Waarom zet niemand zich in voor de Palestijnen in Syrië? [Aviel Schneider]

latuff-yarmoukMeest recente cartoon van Carlos Latuff, een beruchte antisemitische cartoonist uit Rio de Janeiro, Brazilië, die van zichzelf beweert Libanese voorouders te hebben.

De Jihadisten verjagen de Palestijnen uit hun vluchtelingenkamp Jarmoek aan de stadsrand van Damascus. Volgens Syrische oppositiebronnen zijn er de afgelopen dagen nog eens 2000 Palestijnen uit het kamp gevlucht. In de Israëlische en Palestijnse media worden de jongste ontwikkelingen in Jarmoek, waarin nu nog minder dan 16.000 Palestijnen leven, dagelijks op de voet gevolgd. Syrische Palestijnen smeken via de media om hulp, maar niemand steekt een hand toe.

“Vandaag heb ik me in de gebombardeerde straten gewaagd om eten voor mijn kinderen te zoeken”, zei een 30-jarige Palestijn genaamd Mahmud aan de telefoon tegen het Israëlische dagblad “Jediot Achronot”. “Gisteren werd mijn buurman door scherpschutters doodgeschoten. We hebben hem vandaag begraven. We leven in een hel. Het hele kamp is omsingeld en we hebben niks te eten.” Via de Israëlische krant smeekt Mahmud om hulp: “Jullie zijn barmhartiger dan alle Arabieren in het Midden-Oosten. De Jihadisten hebben het kamp veroverd. Andere milities schieten om zich heen en de soldaten van Assad schieten op alle anderen. En wij? Wij zijn bang en wachten op hulp. IS-Jihadisten onthoofden Palestijnen.” Iets dergelijks melden ook de Palestijnse media. Een dag later berichtte ook de Israëlische website NRG van telefoongesprekken met Palestijnen uit Jarmoek.

De Palestijnse chef Mahmoud Abbas en zijn PLO-vertegenwoordiger in Syrië, Anwuar Abed Al-Hadi, benadrukten herhaaldelijk dat zij hun Palestijnse broeders en zusters in Syrië niet kunnen helpen. In dit geval stappen ze niet eens naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag of roepen ze de VN en de EU ertoe op om tegen de brutale verovering van de Jihadisten in te grijpen. De Palestijnen hoeden zich ervoor een tactische fout tegenover de soennitische Jihadisten te maken, die hun woede nog op meer Palestijnse vluchtelingenkampen zouden kunnen bekoelen. Abbas en Al-Hadi roepen alleen de islamitische milities en de Syrische regering ertoe op de Palestijnen in Jarmoek te sparen. Al het andere heeft vanuit Palestijns perspectief geen politiek effect.

“Als Israël zich zo vreselijk tegenover de Palestijnen zou hebben gedragen zoals de Jihadisten, dan zouden ze Israël al lang tegenover de hele wereld hebben aangeklaagd”, zei een Palestijnse journalist uit Nablus tegen “Israel Heute”. “En dat niet alleen, jullie zouden voor van alles worden aangeklaagd, zelfs voor dingen die niet eens een aanklacht waard zijn, en het Westen slikt dat allemaal als zoete koek.” Ook al zei hij dit cynisch, het is een tragisch feit. In gesprekken met Palestijnen hoor je dezelfde opvatting. “Om het aan te leggen met de Jihadisten van het islamitische kalifaat durft de Palestijnse leiding niet, maar wel met Israël.” Maar zelfs het Westen blijft stil en reageert niet op de smeekbedes van de Palestijnen in Syrië, zelfs niet de UNRWA, die Israël voor al het leed van de Palestijnen in de Gazastrook 24 uur per dag aanvalt.

Hoezeer de wereld zich in stilzwijgen hult en niet ingrijpt om de Palestijnen te helpen, komt zelfs in Palestijnse cartoons tot uitdrukking (zie illustratie boven het artikel). In een andere cartoon is de Palestijnse vader Mohammed Dura met zijn zoon Jamal tijdens de Tweede Intifada in het jaar 2000 in de Gazastrook te zien:

jarmoek02

Destijds verstopte hij zich achter een ton voor de schotenwisseling en 15 jaar later vallen Assad´s soldaten Palestijnen in Syrië vanuit de lucht aan met tonnen gevuld met explosieven. En in de Palestijnse media verontschuldigt zich de Palestijnse leiding er steeds opnieuw voor dat zij in dit geval niets kan doen. En onmiddellijk wordt de kritiek op Israël voortgezet: “Benjamin Netanyahu is net zoals de islamitische leider Abu Bakr Al-Baghdadi en de Jodenstaat Israël is net zo wreed als de islamitische kalifaatstaat”, zei de Palestijnse onderhandelaar Saeb Arekat gisteren. Hij uitte deze kritiek, omdat Israël Palestijnse belastinggelden vasthoudt, o.a. omdat de Palestijnse Autoriteit bij de Israëlische elektriciteitsmaatschappij een schuld heeft van 2 miljard Israëlische sjekel (ongeveer 460 miljoen euro).

door Aviel Schneider


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 6 april 2015.
bron-logo

Een gedachte over “Waarom zet niemand zich in voor de Palestijnen in Syrië? [Aviel Schneider]

  1. Is er wel iets aan de hand, want Anja Meulenbelt en Dries van Agt die zo begaan zouden zijn met de Palestijnen, zeggen er niets van?

    Like

Reacties zijn gesloten.