Syrische Palestijnen op de vlucht voor koppensnellers van Islamitische Staat (ISIS/ISIL)

syria-yarmouk2Jarmoek: Syrische Palestijnen op de vlucht voor het geweld

De Jihadisten van de Islamitische Staat (IS) hebben het Palestijnse vluchtelingenkamp Jarmoek in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus veroverd. De afgelopen dagen zijn duizenden Palestijnen het kam ontvlucht. De overige 17.000 Palestijnen bevinden zich volgens Palestijnse bronnen in levensgevaar. Voor de Syrische burgeroorlog leefden daar 150.000 mensen. De resterende Palestijnen vrezen een wrede islamheerschappij in het vluchtelingenkamp, het is al tot talrijke arrestaties in Jarmoek gekomen.

De PLO-voorzitter in Syrië, Anwuar Abed Al-Hadi, bevestigde dat de IS-Jihadisten in samenwerking met de Syrische rebellengroepering Al-Nusra de volledige controle over Jarmoek hebben overgenomen. In andere Syrische plaatsen zoals Aleppo en Idlib bevechten de beide terreurbewegingen elkaar, die nu samen Jarmoek hebben veroverd.

In opdracht van de chef van de Palestijnen, Mahmoud Abbas, heeft Al-Hadi de Syrische president Bashar al-Assad verzocht om een snelle actie van het Syrische leger om Jarmoek te heroveren. Voor de Islamitische Staat is de verovering van Jarmoek een strategisch succes, want dit woongebied ligt niet ver verwijderd van het paleis van Assad in Damascus.

Uit Arabische bronnen blijkt dat de Jihadisten van plan zijn om van het veroverde gebied een terreurvesting te maken en van hieruit aanslagen en aanvallen te plannen en uit te voeren op de zetel van Assad en zijn leger in Damascus.

De verovering van het Palestijnse vluchtelingenkamp wordt nauwkeurig in de gaten gehouden door de Palestijnse media. “Deze moslims kennen geen genade. Wie niet zo gelooft en denkt als zij wordt ter plekke gedood”, stond in de Palestijnse kranten te lezen.

In Libanon en Syrië worden de Palestijnse vluchtelingenkampen door Fatah-milities tegen de Jihadisten bewaakt. In Jarmoek is dit mislukt. Vanwege het nauwe contact van de PLO (soennieten) met het Assad-regime (Alavieten) en Hezbollah (sjiieten) in Libanon hebben de Palestijnen alle redenen om bang te zijn voor de soennitische Jihadisten.

De Palestijnse vluchtelingen in Jarmoek zijn op de vlucht, en van Israëlische kant bekijkt men nu hoe het Westen reageert m.b.t. de Palestijnse vluchtelingen reageert, die deze keer voor soennieten vluchten.

door NAI Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 2 april 2015
bron-logo


syria-abbas2

Gerelateerd op Vlaamse Vrienden van Israël:

 • Abbas over ‘zijn’ Palestijnen in Syrië: Beter dat ze daar sterven dan verzaken aan recht op terugkeer [lezen]
 • Al 1.871 Syrisch-Palestijnse ‘vluchtelingen’ gedood door rebellen èn Assad-regime; het Westen zwijgt [lezen]
 • Syrische leger zet chemische wapens in tegen eigen Palestijnse vluchtelingenpopulatie [lezen]
 • Abbas: Liever Palestijnse vluchtelingen in Syrië laten wegrotten dan verzaken aan recht op terugkeer naar Israël [lezen]
 • Hamas en Palestijnse Autoriteit weigeren Palestijnse vluchtelingen uit Syrië op te nemen door Aviel Schneider [lezen]
 • Syrisch leger bombardeert Palestijns vluchtelingenkamp in Jarmoek [lezen]
 • Ca. 885 Palestijnen werden gedood in Syrische burgeroorlog en tienduizenden op de vlucht [lezen
 • Jordanië sluit zijn grenzen voor Palestijnse vluchtelingen uit Syrië door Elhanan Miller [lezen]
 • Tienduizenden Palestijnse vluchtelingen uit Syrië ongewenst volk in buurland Jordanië [lezen]
 • Opmerkelijk: Israël in Jordanië om gewonde Syrische vluchtelingen en kinderen te helpen [lezen]
 • Door wie worden de Palestijnen opnieuw slecht behandeld? door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Gevluchte Hamasleiders vrezen thans voor deportatie van Palestijnse vluchtelingen uit Syrië [lezen]