Netanjahoe tegen Obama: Raamakkoord met Iran bedreigt Israël’s bestaan

iran-happyDonderdagavond 2 april 2015 in Teheran. Grote feestvreugde in Iran wanneer het nieuws van het bereikte raamakkoord bekend raakt. “Wat ook het uiteindelijke resultaat zal zijn van de onderhandelingen, wij zijn de winnaars,” klonk het enthousiast uit de kelen van duizenden mensen die in de hoofdstad de straten optrokken. Het volk van Israël zit andermaal in het kamp van de verliezers, met ‘dank’ aan president Barack Obama. [beeldbron: AP/Ebrahim Noroozi]

“Israël van de kaart vegen is niet-onderhandelbaar. Saoedi-Arabië dat een offensief leidt in Jemen zal hetzelfde lot ondergaan als Saddam Hoessein [in Irak]”
[Mohammad Reza Naqdi, commandant Iraanse Republikeinse Garde; 31.03.2015 –bron]

Premier Benjamin Netanjahoe sprak op donderdagavond via de telefoon met de Amerikaanse president Barack Obama om hem Israël’s sterke oppositie te melden tegen het bereikte raamakkoord met Iran dat een groot gevaar inhoudt voor Israël, het gebied en de wereld, luidde aldus een verklaring van het kantoor van de premier. Over een finaal akkoord wordt nog onderhandeld tot 30 juni aanstaande.

Een overeenkomst gebaseerd op dit raamakkoord zal de overleving van Israël bedreigen. Nog maar twee dagen geleden zei Iran dat ‘de vernietiging van Israël niet-onderhandelbaar is‘, en in deze noodlottige dagen drijft Iran de bewapening van zijn terroristische proxies op om Israël aan te vallen.

Deze overeenkomst zal Iran’s atoomprogramma legitimiseren, Iran’s economie versterken en Iran’s agressie en terreur laten toenemen doorheen het hele Midden-Oosten en ver daarbuiten. Dergelijk akkoord zal Iran’s weg naar de bom niet blokkeren. Het zal die plaveien.

Het zal de risico’s naar een nucleaire proliferatie doen toenemen en de risico’s op een verschrikkelijke oorlog vergroten. Het alternatief is kordaat standhouden en de druk op Iran vergroten totdat een beter akkoord is bereikt.

Het gesprek tussen de twee leiders kwam enkele uren nadat president Obama het raamakkoord aanprees dat werd bereikt na dagenlange onderhandelingen in het Zwitserse Lausanne als “een historisch inzicht met Iran dat, als het volledig wordt geïmplementeerd, het [land] zal weerhouden van een nucleair wapen [te bezitten],” zei Barack Obama en hij vervolgde: “Ik ben ervan overtuigd dat dit raamakkoord zal leiden tot een allesomvattende overeenkomst dat het met ons land zal afsluiten, met onze geallieerden en onze wereld veiliger zal maken.”

Historische vergissing
Israëlische regeringsambtenaren waren niet overtuigd en vertelden tegenover journalisten op donderdagavond dat het raamakkoord herinnerd zal worden als een “historische vergissing” en zeiden dat “Indien een een akkoord wordt bereikt op basis van dit raamakkoord, dit een historische bvergissing is die de wereld veel meer in gevaar zal brengen.”

“Het is een slecht raamakkoord dat enkel kan leiden naar een slechte en gevaarlijke overeenkomst. Het raamakkoord geeft internationale legitimiteit aan Iran’s nucleaire programma, waarvan het enige doel is om een atoomwapen te produceren,” voegden zij eraan toe.

iran4Minister van Inlichtingenzaken Yuval Steinitz (Likoed) maakte het in een radio interview op donderdag duidelijk dat alle opties op tafel liggen in het aangezicht van de dreiging van een nucleair bewapend Iran.

“Dit,” voegde hij eraan toe, “met inbegrip van militaire actie.” Steinitz zei dat Israël elke dreiging zal confronteren via de diplomatie en inlichtingendiensten maar “als we geen keuze hebben dan hebben we geen keuze… de militaire optie ligt op de tafel.

Niettegenstaande dat, lijkt het erg onwaarschijnlijk dat Israël op korte termijn  Iran militair zal bedreigen. Yoel Guzansky, voormalig hoofd van Israël’s Nationale Veiligheidsraad afdeling Iran zei gisteravond laat:

Nadat de hele wereld een overeenkomst heeft ondertekend met Iran, zie ik Israël morgenochtend niet meteen Iran’s nucleaire faciliteiten aanvallen. Het zou worden gezien als de veiligheid in de wereld in gevaar te brengen. Echter, indien  de Iraniërs worden betrapt op bedrog, dan ligt het helemaal anders, dan heb je de legitimiteit om andere dingen te doen.

door Brabosh.com


In een vertaling van Brabosh.com naar een artikel van Elad Benari in Arutz Sheva van 4 maart 2015

2 gedachtes over “Netanjahoe tegen Obama: Raamakkoord met Iran bedreigt Israël’s bestaan

  1. Die heimelijke islamiet van een Obama is òf ontzettend dom en ongelooflijk naïef dat hij in de geveinsd oprechte bedoelingen van de Iraanse mullahs aan de onderhandelingstafel gelooft òf hij is gewoon door en door slecht en onbetrouwbaar en laat hij nu zijn ware aard en bedoelingen zien, namelijk Israëls aartsvijanden een mogelijkheid geven dat irritante Joodse volkje aan de Middellandse zee van de kaart te vegen. Ik gok op het laatste!

    De wereld laat Israël wederom als een baksteen vallen! Gelukkig is er Eén waarop Israël wèl kan vertrouwen!

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.