Mahmoud Abbas wil dat de Arabieren Gaza zouden bombarderen [Khaled Abu Toameh]

gaza_bomb2

De Palestijnse Autoriteit (PA), wiens leiders zeggen van plan zijn Israel aan te klagen voor “oorlogsmisdaden” tijdens haar laatste oorlog tegen Hamas, roept de Arabische landen er nu toe op een militaire operatie tegen de Gazastrook uit te voeren, gelijk aan de door de Saoedi’s geleidde aanval tegen de door Iran gesteunde Houthi’s in Jemen.

De oproep tot een Arabische militaire operatie tegen de Gazastrook werd gedaan door Mahmoud Habbash, een vooraanstaande adviseur van PA-president Mahmoud Abbas. Habbash, die tevens fungeert als hoogste islamitische rechter, zei tijdens een beschouwing van de de door de Saoedi’s geleidde operaties in Jemen tijdens het vrijdaggebed in een moskee in Ramallah:

Mahmoud HabashHet beschermen van legitimiteit in een Arabisch land is de plicht van alle Arabische leiders. Zij moeten het initiatief nemen en met een ijzeren vuist uithalen naar degenen die deze legitimiteit ondermijnen, te beginnen in Palestina. Wat zich in de Gazastrook voltrok was een coup van Hamas. Er zou geen sprake van dialoog moeten zijn met hen die hierachter zitten, zij moeten met een ijzeren vuist aangevallen worden.

De dag hierop liet Abbas zelf doorschemeren dat ook hij graag zou zien dat de Arabische staten een militaire operatie tegen Hamas in Gaza ondernamen. Terwijl hij de Arabische Liga op 26 maart toesprak in het Egyptische resort van Sharm al-Sheikh, verklaarde Abbas:

Ik hoop dat de Arabische staten in alle Arabische landen die lijden onder interne conflicten, een zelfde beleid voeren als in Jemen. Te beginnen met Palestina, Syrië, Libië en Irak.

Toen Israel in reactie op raketvuur op Israëlische steden vorige zomer Operatie Protective Edge startte, meldden de leiders van de PA, inclusief Abbas, zich als eersten om Israel te veroordelen voor de veronderstelde “oorlogsmisdaden” tegen de Palestijnen. Maar, nu roept dezelfde PA die Israel veroordeelde om operatie Protective Edge, Arabische legers ertoe op een militaire campagne tegen Hamas in de Gazastrook te starten.

Voor Abbas en zijn voornaamste adviseurs is het prima als de Gazastrook aangevallen wordt, zolang Israel niet de aanvallende partij is. In feite nodigt de PA de Arabische landen uit exact datgene te doen wat de IDF in de zomer van 2014 deed: luchtaanvallen uitvoeren op basissen van Hamas en andere radicale groeperingen in de Gazastrook.

De oproep aan Arabische landen hun luchtaanvallen in Jemen uit te breiden tot de Gazastrook is zodoende ten diepste hypocriet. Als de PA een openlijke voorkeur uitspreekt voor militaire acties tegen Hamas, waarom was het dan zo fel tegen Israel’s luchtaanvallen die bedoeld waren om Hamas’ raketwerpers en ammunitie te vernietigen? En waarom is de PA nu van plan Israel aan te klagen voor “oorlogsmisdaden” terwijl het tegelijkertijd Arabische landen oproept de Gazastrook aan te vallen?

Klaarblijkelijk vindt de PA het acceptabel als een leger de Gazastrook aanvalt, onder de voorwaarde dat het niet de IDF is die Hamas’ raketaanvallen probeert te stoppen. De PA wil niet dat de Arabieren de Gazastrook aanvallen zodat de raketaanvallen tegen Israel stoppen. Het wil dat de Arabische legers Hamas uit de macht ontzetten zodat de PA zijn macht in de Gazastrook kan herwinnen, waar het in 2007 uit verdreven werd door Hamas.

Het is op dit moment niet duidelijk of de Arabische landen de PA’s oproep zullen honoreren. Saoedi Arabië, Egypte en de Golfstaten zijn te druk met hun poging de opmars van Iran en zijn marionetten een halt toe te roepen. Tevens hebben zij hun handen vol aan de toenemende dreiging van IS.

Maar, wat duidelijk is, is dat de PA opnieuw zijn ware aard laat zien door enerzijds Israel’s militaire acties tegen Hamas te veroordelen, terwijl zij er anderzijds bij de Arabieren op aandringen militaire operaties tegen Hamas te starten. De oproep van de PA heeft golven aan protest veroorzaakt in de Palestijnse gebieden. Duizenden Palestijnen marcheerden door de Gazastrook, terwijl zij afkeurende slogans scandeerden en Abbas opriepen af te treden.

De oproep van de PA zou onder de aandacht van het Internationale Strafhof gebracht moeten worden wanneer Abbas volhardt in zijn plannen Israel aan te klagen voor “oorlogsmisdaden” tijdens haar oorlog tegen Hamas. Ook zou deze oproep onder de aandacht gebracht moeten worden van Westerse overheden en internationale mensenrechtenorganisaties die Israel veroordeelden tijdens operatie Protective Edge.

Wat zij zich moeten realiseren is dat Abbas militaire operaties tegen Hamas in feite steunt, maar dat hij er een probleem mee heeft als Israel deze uitvoert. Het is Arabieren toegestaan de Gazastrook aan te vallen om Hamas uit de macht te ontzetten, terwijl het Israel niet eens is toegestaan luchtaanvallen uit te voeren op degenen die hun steden met raketten bestoken. Ook zouden zij Abbas moeten vragen of hij ook van plan is zijn Arabische broeders aan te klagen voor “oorlogsmisdaden” zodra zij hun aanval op Gaza beginnen.

door Khaled Abu Toameh [bron]

Een gedachte over “Mahmoud Abbas wil dat de Arabieren Gaza zouden bombarderen [Khaled Abu Toameh]

  1. Wat ik nooit zal begrijpen is; hoe het mogelijk is dat volwassen en naar ik geloof geen verstandelijk gehandicapte mensen zulke idiote tegenstrijdige uitspraken kunnen doen. Samen in een regering zitten en een derde partij oproepen om je coalitie genoot te vragen om hen te bombarderen…..Zijn dit nu leiders? Zouden ze de basisschool hebben afgemaakt?????

    Like

Reacties zijn gesloten.