempel van een nucleaire macht.

Dat is een lange weg van de norm die president Obama in 2012 stelde, toen hij verklaarde dat “het akkoord dat voor ons acceptabel is” met Iran “dat ze uiteindelijk hun nucleaire programma beëindigen” en “dat ze zich houden aan de VN-resoluties die daarvoor van toepassing zijn.”

Die resoluties roepen Iran op om de verrijking van uranium op te schorten. In plaats daarvan, zal onder de donderdag bekendgemaakte overeenkomst, verrijking zijn toegestaan voor vijfduizend centrifuges over een periode van tien jaar, en alle beperkingen zullen eindigen na vijftien jaar.

Obama stelde met klem – en soms in strijd met zijn norm – afgelopen donderdag dat de Verenigde Staten en hun partners “een goed akkoord” kregen en dat het de voorkeur verdient boven de alternatieven, die hij beschreef als een bijna onafwendbare weg naar oorlog. Hij zei ook dat hij een “stevig debat” verwelkomde.

We hopen dat, als dat debat loopt, de president en zijn adviseurs inhoudelijk op legitieme vragen zullen reageren, in plaats van claimen, zoals Mr. Obama deed, dat de “onvermijdelijke critici” die “hun mond zouden moeten houden” liever dan “het risico van een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten nemen.”

Het voorgestelde akkoord zal Iran een enorme economische impuls geven, die het in de gelegenheid stelt om nog agressiever in de oorlogen in de hele regio te vechten of die te ondersteunen.

Of dat compromis de moeite waard is zal deels afhangen van details waar nog moet over onderhandeld, zoals althans uit de publieke verklaring blijkt. Bijvoorbeeld, de begeleidende tekst die door het Witte Huis is vrijgegeven is vaag als hij zegt dat de sancties van de VS en de Europese Unie “zullen worden opgeschort nadat” internationale inspecteurs hebben “geverifieerd dat Iran al zijn belangrijkste nucleaire gerelateerde maatregelen heeft genomen.” Welke stappen moet Iran nemen, en hoe zou de verificatie van deze stappen eruit zien?

De overeenkomst is gebaseerd op een theoretisch ijkpunt: dat Iran minstens een jaar nodig zou hebben om de productie van splijtbaar materiaal, die voldoende is om een atoomwapen te produceren, in vergelijking met twee maanden of minder. Het valt nog te bezien of de beperkingen op verrijking en de nucleaire voorraden die Iran heeft zullen worden beoordeeld door onafhankelijke deskundigen als voldoende om aan die norm te voldoen.

Zowel mr. Obama als minister van Buitenlandse Zaken John F. Kerry benadrukte dat veel details moeten worden uitgewerkt in gesprekken met Iran tussen nu en eind juni. Gedurende die tijd, zal de regering veel ander werk te doen hebben: Ze moeten haar Midden-Oosten bondgenoten overtuigen dat Iran geen vrijbrief krijgt voor de hegemonie van de regio, en zij moet het Congres het legitieme voorrecht verlenen om het akkoord te herzien.

We hopen dat Obama net zo veel mogelijk moeite zal nemen om in goed vertrouwen sceptische bondgenoten en binnenlandse critici te laten participeren als hoeveel moeite hij deed toen hij met het Iraanse regime te maken had.

Hierboven: de geschiedenis herhaalt zich – toenmalig president Bill Clinton op 21 oktober 1994 jubelend over het akkoord dat Noord-Korea zou afhouden van kernwapens – die het een paar jaar later toch had…


In een vertaling door Joost Majoor voor Likoed Nederland van een redactioneel commentaar van The Washington Post, Amerika’s belangrijkste kwaliteitskrant. Joost Majoor op 5 april 2015: “Hoe jammer dat wij in Nederland niet over dergelijke kwaliteitskranten beschikken, maar slechts politiek-correcte prietpraat kunnen lezen.” Idem dito in Vlaanderen Joost… 😦
likoednederland

3 gedachtes over “Obama’s atoomakkoord met Iran voldoet niet aan zijn eigen doelstellingen [Likoed.nl]

 1. Pieter, wij zitten op de zelfde golflengte. Wellicht mailcontact via Brabosh, wiens gewaardeerde artikelen door mij vaak met andere vrienden van Israel in Nederland worden gedeeld.

  Like

 2. Sjalom;
  Het artikel en de strekking zijn mij duidelijk.
  Het enige dat ik toevoeg is:
  De naam v/d USA-president is een originele Hebreeuwse naam.
  Betekenis: Barack = lichtflits.

  Obama(ovama) = van/uit de hoogte.
  Dus: lichtflits (bliksemstraal) van/uit de hoogte.
  Uitlegging: Satan werd uit de hemel gestuurd en viel als een bliksem op de Aarde.
  Deze uitspraak is van Jezus Christus. Hebreeuws: Jashuah ha Massiach.
  Vervolg op een later tijdstip.
  Goede week. (Sjavuah Tov).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.