Hezbollahleider Nasrallah: ‘De Arabieren moeten samen Israël aanvallen en niet Jemen’

Houthis-take-over-SanaaGewapende Jemenitische sjiitische Houthi rebellen hebben zonet Sana’a, de hoofdstad van Jemen veroverd,  21 september 2014. Het logo van de Houthi rebellen op het spandoek links leest: “Allah is Groot, Dood aan Amerika, Dood aan Israël, Vervloekt zijn de Joden, Overwinning voor Islam” (beeldbron: AFP/Mohammed Huwais)

Hezbollah leider Hassan Nasrallah jammerde op vrijdag 27 maart over de door de Saoedi’s geleide Arabische coalitie die sinds enkele dagen een campagne voert tegen de Houthi rebellen in Jemen, zeggende dat de Arabieren zich beter zouden verenigen in de strijd tegen Israël eerder dan tegen de milities van de Houthi.

De Houthi’s hebben zoals bekend de voorbije maanden de hoofdstad Sana’a van Jemen  veroverd evenals een groot deel van het land. Nasrallah veroordeelde de Saoedische militaire interventie in Jemen, intussen omgedoopt tot ‘Operation Decisive Storm’, en hij noemde die actie “verrassend en pijnlijk.”

Jemen lijkt intussen dezelfde weg op te gaan als de vierjarige burgeroorlog in Syrië waar Hezbollah samen met de Iraanse Republikeinse Garde deelneemt aan de zijde van het leger van president Bashar Al-Assad tegen de salafistische rebellenlegers van Al Qaeda en het Al Nusra Front en – soms tegen dan weer samen met – Islamitische Staat (ISIS/ISIL) alsmede nog een rist andere islamistische facties in de strijd om de controle over Syrië en Irak.

Salafisten vormen ook de ‘dominante minderheid’ die in Saoedi-Arabië aan de macht is hoewel de Saoedi’s zich wel kanten tegen de veroveringsoorlog van Islamitische Staat in Syrië/Irak en elders. Hezbollah en Iran zijn dan weer sjiitisch en de gezworen religieuze vijanden van Salafisten en Soennieten hoewel in het Midden-Oosten soms de vreemdste bondgenootschappen ontstaan.

Houthi vs. Al Qaeda en ISIS
De Houthi’s zijn volgelingen van het Zaïdisme, een radicale sekte van de sjiitische Islam, net zoals o.a. Hezbollah en Iran eveneens tot de sjiitische tak van de Islam behoren. Opgericht in 2004 na de dood van hun leider Hussein Badreddin al-Houthi hebben zij stilaan vanuit het noorden van Jemen èn met de militaire en financiële steun van Iran, hun grip op het land vergroot. Nadat zij op 21 september 2014 de hoofdstad Sana’a veroverden op het door Saoedi-Arabië gesteunde Al Qaeda (Al-Qaeda in de Arabische Peninsula aka AQAP), slaagden de Houthi’s er op 20 januari 2015 om het presidentieel paleis te veroveren en bezetten zij op 6 februari het parlement en nam hun Revolutionair Comité formeel de macht over in Jemen.

houthi-vlagDe controversiële vlag/bannier van de Houthi’s met de slogan: “Allah is Groot, Dood aan Amerika, Dood aan Israël, Vervloekt zijn de Joden, Overwinning voor Islam

Op vrijdag 20 maart 2015 werden de al-Badr en al-Hashoosh moskeeën aangevallen door zelfmoordterroristen. Het werden de zwaarste aanslagen in de geschiedenis van Jemen. 142 Houthi’s kwamen om het leven en er vielen meer dan 350 gewonden. De aanslagen werden opgeëist door zowel Al Qaeda (AQAP) als door Islamitische Staat (ISIS/ISIL).

Niettegenstaande dat beschuldigde Houthi leider Abdul Malik al-Houthi in een uitzending op de televisie van 22 maart 2015  de Verenigde Staten en Israël achter de aanslagen te zitten.

Ondanks het feit dat terreurorganisaties Al Qaeda (AQAP) en Islamitische Staat (ISIS/ISIL) elkaars rivalen zijn in de islamistische terreur jegens niet-moslims en in het bijzonder tegen de Joden wereldwijd en zij elkaar op het terrein regelmatig bestrijden, voeren ze nochtans af en toe wel samen aanslagen uit.

Dat was onder meer in januari jl. het geval in Parijs toen de gebroeders Kouachi de kantoren van Charlie Hebdo overvielen en beweerden te opereren namens Al Qaeda-Jemen [aka AQAP]. Terwijl anderzijds jihadist Amedy Coulibaly zijn aanslag op de Hyper Cacher in Parijs opeiste namens Islamitische Staat (ISIS/ISIL) en beweerde de Palestijnen te verdedigen en hij noemde de Joden expliciet zijn doelwit.

Amerika en Al Qaeda ‘samen’ tegen Houthi
Op 27 maart 2015, in antwoord op bedreigingen van de Houthi aan de soennistische facties in het gebied, is Saoedi-Arabië begonnen met luchtaanvallen uit te voeren in Jemen in een poging om de Houthi terug te dringen. De Saoedi’s krijgen hierbij de steun van andere golfstaten zoals Bahrein, Qatar, Koeweit, Verenigde Arabische Emiraten (VAE) evenals militaire steun van Egypte, Pakistan, Jordanië, Marokko en Soedan.

Deze Arabische coalitie krijgt bovendien de steun van de Verenigde Staten die helpt bij het plannen van de luchtaanvallen, alsook logistieke steun en strategische informatie van de Amerikaanse spionage- en inlichtingendiensten. Aldus zijn de Verenigde Staten, als bondgenoten van het salafistische Saoedi-Arabië, blijkbaar thans ook de bondgenoten geworden van de terreurgroep Al Qaeda dat door de Saoedi’s wordt gesteund.

Hetzelfde Al Qaeda dus dat ondermeer op 11 september 2001 (9/11) het WTC in New York in de as legde naast vele andere anti-Amerikaanse aanslagen. Ten andere, 15 van de 19 terroristen van 9/11 bleken achteraf eveneens salafistische Saoedi’s te zijn net zoals de leider van Al Qaeda Osama Bin Laden dat ook was, een Saoedi afkomstig uit de Jeminitische stam Kindah.

Toch zullen de Amerikanen na 9/11 niet Saoedi-Arabië aanvallen als vergelding maar wel op 7 oktober 2001 Afghanistan omdat de Taliban weigerde Bin Laden uit te leveren, die overigens pas op 2 mei 2011 werd geliquideerd in… Pakistan! Rare jongens wel, die Amerikanen. De oliebronnen in Saoedi-Arabië veilig stellen moet wellicht hun voornaamste drijfveer zijn en dan wordt er regelmatig een oogje dichtgeknepen, zèlfs als het om de aartsvijanden van de VS en het Westen gaat…

jemen-overview2

Hezbollah
Terug naar Hezbollah en de uitspraken van leider Hassan Nasrallah. Hezbollah wordt net zoals de Houthi rebellen gesteund door Iran, dat door Saoedi-Arabië wordt beschouwd als zijn belangrijkste rivaal in het gebied. Eerder dreigde Saoedi-Arabië ermee om zelf atoomwapens aan te maken of deze gewoon rechtstreeks aan te kopen bij Pakistan of Noord-Korea, indien Iran van de VS en het Westen carte blanche zou krijgen om atoomwapens aan te maken.

Hassan NarallahIran heeft Hezbollah al vanaf haar oprichting gesteund en bewapend, maar zowel Iran en de Houthi’s ontkennen dat Iran wapens heeft gezonden naar de Jemenitische rebellen. Nasrallah (plaatje rechts) zegt dat zijn Hezbollah graag “partner” zou willen zijn in een coalitie tegen Israël maar lemanteerde het feit dat “deccennialang er geen ‘Decisive Storm’ is geweest, niet eens het minste zuchtje om Israël te bevechten.”

Nasrallah drukte zijn verwondering uit dat Riyad zich vastbesloten voelde om tussenbeide te komen in Jemen zeggende:

[..]wanneer alles wat jarenlang in onze regio gebeurde geen Saoedische interventie vereiste. U zegt dat de nieuwe situatie in Jemen een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Voelt u dan niet de dreiging van Israël, dat een van de sterkste legers in de wereld heeft? Dit betekent dat in de ogen van (de Saoedi’s) Israël geen vijand is of een bedreiging vormt die een dergelijke ‘storm’ nodig acht.

Nasrallah beschuldigde Saoedi-Arabië er tevens van het Palestijnse volk in de steek te laten en het gebied over te laten aan Israël…

[..]te vermoorden en verdrijven, en naar de VS om te zoeken naar een denkbeeldige diplomatieke oplossing. U heeft het geld dus waarom moet het Palestijnse volk in armoede leven? Dit volk heeft bij Iran aangedrongen om te assisteren, en Iran, ondanks het economische beleg dat dankzij u werd opgelegd, heeft alles wat het kon gegeven aan het Palestijnse volk, zowel door middel van haar diplomatieke standpunten en door middel van financiering en wapens.

Maar Nasrallah ontkende dat de rebellen in Jemen militair worden bevoorraad door Iran. “Waar zijn de Iraanse legers in Jemen en waar zijn daar de Iraanse basissen dan?” vroeg hij. De werkelijke reden van deze campagne, benadrukte Nasrallah, “is dat Saoedi-Arabië haar controle en dominantie in Jemen is verloren en het doel van de oorlog is om de controle en de hegemonie te herstellen in Jemen. Punt.”

De Hezbollah leider voorspelde Riyad (hoofdstad van S-A.) een “beschamende nederlaag” indien het dit conflict niet zou oplossen via onderhandelingen. “Doorheen de geschiedenis werden invallers verslagen en werden invallers vernederd.” zei Nasrallah en voegde eraan toe dat “de regeerders in Saoedi-Arabië nog steeds een kans hebben om een beschamende nederlaag te vermijden.”

Hij zei dat de landen die deelnemen aan de militaire campagne hun beleid zouden moeten herzien. “Moet het hele gebied ten oorlog trekken omwille van het geld van de Saoedi’s?” vroeg hij. In sommige van zijn zwaarste commentaren tot nu toe beschuldigde Nasrallah Saoedi-Arabië ervan zelfmoordaanslagers naar Irak te sturen en het creeëren van Islamitische Staat (ISIS/ISIL). Hij vertelde Saoedi-Arabië dat Iran haar invloed in de regio heeft uitgebreid omdat “u lui bent, verliezers zijt en uw verantwoordelijkheid niet opneemt.”

door Brabosh.com

Een gedachte over “Hezbollahleider Nasrallah: ‘De Arabieren moeten samen Israël aanvallen en niet Jemen’

  1. Dit is een krankzinnige situatie. De Arabische coalitie wordt gesteund door Amerika. De coalitie vecht tegen Houthi rebellen welke gesteund worden door Iran. Tegelijkertijd houdt Amerika Iran de hand boven het hoofd van Iran door met hen te onderhandelen over de nucleaire ontwikkeling.
    Hoe gek wil je het hebben??? dit lijkt op verdelen heers….. Obama is wel ver gezonken. Hij kan of wil geen koers meer varen t.a.v de Arabieren. Maar ook de tegenpartij Saudi Arabië moet tevreden worden gesteld vandaar deze steun…..Zo iets kan alleen in het midden oosten.

    Het grote risicoisdat opeens ALLE Arabieren zich gaan verenigen en zich tegen Israel gaan keren. Zowel Iran als nu in Jemen voeren het in hun vaandel dood aan Amerika dood aan de joden en de islam zal overwinnen……
    Het lijkt vijf voor twaalf op Gods klok!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.