Netanjahoe wil dat Iran in een nucleair akkoord het bestaansrecht van Israël erkent

obama-happyDe Iraanse president Hassan Rouhani vertelt president Barack Obama altijd sprookjes net voor het slapen gaan: “…en ze leefden daarna nog lang en gelukkig.”

Nadat op donderdagavond 2 april 2015 door de 5+1 landen een raamakkoord werd bereikt met Iran omtrent de omvang van de nucleaire capaciteiten van de Ayatollahstaat, lijkt het onwaarschijnlijk dat Israël de afronding van het uiteindelijke akkoord – voorzien voor 30 juni aanstaande – nog zal kunnen tegenhouden, gezien de werdwijde internationale steun die dit tussenakkoord geniet.

Op vrijdag, de Sederavond voor de Pesach (de Joodse Pasen), had premier Benjamin Netanjahoe zijn kabinet samengeroepen voor een bijzondere sessie, om dit omstreden raamakkoord te bespreken, na een week  van afmattende onderhandelingen in Lausanne, Zwitzerland.

Premier Netanjahoe zei na afloop van de speciale bijeenkomst dat “Israël geen akkoord zal accepteren dat een land, dat zich heeft voorgenomen om ons te vernietigen, zal toegestaan worden om atoomwapens te ontwikkelen, punt.

Niettegenstaande dat erkende hij tevens de mogelijkheid dat een uiteindelijk akkoord zal bereikt worden en hij zei dat een dergelijk akkoord “een duidelijke en ondubbelzinnig Iraanse erkenning moet inhouden van Israël’s recht om te bestaan.

Netanjahoe zei dat zijn kabinet “eensgezind sterk gekant is tegen de voorgestelde overeenkomst,” waarvan hij zei dat deze Israël’s overleving bedreigt. Premier Benjamin Netanjahoe sprak op donderdagavond via de telefoon met de Amerikaanse president Barack Obama om hem Israël’s sterke oppositie te melden tegen het bereikte raamakkoord met Iran dat een groot gevaar inhoudt voor Israël, het gebied en de wereld.

Netanjahoe verwees eerder naar de genocidale intenties van Iran mbt. de Joodse staat met de meest recente uitspraak van 31 maart 2015 van Mohammad Reza Naqdi, de commandant Iraanse Republikeinse Garde, nauwelijks twee dagen voor het raamakkoord werd ondertekend:

Mohammad Reza Naqdi“Israël van de kaart vegen is niet-onderhandelbaar.

Saoedi-Arabië dat een offensief leidt in Jemen zal hetzelfde lot ondergaan als Saddam Hoessein [in Irak]”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde vrij snel op deze eis van Israël om Iraanse erkenning van Israël’s bestaansrecht en verwierp dit weekeinde Israël’s eis zeggende dat deze kwestie niet op tafel ligt. “Dit is een akkoord dat enkel gaat over de nucleaire kwestie,” zei Marie Harf, de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, afgelopen vrijdagavond op een persconferentie. “Dit is een overeenkomst dat geen andere onderwerpen behandelt en dat ook niet zou mogen,” voegde zij eraan toe.

Overigens heeft Iran aanvankelijk Israël erkend als een soevereine staat. Hoewel Iran op 29 november 1947 tegen het Verdeelplan van de Verenigde Naties (Resolutie 181) had gestemd, erkende Iran op 14 maart 1950 het bestaansrecht van Israël, maar stemde eerder wel tegen het lidmaatschap van Israël aan de Verenigde Naties. Desondanks, verwierf Israël op 11 mei 1949 het volwaardig en permanent lidmaatschap van de VN met sinds juni 2011 Ron Prosor als de huidige vertegenwoordiger voor Israël.

Na de Iraanse Revolutie en nadat Ayatollah Ruhollah Khomenei op het einde van 1979 de Sjah van Perzië had verdreven en de macht greep, werden de relaties met Israël bevrozen. Iran accepteert geen Israëlische paspoorten en “houders van Iraanse paspoorten worden verboden om naar ‘bezet’ Palestina te reizen.” Na de dood van Khomeini werd hij op 4 juni 1989 opgevolgd door de  huidige werkelijke leider van Iran Ayatollah Ali Khamenei en verslechterden de relaties met Israël zienderogen.

door Brabosh.com

Kaartje hieronder: links het VN-Verdeelplan dat door de Arabieren werd verworpen waarna zij op instignatie van de Arabische Liga een oorlog begonnen tegen Israël. Rechts het resultaat van het debacle van het Arabisch offensief en een eerste consolidatie van het Israëlisch territorium nadat Israël succesvol de aanval van de Arabische legers had afgeslagen. Hieronder de Groene Lijn, de zgn. “pre-1967 lijn”, die volgens de EU, de VS en de VN tegenwoordig reeds als “grens” wordt beschouwd. Na de Zesdaagse Oorlog van 1967 werden de lijnen van de betwiste gebieden door Israël nogmaals hertekend.

verdeelplan2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.