Nu Hamas in Jarmoek in de pan wordt gehakt schrikt de wereldopinie weer wakker

yarmouk2Plaatje van Jarmoek van december 2012. De media, in het bijzonder de westerse, spreken gemeenzaam van het Palestijnse vluchtelingen “kamp” Jarmoek, alsof het zou gaan om een reeks provisorische tenten en houten barakken. Onzin natuurlijk. Zoals ook op deze foto is te zien, is dat “kamp” in feite een gewone residentiële buitenwijk aan de rand van Damascus die evenals de meeste steden in Syrië zwaar gehavend werd door de Syrische burgeroorlog.

De 18.000 resterenden Syrische Palestijnen in Jarmoek krijgen het de laatste dagen hard te verduren in Jarmoek sinds een alliantie van Islamitische Staat (ISIL) en het met Al Qaeda gelieerde Al-Nusra Front de stad belegeren en in het bijzonder deze Palestijnse wijk.

Palestijnen vechten in Syrië
Zoals reeds eerder bericht nemen verschillende Palestijnse facties aan de burgeroorlog deel, waaronder de terreurgroep Aknaf Beit al-Maqdis, een zijscheut van Hamas. Hamas had nochtans van in het begin van de burgeroorlog in Syrië openlijk de kant van de rebellen gekozen tegen het regime in van de Syrische president Bashar Al-Assad. Maar de rebellen van Islamitische Staat (ISIL), daar beeft zelfs Hamas voor, ook al zijn het beiden organisaties van dezelfde soennitische tak.

Daarnaast vecht al sinds de burgeroorlog in maart 2011 begon een andere Palestijns/Gazaanse  terreurgroep in Syrië met name de Palestijnse marxistische terreurgroep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina – Algemeen Commando (PFLP-GC) geleid door Ahmed Jibril, die samen met de Libanese terreurgroep Hezbollah tegen de rebellen vecht aan de zijde van het Syrische regime van president Bashar Al-Assad.

Hamas solidair
Echter, nu ook (een zijtak van) Hamas in het “vluchtelingenkamp” Jarmoek in de pan wordt gehakt door ISIL (Daesh), komt stilaan de solidariteit met deze Gazaanse terreurgroep op gang. Op zaterdag 4 april betoogden honderden Palestijnen in Khan Younis, bericht het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency. In Khan Younis in de Gazastrook bevindt zich het hoofdkwartier van Hamas. Honderden Gazanen trokken er de straat op in solidariteit met hun belegerde kameraden in Jarmoek, zwaaiend met de gekende groene vlaggen van Hamas in een betoging die werd georganiseerd door de islamistische terreurbeweging.

Ook de Palestijnse Autoriteit geleid door Mahmoud Abbas, liet van zich horen bij monde van de toponderhandelaar voor de PLO Saeb Erekat, die de alarmbel luidde voor de belegerde Palestijnen [lees: Hamas] en hij sprak over “de vervolging en afslachting van Palestijnse vluchtelingen… in een conflict dat niet het hunne is. Berichten van ontvoeringen, onthoofdingen en massamoorden bereiken ons vanuit Jarmoek dat gebukt gaat onder een brutale campagne van moord en bezetting in de handen van de terreurgroep Daesh en zijn geallieerden,” verwijzend naar de combine Islamitische Staat en het Al Nusra Front.

Het theater van de Verenigde Naties
Thans laten onverwacht ook de Verenigde Naties weer van zich horen omdat Hamas in Jarmoek blijkbaar in de val van ISIS is gelopen en zich verschuilend achter de gewone Palestijnse burgerbevolking een kreet om internationale hulp heeft gelanceerd om hen te ontzetten.

Op maandag 6 april 2015 kwam de Veiligheidsraad van de VN samen en eiste dat humanitaire hulp zou worden toegelaten voor de duizenden Palestijnse “vluchtelingen” die thans gevangen zitten temidden de strijd tussen ISIS en Hamas in Jarmoek.

Dina KawarDe 15-leden tellende Veiligheidsraad riep op tot “de bescherming van de burgers in het kamp om humanitaire toegang in het gebied mogelijk te maken met inbegrip van levensreddende hulp,” zei de Jordaanse afgevaardigde Dina Kawar, die deze maand de VN-Raad voorzit. De Raad is klaar om “verdere maatregelen te nemen om de noodzakelijke hulp te verlenen,” zei Kawar maar zij gaf daarover verder geen details vrij.

Naar verluidt had de VN-Veiligheidsraad een rapport ontvangen van Pierre Krahenbuhl van het Palestijnse hulpagentschap UNRWA, een hulporganisatie van de Verenigde Naties die in de Gazastrook nauw samenwerkt met het Hamasregime, die de situatie in het “kamp” beschreef als “hopelozer dan ooit.” Krahenbuhl vertelde aan journalisten dat hij de landen oproept die invloed hebben in Syrië om op te komen “voor het sparen van burgerlevens en hen humanitaire hulp te verlenen.”

Hypocriet schouwspel
Toch curieus dat iedereen nu opeens vol passie spreekt over het lot van die “arme Palestijnse vluchtelingen in Jarmoek”, terwijl voordien zich niemand hun lot heeft aangetrokken. In de jaren van de burgeroorlog voorafgaande aan de inval van Islamitische Staat en Al Nusra op woensdag 1 april jongstleden, waren reeds meer dan 2.100 Palestijnse “vluchtelingen” [lees: overwegend Palestijnse militieleden] in Jarmoek omgekomen in de strijd.

Zowel Hamas als Mahmoud Abbas hebben bij herhaling geweigerd om Palestijnen uit Jarmoek onderdak te bieden. Meer dan twee jaar geleden schreef The Washington Post en ook The Associated Press (AP) in dit bericht van 10 januari 2013 dat Mahmoud Abbas het volgende zei over de Palestijnse vluchtelingen in Jarmoek, met name “dat het beter is om in Syrië te sterven dan te verzaken aan hun recht op terugkeer, waarmee hij toen definitief het lot van zijn Palestijnse broeders in Jarmoek bezegelde.

Het feit dat thans ook Hamas het heeft te verduren in Jarmoek, doet opeens iedereen weer wakker schieten en wordt er thans een stukje toneel opgevoerd om de internationale opinie te beroeren, niet omwille van de gewone Syrische Palestijn, maar om het bastion van Hamas en van andere Gazaanse Palestijnese terreurgroepen in Syrië te steunen en te behouden. Hamas – en ook de PFLP-GC – hadden zich beter buiten het strijdgewoel in Syrië gehouden en nooit partij mogen kiezen. Aldus zouden duizenden Syrische Palestijnse levens gespaard zijn gebleven.  Al bij al een hypocriete foute boel en een hoogst bedenkelijke rol van de VN in het hele conflict.

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.