Hollywoodacteur Michael Douglas herontdekt het Jodendom en tegelijk het antisemitisme

“Sjaloom uit Jeruzalem!” 22 juni 2014. Acteur Michael Douglas en zijn zoon Dylan bezoeken de Stad van David in de Oude Stad naar aanleiding van de Bar Mitzwah van zijn zoon.

Enkele maanden geleden kreeg de zoon van de beroemde Hollywoodacteur Michael Douglas, Dylan Douglas, een reeks antisemitische verwensingen naar het hoofd geslingerd toen ze op reis waren in Europa. Het feit dat Dylan een Davidster droeg had bij zijn aanvaller blijkbaar de stoppen doen doorslaan. Het werd de eerste confrontatie van Dylan met het latent aanwezige Europese antisemitisme.

spartacusDe Thracische slaaf Spartacus (Kirk Douglas in 1960) komt in 73 v. Chr. in opstand tegen de Romeinse bezetters

De vader van Michael Douglas en grootvader van Dylan, Kirk Douglas, gekend o.a. door zijn hoofdrol in de blockbuster Spartacus (plaatje rechts), is Joods en werd geboren als Issur Danielovitch in Amsterdam, New York. De moeder van Michael, Diana Dill uit de Bermuda Eilanden, is een niet-Joodse christen.

De grootouders van Michael Douglas, Bryna ‘Bertha’ Sanglel en Herschel ‘Harry’ Danielovitch, waren Joodse immigranten afkomstig uit Chavusy, Wit-Rusland die omstreeks de eeuwwisseling van 1900 naar de VS immigreerden op de vlucht voor de Russische pogroms tijdens de Tsarentijd.

Dylan, thans 14 jaar oud, is de zoon van Michael Douglas en Hollywoodactrice Catherina Zeta-Jones met wie hij ook nog een dochter kreeg, Carys Zeta Douglas. Michael Douglas kreeg geen religieuze opvoeding van zijn ouders maar hij bekende in januari 2015 dat hij zich tegenwoordig identificeert als een Gereformeerde Jood, ook wel liberale Joden genoemd. Zijn zoon Dylan had eerder in juni 2014 een Joodse Bar Mitzvah ceremonie en de familie Douglas reisde naar Jeruzalem, Israël, om deze bijzondere gelegenheid te vieren.

In The Los Angeles Times (LA Times) van 14 maart 2015 reageerde Michael Douglas als volgt op de eerste antisemitische aanval waarmee zijn zoon Dylan onvrijwillig te maken kreeg. Hieronder een fragment uit zijn open brief in de LA Times:

Antisemitisme, heb ik gezien, is als een slapende ziekte die opflakkert met de volgende politieke trigger. Naar mijn mening zijn er drie redenen waarom antisemitisme thans opnieuw in alle hevigheid opduikt.

De eerste is dat historisch het meer virulent toeneemt wanneer en waar dan ook het slecht gaat met de economie. In een tijd wanneer de inkomensongelijkheid toeneemt, wanneer honderden miljoenen mensen leven in extreme armoede, beschouwen sommigen de Joden als een handige zondebok in plaats van kijken naar de echte bron van hun problemen.

Een tweede oorzaak die aan de basis ligt van het antisemitisme is afgeleid van een irrationele en misplaatste haat jegens Israël. Veel te veel mensen zien Israël als een apartheid staat en geeft het volk van een hele religie de schuld voor wat in werkelijkheid interne nationale-beleidsbeslissingen zijn. Is er iemand die echt gelooft dat de onschuldige slachtoffers in die koosjere winkel in Parijs en deze tijdens de bar mitzvah in Denemarken ook maar iets te maken hadden met het Israëlisch-Palestijnse beleid of de bouw van nederzettingen 2000 mijlen verder?

De derde reden is louter demografisch. Europe is tegenwoordig de thuis van 25 miljoen tot 30 miljoen moslims, twee maal zoveel als ’s werelds volledige Joodse bevolking. In om het even welke gemeenschap van die omvang, zal er altijd een extremistisch randverschijnsel zijn, mensen die geradicaliseerd zijn en gedreven door haat, terwijl zij alles verwerpen wat religie zou moeten leren: respect, tolerantie en liefde. Wij zien thans de versterkte effecten van dat kleine, geradicaliseerde element. Met het Internet, kan dit virus van de haat met grote snelheid van natie tot natie trekken en Europa’s nieuwe epidemie van antisemitisme van brandstof voorzien. Het is hoog tijd voor ieder van ons om zich uit te spreken tegen deze haat. 

Opkomen [tegen het antisemitisme] is de verantwoordelijkheid van onze politieke leiders. De Franse Minister-president Manuel Valls heeft duidelijk gemaakt dat antisemitisme in strijd is met de moraal en de geest van Frankrijk en dat antisemitisch geweld een misdrijf tegen alle Fransen is dat geconfronteerd moet worden, bestreden en gestopt. Hij daagde zijn natie uit om aan de wereld te vertellen: Zonder zijn Joden, zal Frankrijk niet langer Frankrijk zijn.

[..]

Dus is dat onze uitdaging in 2015 en ieder van ons moet die uitdaging aannemen. Want enkel als wij het antisemitisme confronteren telkens wanneer we het zien, als wij het individueel en als samenleving bestrijden, en om het even welk platform gebruiken om het aan de kaak te stellen, dan kunnen wij de verspreiding van deze waanzin stoppen.

door Michael Douglas

door Brabosh.com


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Roem of faam beschermt je niet tegen de fanatieke domheid van Jodenhaters.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.