Voor Nieuwsuur (NPO2) is ‘Vervloek de Joden’ kennelijk niets bijzonders [Afshin Ellian]

nieuwsuur2

‘Deskundige’ Paul Aarts wilde in Nieuwsuur sympathie wekken voor de antisemitische Houthi’s in Jemen. Waar bleven de kritische vragen over de rebellen die overal de leuze ‘Vervloek de Joden’ scanderen?

De door Iran gesteunde Jemenitische rebellen staan aan de poorten van Aden. Die havenstad is van groot belang voor Saudi-Arabië, Egypte en andere landen. De inname van Aden door de vrienden van Teheran zou voor Saudi-Arabië onaanvaardbaar zijn. Daarom begon Saudi-Arabië, gesteund door negen Arabische landen, met bombardementen op de sjiitische rebellen. Nu verwerft Saudi-Arabië steun bij Egypte voor de inzet van grondtroepen. Ongetwijfeld heeft Washington Riyad groen licht gegeven voor de luchtactie in Jemen.

dhr. drs. P.W.H. (Paul) AartsDit complexe vraagstuk wilde Nieuwsuur uitleggen aan zijn kijkers en nodigde daarvoor Paul Aarts uit (plaatje rechts). Aarts is docent aan de Universiteit van Amsterdam. De site van de UvA meldt over hem dat hij docent is bij de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, programmagroep Transnational Configurations, Conflict and Governance.

Een paar jaar geleden zat hij ook aan tafel van toen nog NOVA, de voorganger van Nieuwsuur. Aarts organiseerde een studiereis voor studenten naar Jemen. NOVA vroeg hem om uitleg te geven over de macht en aanwezigheid van Al-Qa’ida in Jemen. Daar had hij niets over gehoord.

Hij beweerde zelfs dat Jemenitische burgers er niets over wisten, terwijl de Amerikaanse regering dat beweerde. Ook stonden destijds in internationale kranten verhalen over Al-Qa’ida in Jemen. Het was geen verrassing: een deel van Al-Qa’ida bestaat reeds uit Jemenieten.

Wie drs. Aarts kent, weet dat hij een neomarxistische kijk op de wereld heeft. Een marxist zoekt altijd aanwijzingen om te bewijzen dat het grootkapitaal en het imperialisme onder leiding van Amerika en Israël de oorzaak van de meeste problemen zijn waarmee de mensheid kampt. Alles wat in conflict verkeert met het imperialisme van de Verenigde Staten en Israël moet beter zijn dan de bondgenoten van Amerika. Aarts’ mediacarrière kent een harde kern: de strijd tegen Israël en Amerika.

Het islamitische regime van Iran is vanuit het perspectief van drs. Aarts duizendmaal beter dan het regime van de Egyptische oud-president Hosni Mubarak. Volgens Aarts’ marxistische benadering moeten de westerse landen een dialoog aangaan met het Iraanse regime. Daarom organiseerde hij reisjes voor Nederlandse studenten en Iraanse ‘studenten’.

Recent hoorde ik van een overgelopen Iraanse diplomaat dat hij – toen nog werkzaam voor het ministerie van Buitenlandse Zaken van de mullahs – dankzij Aarts een studentenreisje naar Nederland had gemaakt. Drs. Aarts is een constructieve man, maar dan wel voor terroristische regimes en bewegingen in het Midden-Oosten. Niet voor hun slachtoffers in de gevangenissen van Iran.

Deze niet-gepromoveerde UvA-docent, die geen enkele Midden-Oosterse taal machtig is, wordt geregeld door Nieuwsuur of door de VPRO opgevoerd als Jemen-, Saudi-Arabië- of Midden-Oosten-deskundige. Dat is geen zonde, maar een deskundige is Aarts niet. Wel een marxistische opiniemaker. Het laatste bewijs hiervoor is zijn bewering bij Nieuwsuur dat hij niet gelooft dat de sjiitische rebellen door Teheran worden gesteund: hij heeft nog geen bewijzen gezien.

Alle serieuze Iraanse opiniemakers en wetenschappers, maar ook de westerse staten en hun inlichtingendiensten, denken dat Ansar Allah door Iran wordt gesteund. Niet voor niets gebruiken alle internationale media de uitdrukking ‘Iran-backed Shiite Houthi rebels’. Wie geen Arabisch of Perzisch leest, moet zijn deskundigheid toch op de Engelse artikelen baseren.

houthi-vlagDe controversiële vlag/bannier van de Houthi’s met de slogan: “Allah is Groot, Dood aan Amerika, Dood aan Israël, Vervloekt zijn de Joden, Overwinning voor Islam

Het logo dat Houthi’s overal op de muren achterlaten: ‘Allahu Akhbar, dood aan Amerika, dood aan Israel, vervloek de Joden, victorie is aan islam. Dit is gewoon overal op internet te vinden. Misschien zit u zich geërgerd af te vragen waar ik het over heb. Paul Aarts is immers een dorpsmarxist en opiniemaker. Dat klopt, hij is onbelangrijk. Maar het antisemitisme, althans de verspreiding daarvan op de publieke omroep, in dit geval Nieuwsuur, is wel een probleem.

In de reportage over Houthi’s verschijnen beelden die door de BBC zijn gemaakt. Daarin scanderen de Houthi’s: ‘Allahu Akbar, dood aan Amerika, dood aan Israël, vervloekt Joden, victorie aan islam.’ Dit wordt enkele malen herhaald. ‘Vervloekt de Joden’ staat geschreven op alle muren die door Houthi’s zijn veroverd. Paul Aarts legt de kijkers uit dat Houthi’s beter zijn dan Al-Qa’ida, Islamitische Staat en Saudi-Arabië.

Hij legt niet uit waarom het Jemenitische regime, dat geen banden had met de terroristen, ten val moest worden gebracht. Aarts trachtte bij de kijkers sympathie te wekken voor Houthi’s, ofwel Ansar Allah. Dat Aarts geen probleem heeft met deze leuzen, is hier onbelangrijk. Het is wel problematisch wanneer Mariëlle Tweebeeke van Nieuwsuur zonder enige opmerking over de leuzen ‘Vervloekt de Joden’ en de antisemitische sfeer onder de Houthi’s, doorpraat met Aarts.

In 2015 wordt op Nederlandse Publieke Omroep de leuze ‘Vervloekt de Joden’ niet tegengesproken en zelfs niet voorzien van een kritische opmerking. PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil dit antisemitisme bestrijden terwijl Nieuwsuur zwijgend luistert naar een marxistische doctorandus die de antisemieten in Jemen ziet als een redelijk alternatief voor IS en Al-Qa’ida.

Ik heb het hier niet over kritiek op het jodendom of Mozes of de staat Israël. Dat mag allemaal. Nee, het gaat hier om de pure, giftige vorm van het antisemitisme dat Aarts en Nieuwsuur vergoelijken. ‘Vervloekt de Joden!’ Wat een afgang voor de publieke omroep.

door Afshin Ellian


Een artikel van Afshin Ellian op zijn blog op Elsevier.nl van 27 maart 2015


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.