Abbas vraagt Arabieren om Israël aan te pakken zoals zij met de Houthi’s in Jemen doen

vredespartners3Zaterdag, 28 maart 2015. Mahmoud Abbas en zijn regeringspartners van Hamas, op weg naar de hoofdstad Caïro om er in de Egyptische badstad Sharm el-Sheikh deel te nemen aan de 26ste bijeenkomst van de Arabische Liga omtrent de situatie in Jemen. [beeldbron: cartoon van de Israëlische tekenaar Ronny Gordon – Arutz Sheva]

Nadat Hassan Nasrallah, de leider van de sjiitische terreurgroep Hezbollah in Libanon, op vrijdag jongstleden zijn oproep lanceerde, met name ‘De Arabieren moeten samen Israël aanvallen en niet Jemen‘, was het zaterdag de beurt aan Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit en leider van Al Fatah en de PLO, om een gelijkaardige oproep tot interventie te lanceren ten gunste van de Palestijnen.

Terwijl in verscheidene Arabische landen sjiieten en soennieten elkaar meedogenloos afslachten (Syrië, Irak, Jemen enz.), raken ‘gelukkig’ de soennistische Palestijnen en de sjiitische Libanezen (Hezbollah) het blijkbaar wel eens van zodra het weer over Israël gaat. Curieus…

Sharm el-Sheikh, Egypte
Gisteren nam Mahmoud Abbas namens de Palestijnen deel aan een 26ste bijeenkomst van de Arabische Liga in de Egyptische badstad Sharm el-Sheikh om de situatie in Jemen te bespreken. Zoals bericht is Saoedi-Arabië vrijdag  begonnen met luchtaanvallen uit te voeren in Jemen in een poging om de door Iran gesteunde Houthi rebellen terug te dringen. De Saoedi’s krijgen hierbij de steun van andere golfstaten zoals Bahrein, Qatar, Koeweit, Verenigde Arabische Emiraten (VAE) evenals militaire steun van Egypte, Pakistan, Jordanië, Marokko en Soedan.

Sprekend op deze Arabische Topbijeenkomst zei Abbas dat hij hoopte dat de “Arabische landen een gelijkaardig beleid zullen aannemen zoals ze in Jemen hebben gedaan, ten gunste van al de Arabische landen die lijden onder interne conflicten zoals Palestina, Syrië, Libië en Irak.” Helaas voor Abbas en zijn oorlogszuchtige regeringspartners van Hamas, maakte de nauwelijks verholen oproep van Abbas om Israël weg te bombarderen zoals wat momenteel de Houthi’s in Jemen overkomt, maar weinig indruk.

Wat de Arabische landen betreft vormt Israël geen enkele bedreiging voor wat hun eigen interne veiligheid betreft en al de verloren Arabische oorlogen tegen de Joodse staat indachtig van de afgelopen decennia, is niemand in de Arabische wereld geïnteresseerd in een zoveelste afranseling en vernedering door het Israëlische Leger en zeker niet louter en alleen om de Palestijnen te plezieren. Dat zou zelfs Abbas moeten begrijpen. Het lot van de Palestijnen interesseert geen enkel Arabisch land, die de Palestijnse kwestie enkel gebruiken als een stok om de Joden te slaan en niet uit bekommernis voor het luchtkasteel ‘Palestina’ van Abbas en Co.

In Sharm el-Sheikh jammerde Abbas maar door, meer in het bijzonder over de verkiezingsresrultaten van 17 maart in Israël waaruit premier Netanjahoe als de grote overwinnaar is tevoorschijn gekomen, wat volgens Abbas bewijst dat de Palestijnen “geen Israëlische vredespartner hebben.” “Van het begin dat Netanjahoe aan de macht kwam,” zei Abbas beschuldigend, “heeft Israël de vrede verlaten en gekozen voor de weg van extremisme en racisme.” Hij beschuldigde Israël van het trachten om het politieke conflict om te vormen in een religieus dispuut, met inbegrip het aan de gang houden van de controversie omtrent de Tempelberg in Jeruzalem.

Sinds de Palestijnen ondervonden hebben dat ze “niet in staat zijn om Israël te verhinderen om nederzettingen te bouwen,” zei Abbas gisteren in Sharm el-Sheikh, “zal de Palestijnse Autoriteit doorgaan met haar eenzijdige acties met inbegrip van het lidmaatschap op te nemen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) per 1 april.” De Palestijnen hopen via het ICC Israël te laten veroordelen voor oorlogsmisdaden.

Operation Decisive Storm
Afgelopen nacht heeft de door de Saoedi-Arabië geleide soennitische Arabische coalitie voor de derde dag op rij stellingen en rebellenkampen van de sjiitische Houthi rebellen in Jemen gebombardeerd.

Uiteraard met de logistieke steun van het Amerikaanse leger met president Barack Obama die herhaalde dat de Verenigde Staten een “gemeenschappelijk doel” delen met hun bondgenoot in het gebied (Saoedi-Arabië) om opnieuw stabiliteit te brengen in het gebied.

jemen-mapMet uiteraard als belangrijkste doel de olietoevoer te verzekeren die wordt aangevoerd via de Rode Zee en via de nauwe doorgang ter hoogte van Jemen (Bab El Mandeb) via de Golf van Aden verlaat en naar het Westen wordt uitgevoerd (kaartje rechts). De Amerikanen willen aldus absoluut verhinderen dat de Houthi rebellen de controle krijgen over de doorgang naar de Rode Zee.

Onder de codenaam “Operation Decisive Stormheeft Saoedi-Arabië momenteel 100 gevechtsvliegtuigen ingezet, een troepenmacht van 150.000 soldaten en andere onderdelen van de Saoedische marine. Vliegtuigen van andere Arabische landen nemen eveneens deel aan de strijd met onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Qatar, Koeweit, Jordanië, Marokko, Soedan en Egypte, hoewel niet bekend is welk land precies wat uitvoert. Ook Pakistan overweegt om troepen en/of vliegtuigen naar het gebied te sturen.

Eens dat de luchtaanvallen de posties van de Houthi rebellen hebben verzwakt en de soennitische bondgenoten van Saoedi-Arabië in de militaire strijdkrachten van voormalig president Ali Abdullah Saleh, terug voet aan de grond hebben gekregen in Jemen, zal hoogstwaarschijnlijk een grondoffensief worden ingezet door Egyptische, Saoedische en andere Arabische strijdkrachten. De aanval zal komen vanaf Saoedisch grondgebied en door landingen op de kusten van Jemen langsheen de Rode Zee en andere Arabische zeeën, volgens de Egyptische militaire- en veiligheidsdiensten.

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn volledige steun toegezegd aan de soennitische Arabische coalitie die momenteel de sjiitische Houthi rebellen bevechten die Jemen’s hoofdstad Sana’a bezet houden. Erdogan zei dat de Iraanse pogingen om het “gebied te domineren ons beginnen te irriteren.” Erdogan merkte op dat Turkije bereid is om zich verder te engageren in het conflict “als we daar een rol in kunnen spelen.”

“Iran probeert het gebied te domineren. Moeten we dit laten gebeuren?” vroeg Erdogan deze week in zijn verklaringen eerder deze week tegenover de pers.  “Dit is ons beginnen irriteren, Saoedi-Arabië en de Golfstaten. Dit kunnen we werkelijk niet tolereren en Iran moet dat kunnen inzien.” Erdogan riep Iran op om “om het even welke strijdkrachten terug te trekken” uit Jemen, Syrië en Irak.

Het sjiitische Iran steunt niet enkel de sjiitische Houthi rebellen in Jemen maar speelt een steeds toenemende rol in Irak waar het strijd tegen Islamitische Staat (ISIS/ISIL) en door de sjiitische rebellen te steun en te bewapenen. Amerikaanse militaire experten maken zich in toenemende mate zorgen om de betrokkenheid van Iran in de oorlog tegen Islamitische Staat.

door Brabosh.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.